• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Mercedes Benz Türk'e sürpriz ortak

Mercedes Benz Türk'e sürpriz ortak
Çin hükümetine bağlı yatırım kurumu CIC’in Merdeces’in üreticisi Daimler hisselerini satın almak üzere görüşmelere başladığı belirtildi.
Çin Komünist partisinin yayın organı People’s Daily’nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre Daimler’in yüzde 4 ila 10 oranındaki hissesi için 1.8 milyar ya da 4.5 milyar euroya ödenecek.
 
Financial Times’ın haberine göre CIC açıklama yapmaktan kaçınırken görüşmeyi yakından takip eden kişiler tarafların uzlaşmaya yakın olduklarını söyledi. Görüşmelerin henüz tam bir anlaşma sağlanmadan Çin resmi ajansından duyurulması ise çok ender rastlanan bir durum olarak gösterildi.
 
CIC’in Daimler’e yaptırım yapacağı iddiaları 2011 sonlarından Alman medyasında tartışılan bir konuydu. Daimler CEO’su Dieter Zetsche de geçen hafta verdiği bir röportajda Çin de dahil olmak üzere uzun dönemli tüm yatırımlara açık olduklarını belirtmişti.
 
CIC’in Çin dışında yaklaşık 150 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Kurum, yatırımlarının siyasi amaçlı olduğuna dair endişeleri gidermek için uluslararası şirketlerden yalnızca küçük oranlarda hisseler satın alıyor.
 
İlk defa otomobile yöneldi
 
Finansal kurumlara yaptığı yatırımlarda global ekonomik kriz nedeniyle ağzı yanan CIC, son zamanlarda doğal kaynaklar ve altyapıya odaklandı. 2012 başında kuruma ait 30 milyar dolarlık yatırım sermayesi bulunuyordu. Geçen sene kamu ile paylaşılan yatırım tutarı ise 5 milyar dolar. Kurum, 2012’de en büyük yatırımlarını yaptığı İngiltere’de Thames Water ve Heathrow havaalanı’nın hisselerini satın aldı. CIC, bugüne kadar otomobil sektöründeki bir firmaya yatırım yapmamıştı.
 
Çin’deki tedarik zincirinin yenilenmesi gerektiğine inanan Daimler, ülkedeki lüks otomobil pazarında Audi ve BMW’nun gerisinde bulunuyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim