• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Mehmet Şimşek: 'Otomotiv üretim ve ihracatında sorun bulunmuyor'

Mehmet Şimşek: 'Otomotiv üretim ve ihracatında sorun bulunmuyor'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, otomotiv satışlarındaki daralmayı ÖTV'ye bağlamamak gerektiğini belirterek, otomotiv üretim ve ihracatında sorun bulunmadığını söyledi.

Otomotiv satışlarında yaşanan daralmayı sadece ÖTV oranlarındaki değişikliğe bağlamanın doğru olmayacağını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, binek araç satışlarında meydana gelen azalışta döviz kurunda ve faiz oranlarında meydana gelen değişimler ile iç tüketimin kısılması amacıyla getirilen düzenlemelerin de etkili olduğunu kaydetti.

CHP İzmir Milletvekili Aşkın Türeli’nin “Otomotiv sektörü, satışlardaki azalma nedeniyle giderek küçüldüğü bir dönemde, ÖTV oranlarının artırılmasını doğru bir karar ve uygulama olduğunu düşünüyor musunuz?” şeklindeki soru önergesini yanıtlayan Şimşek, Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, otomobil satışlarının 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 19.48 artarak 664 bin 655 adete ulaştığını, bu araçların 517 bin 527 adedinin ithal olduğunu ve bunun toplam satış içindeki payının yaklaşık yüzde 80’e uluştığını kaydetti. Şimşek, “Bu durum ülkemiz ekonomisininin en önemli sorunlarından biri olan cari açık üzerinde önemli bir baskı oluşturmaktadır. Cari açığı kontrol edilebilir seviyelerde tutulması doğrultusunda, binek otomobillere uygulanacak Özel Tüketim Vergisi oranları, Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere Bakanla Kurulu’nca yeniden belirlenmiştir” dedi. 

Döviz kuru ve faizin satışa etkisi 

Şimşek şu değerlendirmede bulundu:“ ODD verilerine göre, 2014'ün ilk 4 ayında otomotiv sektörünün üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.3 azalırken, ihraç edilen araç sayısı yüzde 3.8 oranında artmıştır. 2014 mayıs ına baktığımızda bir önceki yılın aynı ayına göre üretim yüzde 4.7 artarken, ihraç edilen araç sayısı yüzre 8.7 artmıştır. Dolayısıyla yurtiçi satışlarda nispeten durgun bir bir dönemin geçirildiği 2014 yılında sektörün üretim ve ihracatında önemli bir sorun görülmemektedir. Otomobil satışlarında bir azalma yaşanmakla birlikte, bunun sadece ÖTV oranlarındaki değişikliğe bağlanması doğru olmayacaktır. Satışlardaki azalışta döviz kuru ve faiz oranlarındaki değişimle, iç tüketimin kısılması amacıyla getirilen düzenlemelerinde etkili olduğu düşünülmekte.”

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim