• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Mercedes, daralmayı dolmuş ile aşacak

Mercedes, daralmayı dolmuş ile aşacak
Otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden Mercedes Benz Türk, sektördeki daralmayı 'dolmuş' açılımı ve kazandığı belediye otobüs ihaleleriyle aşmayı planlıyor.

Mercedes, daralmayı dolmuş ile aşacak

Otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden Mercedes Benz Türk, sektördeki daralmayı 'dolmuş' açılımı ve kazandığı belediye otobüs ihaleleriyle aşmayı planlıyor. 

Toplu taşıma sektörünün yeni ürünlerini vitrine çıkardığı Busworld 2012 açıldı. Mercedes Benz Türk'ün fuarda sergilediği körüklü otobüslerden minibüse kadar uzanan yelpazedeki araçları içinde 'dolmuş' modeli Sprinter'i dikkat çekenler arasında yer alıyor. Şirketin Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, yeni 'dolmuş' modelinin ayrıntıları ile sektör beklentilerini paylaştı. Sprinter Dolmuş'un iç dizaynı ve üst yapısının Türkiye'de imal edildiğini aktaran Sülün, söz konusu araçtan şimdiye kadar 25-30 tane sattıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Aracı, özellikle bu alandaki ihtiyaca göre dizayn ettik. Normal Sprinter'den farkı; camlarının daha yüksek olması ve ön tarafta alınlıkta bir camın olması ki bunlar da yolcu konforu açısından önemli. Yolcunun etrafını rahat görmesi için tasarlandı. Dolmuş pazarı giderek daralan bir pazar ama biz bu pazara dönük ürün geliştirmeye devam ediyoruz. Okul servisi, turizm taşımacılığı, okul servisi olsun ciddi bir pazar payımız var. Dolmuşta yoktuk. Bir İstanbullu olarak, İstanbulluların bunu hak ettiğini düşünüyorum. Bu çok büyük bir segment değil, yıllık 300-400 arasında bir araç satışı söz konusu. Yüzde 20 pay alsanız 60-70 adet eder. Bizim aracımızın iki çok önemli farklılığı var. Birincisi yakıt tasarrufunda çok önde bir araç, kendi türünde yüzde 15 daha az yakan bir araç. Bu esnaf için çok önemli bir rakam. İkincisi yolcu konforu için de önemli. Küçük de olsa bu pazarda olmayı uygun gördük."

Otomotiv sektörü ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Mercedes Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, 2011'i sektör için 'olağanüstü bir güzel bir yıl' olarak niteledi. 2012'de ise sektörün yüzde 10 daralma yaşayacağını ancak kendilerinin 2011 rakamlarını yakalayacaklarını düşündüğünü aktardı. Sülün, "2011'in ikinci yarısından itibaren beklentilerimiz ekonominin soğutulması üzerineydi. Biz de buna göre hazırlık yaptık. Yumuşak iniş mi, sert iniş mi tartışılmaları devam ediyor. Bazıları hala havadayız, inişe geçmedik diyor. 2012 ilk çeyreğini 2011 ile kıyasladığımızda, bir küçülme olacak. Yüzde 10'luk bir düşüş olur ama biz şirket performansımızla, pazardaki performansımızla üstesinden geliriz hatta bir çıta üstüne çıkabiliriz diye düşünüyoruz. Bütün segmentlerde yüzde 20 ile 30 arasında bir düşüş var. İlk 6 ay bu düşüş bekleniyordu. İkinci 6 ay toparlanır diye düşünüyorum ben." şeklinde konuştu.

Süer Sülün, toparlanmada üç büyükşehir belediyesinin açtığı belediye otobüsü ihalelerinin büyük etkisi olacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Otobüs pazarı, tarihinin en büyük pazarına ulaştı geçen sene. Bu sene daha düşük bekliyoruz. Ama biz bunu kendi performansımızla hemen hemen başa baş yakaladık. Burada şöyle bir fark var; geçen sene şehirlerarası otobüsler çok canlı iken, bu sene belediye otobüsleri çok canlı. Büyük belediyeler ihaleler yaptı. İstanbul'da 221 körüklü otobüs ihalesini biz kazandık. Nisandan itibaren ilk teslimatları yapacağız. Bu sene bin 700 adetlik bir belediye otobüsü pazarı bekliyoruz ki bu çok yüksek bir adet. Normalde Türkiye'de 600 adettir, yıllık pazar. Ankara ve İzmir büyükşehir belediyelerinin de alımları olacak."

Hükümetin 2012 için açıkladığı yüzde 4'lük büyüme hedefini doğru bulan Sülün, "Yüzde 8'in üzerine yüzde 4'lük bir büyüme olacağını görmek lazım. Çok hızlı gidip duvara çarpmak yerine biraz frene basmak doğru. Doğru politikilalar güdülüyor bence." dedi. Sülün, yeni teşvik paketi ile ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye açısından çok önemli bir adım. Şirket olarak Türkiye'nin en doğusundaki lokasyon bize ait. Kamyon ve otobüs üreticisiyiz. Toplam otobüs üretiminin yüzde 55'ini, kamyonun yüzde 60'ını yapıyoruz. İhraç edilen her 100 otobüsün 80'ini biz ihraç ediyoruz. Ciddi bir ağırlığımız var. Ama sadece teşvik var diye yatırım yapılmaz. Bunun arkasında bir iş mantığının olması lazım. Aksaray beşinci bölgede. Bizim de fabrikamız orada, yatırımlarımız devam ediyor. Bu yıl itibarıyla yeni bir montaj holü inşa ediyoruz. 125 milyon euroluk yatırım yapıyoruz Aksaray'a. Tabi bu yatırım kararını teşvik paketinden önce almaştık. Bunlar heyecan verici şeyler. Teşvik yan sanayide de çok önemli bence. Oradaki yatırımları da canlandırabilir." 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim