• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Memur baba kefil oldu ‘sinek ilacı’yla uçtu

Memur baba kefil oldu ‘sinek ilacı’yla uçtu
Türkiye’nin en köklü ‘aeresol’ üreticilerinden Matsan Group’un kurucusu Atilla Öztürk, 1976’da ‘sinek ilacı’ üretmek için memur babasını kefil göstererek kredi aldı.

1997’de en büyük üreticilerden biriyken fabrikası yandı. Küllerinden yeniden doğan firma geçen yıl yüzde 60’ı ihracattan olmak üzere 12 milyon lira ciro yaptı.

Gebze’deki fabrikasında halen deodorant, parfüm, erkek bakım, ev bakım, oto bakım ürünleri, bazı medikal ürünler, haşere kontrol, oda spreyleri, havalandırıcılar ve saç şekillendiriciler üreten Matsan Group’un kurucusu Atilla Öztürk’ün girişimcilik öyküsü hem başarılarla hem de ibretlik mücadelelerle dolu. Türkiye’nin en köklü ‘aeresol’ üreticilerinden olan Atilla Öztürk aslında bir eczacı. Ancak eczacılık yaparken hep üretimi düşünmüş ve 1976’da ‘sinek ilacı’ üretmek için memur babasını kefil göstererek 35 bin lira kredi almış. Bu krediyle başladığı iş hayatından hızlı yükselerek sektörde hem kendi markalarıyla hem de fason üretici olarak hızlı bir yükseliş yakalamış. 1997’de en 2 saat 10 dakikada fabrikası kül olmuş. Sigortadan alabildiği para ile ve tüm nakit gücünü kullanarak yeniden küçük bir üretici olarak işe başlayan Öztürk, geçen yıl yüzde 60’ı ihracattan 12 milyon lira ciroya ulaştı. Öztürk şöyle anlatıyor öyküsünü:

8 yıl eczacılık

Babam üniversitede orta düzey bir devlet memuruydu. Artvinliyiz ve ben de serbest meslek hevesiyle eczacılık okudum. Okul bitince de babamın emeklilik parasıyla 1971’de eczane açtık ve 8 yıl kadar eczacılık yaptım. Eczacılık yaparken hep üretim düşündüm. Bazı ilaçların üretimini düşünüyordum. Meslek örgütlerinde arkadaşları bu konuda örgütlemeye çalıştım. Ancak sonunda tek başıma yola çıkmak zorunda kaldım. Eczacı olarak bir sinek ilacından çok şikayet almıştım ve ‘bu ürünü üretebilir miyim’ diye yola çıktım. 1976’da Bakanlığa başvurup ruhsatımı aldım.

Teneke için kredi

Sinek ilacı için teneke (ambalaj) gerekiyordu. İstanbul’da sadece 3 teneke fabrikası vardı ve ‘önce parayı getir sonra ürünü alırsın’ dediler. Hesap yaptım çok para lazım. Çalıştığım bankalara gittim ağır teminat istediler. Sonra küçük bir banka ‘baban ne iş yapıyor’ diye sordu. Memur olduğunu söyleyince ‘kefil olursa tamam’ dediler. 35 bin lira banka kredisi alıp tenekeciye verdim. Tenekeleri alıp fason üretim yapacak atölyeye teslim ettim. Bir taraftan da eczanemden telefonla eczaneleri arayarak pazarlama yaptım. 47 bin adetlik siparişi aldım ve ‘Mat76’ markasıyla ürettiğim sinek ilaçlarımı arabama koyup dağıttım. İkinci ayda bankaya bütün kredi borcumu kapattım. Banka da çok şaşırdı.

Büyümek için ortaklık

1978’de işi büyütmeye kalkıştım ve çocukluk arkadaşımla ortaklığa girdim. 200 metrekarelik bir yerde 4 kişilik kadroyla kendi üretimimize başladık. Ortağım satış ve pazarlamaya ben üretime odaklandık. Bu ortaklık 23 yıl sürdü ve sorunsuz dostça ayrıldık. Halen de eski ortağımın bazı markalarını biz üretiyoruz. Ortaklığımızın ilk yıllarından itibaren yeni ürünlere girdik. Deodorantlar, dizel araçlara eter spreyleri derken, 1979’da 1.200 metrekarelik bir yere taşındık. Başkalarına fason üretmeye de başladık ve 1982’de Kurtköy’de arsa alıp kendi fabrikamızı yapmaya başladık. 1986’da önce 2.500 metrekarelik, sonra da 6.500 metrekarelik kapalı alana yükseldik. İhracatlara başladık.

İhracatla büyüdük Ar-Ge’de iddialıyız

ATİLLA Öztürk, şu anda 75 kişilik istihdamla yola devam ettiklerini belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “2002’den 2010’a kadar ciromuzun yüzde 90’ını ihracattan sağladık. Bazı zincir mağazalar hariç iç piyasaya ürün vermedik. Ancak küresel krizle yeniden iç piyasaya yöneldik. Ciromuzun yüzde 60’ı ihracattan. 2011’de 4 milyon dolarlık ihracat yaptık. Ciromuz ise 12 milyon lira oldu. Bu yıl çok hızlı büyüyoruz. İlk 6 ayda geçen yılı aştık. Çünkü yeni markalarımızla ulusal zincirlere giriyoruz ve bu süreç devam ediyor. Hem kendi markalarımızın pazar gücünü geliştiriyoruz, hem de zincir marketlere private label (market markası) üretimler için anlaşmalar yapıyoruz. Ar-Ge’de iddialıyız, ürün yelpazemize sürekli yeni ürünler katıyoruz.Yanık spreyi, tüy dökücü köpük, ağız spreyi, yara bandı spreyi, pişik spreyi, bronzlaşma spreyi gibi ürünlerimizi de pazara sürdük.”

Fabrikamız yandı pes etmedik

MATSAN Group Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Öztürk, 1990’larda ciddi ihracatlara da başladıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “1997’de yangın geçirdik ve 2 saat 10 dakikada fabrikamız yandı. Can kaybı olmadı ama makinelerimiz ve ürünlerimiz yandı. Sigorta bir kısmını karşıladı. Pes etmedik ve geçici üretim için küçük bir yer tutup yola devam ettik. Piyasadaki kredibilitemizle yeniden işe koyulduk. Aynı yılın ağustos ayında daha küçük bir yer alıp yine kendi fabrikamızın inşaatına başladık. 1999 Ocağında yeni fabrikamızda iş başı yaptık. İnşaat 2002’de tamamlanabildi.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim