• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Mega yatlar için Aliağa'ya yeni tersane kurulacak

Mega yatlar için Aliağa'ya yeni tersane kurulacak
İzmir'in liman ve gemi söküm bölgesi Aliağa'da, S.S. İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) tarafından büyük bir yat üretim merkezi kurulacak.

İzmir'in liman ve gemi söküm bölgesi Aliağa'da, S.S. İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) tarafından büyük bir yat üretim merkezi kurulacak. YATEK Başkanı Aslan Bilgi, Çaltıdere'de bin 200 dönümlük araziye kurulacak merkezde, 130 yat üretici firmanın faaliyet göstereceğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'nün proje ile ilgili alt yapıyı hazırladığını ifade eden Bilgi, ÇED ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirti. Yat üretim merkezinin Türkiye'nin ve dünyanın sayılı merkezlerinden biri olacağını ifade eden Bilgi, "Şu anda İzmir'de merdiven altında dağınık ve denizle bağlantısı olmayan birçok yerde tekne üretimi yapılıyor. Bu proje sektörümüz için kaçırılmaz bir fırsat.

Her kesimin katkı koyması gerekir. Bu proje, yat imalatında dünyada üçüncü sırada olan Türkiye'nin yükselişinin önüne geçmek isteyen küresel sermaye güçlerinin tuzağını bozmuş olacak. Çünkü bu güçler, Avrupa ve Amerika'daki yat sektörünü krizden kurtarmak için ellerindeki hurdaya çıkmış tekneleri Türkiye'deki Boat Show'larda ya da seyyar, eli çantalı gruplarla internet üzerinden pazarlamaya çalışıyor. Türkiye'yi ikinci el tekne hurdalığına dönüştürmelerine izin vermeyeceğiz" dedi. 

Sektörün önü açılacak

Kurulacak yat üretim merkezinin Ege Bölgesi'nde sektörün önünü açacağını ifade eden Bilgi, "Çaltılıdere Yat Üretim Merkezi Projesi, tekne ve yat imalatında Türkiye'ye basamak atlatacak ve bölgeyi Kuzey Ege Limanlar ve Marinalar Projesi'nde olmazsa olmaz bir bölge haline getirecek. Buraya Avrupa'dan da mega yatların bakım için gelecekler. 2 metre ile 80 metreye kadar yatların ve teknelerin bakımı ve üretimi yapılacak. Kuru havuzu, kızak sistemi, travel lift sistemleri ile boat show fuar alanınında olduğu tekne ve yat sektöründe birinci tedarik adresi olacak. Burası dünya çapında bir yer olacak. En az 5 bin kişiye istihdam sağlayacak olan merkez aynı zamanda gemi inşa mühendisliğinde okuyan öğrenciler için önemli bir staj alanı olacak" diye konuştu. Bilgi, bunun yanında dolgu ve altyapı çalışmalarında da devletin katkılarını beklediklerini söyledi.

Torba Yasa desteği

Torba Yasa ile kira bedellerinde üreticiye büyük kolaylık sağlandığını belirten Aslan Bilgi, "En son bundan 1 ay önce çıkan Torba Yasa'da Milli Emlak'ın aldığı kararla bütün deniz kıyısındaki yat imal yerleri ve çekek yerleri için toplam cironun binde biri kira tespit edildi. Yani firmalar, yıl içinde toplam cironun binde birini devlete kira olarak verecek. Bu Torba Yasa desteği üreticiye büyük kolaylık sağladı. Devlet desteği hepimizi çok sevindirdi. Yani çalışıp kazanan kira verecek. Bu tam istediğimiz birşey oldu" dedi.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim