• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Mazda CX-3’le gaza basıyor

Mazda CX-3’le gaza basıyor
Dünyadaki yükselişini sürdüren Mazda, Türkiye’deki yapılanmasını da tamamlamak üzere. Geçiş döneminde özellikle satış ağını güçlendirmeye yönelik adımlar atan Japon üretici, yeni küçük SUV modeliyle de satış atağına kalkmaya hazırlanıyor.


Mazda, dünyada olduğu kadar Türkiye’de de marka imajı olarak hatırı sayılır bir yere sahip. Tüketici nezdindeki olumlu imajına ragmen son 10 yılını istenilen düzeyde geçiremeyen Japon üretici, Ford’dan ayrıldıktan sonra başlattığı yeniden yapılanmasını adım adım tamamlıyor. 

Skyactiv teknolojisi ile otomobil dünyasında benzinli motor teknolojisinde adından söz ettiren Mazda, şimdi Skyactiv’i özellikle dizel motorların yoğun talep gördüğü Avrupa pazarları için de uygulamaya başladı. 

Bu teknolojinin uygulandığı ve markanın büyüme stratejisinin ilk adımı sayılabilecek küçük SUV sınıfındaki temsilcisi CX-3’ün satışa sunuldu. İlk defa İspanya’nın Barselona şehrinde Avrupa lansmanı gerçekleşti. 1.5 litre SKY-D, maneel ve otomatik vites, 4x2 ve 4x4 seçenekleri ile sunulan Mazda CX-3’ün test sürüşünde konuşan Mazda Avrupa Başkan ve CEO’su Jeff Guyton, söz konusu aracın bulunduğu sınıfın tüm Avrupa’da yüzde 56 yükseldiğini vurguladı. Guyton, büyümenin devam edeceğini ve 2017’nin sonuna kadar 800 bin adet satışa ulaşılacağını ön gördüklerini belirterek, CX-3 ile bu pazarda yaklaşık 40 bin adetlik bir satış hedeflediklerini belirtti. 
Guyton, Mazda olarak CX-3’ün yıllık satış hedefinin ise yaklaşık 150 bin olduğunu 

Çok değil kârlı satacağız 

Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul da yeni modelin Türkiye pazarında bir rakibinin olmadığını vurguladı. Mazda olarak yapılanma sürecini tamamladıklarını belirten Yurdakul, CX-3 ile birlikte farklı bir dönemin başladığını ifade etti. Mazda, olarak hiçbir zaman pazardaki fiyat rekabetini girmeyeceklerinin altını çizen Yurdakul, şöyle devam etti: “Mazda olarak bizim üretim kapasitemiz belli. Bu üretim kapasitesi içinde satabileceğimiz model adedi de belli. Dolayısıyla fiyat rekabeti yaparak, pazar payı satın alma gibi bir durum olmayacak. Bizim hedefimiz tüm satış sürecinde karlılığı bir seviyede tutmak.” 

Pazarda rakibi yok 

CX-3’te fiyat olarak rekabetçi olmak gibi bir kaygılarının bulunmadığını söyleyen Yurdakul, zira otomobilin henüz gelmeden 400 adet satıldığını, bazı tüketicilerin aylar öncesinden yatırılan kaporoların banka dekontlarının olduğunu vurguladı. 

Yurdakul, bu durumun fiyat seviyesinden ziyade, aracın sunduğu özelliklerden kaynaklandığını belirterek, “SUV pazarında talep edilen en önemli özellik diğer tüm sınıflarda olduğu gibi dizel motor ve otomatik vites. Tabi dizel motorun da vergi avantajlı 1.6 litrenin altında olması gerekiyor. Biz yeni modelimizde 1.5 litre dizel otomatik motora 4X4 çekiş sistemini de ekledik. CX-3’ün sunduğu bu dört özelliği birarada sunan başka bir model bulunmuyor” diye konuştu. 

Mazda CX-3’ün global üretim hacmi 150 bin olup bunun 38 bin kadarı Avrupa’da satışa sunulacağını belirten Nurkan Yurdakul, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim Türkiye’deki hedefimiz 31 Mart 2016 itibarı ile biten finansal yılda 900 adet satış yapmak. Bunun 700 adeti 2015 takvim yılına denk gelecek.”

İki versiyonla piyasada

Kompakt crossover Mazda CX-3, Japon üreticinin Kodo tasarımı ile dizayn edildi. Vergi avantajı sunan 1.5 litrelik SKYACTIV teknolojisine sahip motor önemli bir avantaj sağlıyor. Mazda CX-3 lansmana özel olarak 4x2 düz vites modeli 75 bin 800, 4X4 otomatik vites modeli ise 83 bin 500 liradan satışa sunuluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim