• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Mercedes Benz’e Türkiye yön verecek

Mercedes Benz’e Türkiye yön verecek
OTOMOTİV sektöründeki gücünü her geçen gün artıran Türk yan sanayi ve orijinal ekipman üreticileri (OEM) Avrupa’dan fabrika satın almaya devam ediyor.

 

Dünya markalarının, otomobillerinde kullandığı pek çok kritik parçayı kendi tasarımıyla üreten HEMA Endüstri, Mercedes-Benz’in Almanya Düsseldorf’taki fabrikasını satın aldı. Mercedes Benz’in işletmesini Alman ThysenKrupp’a devrettiği ancak işletmesinde zorlandığı hidrolik direksiyon fabrikasını satın alan HEMA Endüstri, fabrikayı Türkiye’ye getiriyor. 6 ay içinde tamamlanması planlanan fabrika, satın alma bedeli hariç 70 milyon euroluk yatırımla, 2013 yılı sonunda Çerkezköy’de üretime başlayacak ve 1000 kişiye ek istihdam yaratacak.
 
DAIMLER, ‘TÜRKLER ALSIN’ DEDİ
 
Mercedes-Benz’in bağlı bulunduğu Daimler Group’un CEO’su Dieter Zetsche’nin yaklaşık 1 ay önce Taşıt Araçları Yan Sanayiciler Derneği (TAYSAD) üyeleriyle bir araya gelmek için yaklaşık bir ay önce Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, iki satın alma yöneticisinin de kendi fabrikalarını ziyaret ettiğini anlatan Hattat, “Projelerimizi yakından takip ediyorlar. Mercedes Grubu fabrikayı bizim satın almamız için ThysenKrupp’a ciddi baskı uyguladı. Onlar bastırmasa proje Çinlilere gidiyordu. Çinliler bizden daha fazla para verdiler ama Mercedes imalatının çoğunu Türkiye’ye kaydırma eğiliminde olduğu için bu işin Türkiye’ye gelmesini daha fazla arzuladı” dedi.
 
6 AYDA TAMAMLANACAK
 
Özellikle hidrolik sistemler, transmisyon ve aktarma organları, motor üniteleri üretiminde faaliyet gösteren HEMA Endüstri’nin, yeni fabrika ile yılda 30 bin olan hidrolik direksiyon sistemi kapasitesinin 150 bin kapasiteye ulaşacağını anlatan Hattat Holding Otomotiv ve Endüstri Grup Başkanı İbrahim Hattat, “Kamyon ve otobüsler için hidrolik direksiyon sistemleri üreten bu fabrikayı Mercedes’in know-how’ı, teknolojisi, makinaları ve müşteri portföyüyle beraber aldık. Ocak ayından itibaren fabrikayı taşımaya başlayacağız. 6 ay içinde taşınmayı tamamlayacağız. Bunun için yeni bir bina tesis ediyoruz” diye konuştu.
 
Avrupa’nın ikinci büyüğü oluruz
 
FABRİKA sayesinde hidrolik direksiyondaki üretim kapasitesinin önemli oranda artacağına dikkat çeken İbrahim Hattat şöyle konuştu: “İç pazar için yeterli üretim yapıyoruz ancak esas hedefimiz Avrupa. Bu kapasiteyle biz Avrupa’daki en büyük ikinci oyuncu olacağız. Avrupa’da otomobilde daralma olsa da ticari araçlar satış ve üretimdeki gücünü korumaya devam  ediyor. Yılda 30 bin adetlik direksiyon üretimi gerçekleştiriyoruz. Ancak kontratını bağladığımız işlerle 2016’da 100 bin, 2018’de 150 binlik üretime ulaşacağız.”
 
Babayiğit olmayı hâla düşünüyoruz
 
HATTAT Holding olarak yerli otomobil için ‘babayiğitlerden’ biri olmayı düşündüklerini anlatan İbrahim Hattat, “Otomobili üretmek en kolay iş. Otomobil marka bilincini yerleştirmekle üretmek arasındaki yatırım uçurum gibi. Ancak otomobili üretir öyle bakarsın. Biz bunu oturup düşündük ve hesap ettik. Otomobili üretmek işin kolay kısmı ama pazarlayamadıktan sonra hiç bir anlamı yok” dedi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim