• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Mersin, kruvaziyer turizminde örnek oldu

Mersin, kruvaziyer turizminde örnek oldu
Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, kruvaziyer gemilerinin yanaşması için rıhtım çalışmalarına başlanan kruvaziyer turizmi ile sokaktaki insanın da para kazanmasının sağlanacağını belirtti.

Mersin, kruvaziyer turizminde örnek olacak

Mersin’de kruvaziyer turizmi ile ilgili çalışmalar konusunda yazılı bir açıklama yapan Numan Olcar, Mersin’in, Türk turizminde örnek olacak bir projeyi daha hayata geçireceğini ifade ederek, kruvaziyer turizminden yararlanması için yolcu gemilerinin yanaşacağı rıhtımın yapım çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte turistlerin şehir merkezinde para harcamasının sağlanacağını dile getiren Olcar, böylece turizm gelirlerinin, ayakkabı boyayan insandan küçük esnafa kadar tüm Mersinlilerle paylaşılacağını vurguladı.

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin (MIP), 600 metre uzunluğunda ve gemiden inen yolcuları tura çıkarmak için aynı anda 60 otobüsün park edebileceği rıhtım projesinde, 300 metrelik iki kruvaziyer gemisinin aynı anda rıhtıma yanaşabileceğini aktaran Olcar, “Bu ölçüler bile projenin büyüklüğünü ortaya koyması açısından son derece önemli. Çünkü bu konuda uzun yıllardır çalışma yapan İzmir’e, 2010 yılında kruvaziyer gemilerinin yaptığı 141 sefere karşılık 355 bin turist geldi. Mersin’e yapılması planlanan rıhtıma yılın sadece yarısında gemi yanaşması durumunda yaklaşık 400 gemi gelecek. Bu da yıllık 1 milyon 200 bin turistin kentimize liman yoluyla gelmesi demek. Projenin başlangıç aşamasındaki rakamlar bile Mersin’in taşıdığı potansiyelin büyüklüğünü göstermesi açısından son derece etkileyici” dedi.

Bu projeyle Mersinliler dünyanın en fazla kazandıran turizm çeşidinden para kazanacağına vurgu yapan Olcar, Türkiye Turizm Stratejisi 2023’te de yer alan ‘Trabzon, Kuşadası, Samsun, İzmir, Antalya ve Mersin’de bulunan ve kruvaziyer gemi kabul eden limanlar yenilenerek genişletilecektir’ maddesinin bu çalışmayla hayata geçeceğini ifade etti. Böylece turizm gelirlerinden büyük küçük bütün girişimcilerin yararlanmasının sağlanacağını kaydeden Olcar, gemilerin yanaşacağı rıhtımın Çamlıbel’de yapılmasının planlanmasının da gelen turistlerin kentin her noktasını gezerek esnaftan alışveriş yapmasına zemin hazırlayacağını dile getirdi.

Proje ile sadece Mersin’in değil bölgenin de kazanacağının altını çizen Olcar, “Çünkü limana inen turistlerin tur programlarına platform olarak uluslararası fuarlarda tanıtım yaptığımız Tarsus, Antakya ve Silifke’deki kutsal mekanları, Göksu Deltası ve Toroslardaki doğa turizmine Adana, Gaziantep’teki tarihi, doğal merkezleri de eklenecek. Mersin’e kruvaziyer gemilerinin yanaşması demek, tur kapsamında Ürgüp Göreme’yi gezenlerin çoğalması, dolayısıyla yabancı konuklara balonla havadan peri bacalarını gezdirmek isteyenlerin müşterilerinin artması demek. Bölgesel işbirliğini geliştirmek açısından önümüzdeki ay Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu himayesinde gerçekleştirmeyi planladığımız İnovasyon Forumu’nda Turizmde Bölgesel Kümelenme çalışması, bölgenin turizmde işbirliği zeminini oluşturmak adına bu konudaki ilk adımlardan biri olacak” ifadelerini kullandı.

Rıhtım projesinde, şimdilik hedef gemilerin uğradığı liman olsa da başka alanlardaki yatırımların tamamlanmasının ardından entegrasyon sürecinin başlayacağına dikkat çeken Olcar, şöyle devam etti:

“Çukurova Havaalanı’nın da devreye girmesiyle Mersin’in kruvaziyer turizminde ana liman olarak yolcu toplanma merkezi olması kaçınılmaz hale gelecek. Bu yüzden Platform olarak havaalanı ile ilgili tezlerimizde, güvenlik, yolcu taşıma kapasitesi gibi unsurların önemini vurguluyoruz. Bütün bunlar hayal değil, çünkü Valiliğimizin, belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerinin yaptığı projeler, yatırımlar bir bütün olarak Mersin’e artı değer kazandırıyor. Tarihi Kent Merkezi Projesi’nin tamamlanmasıyla, pazarlama adına önemli bir başarıya imza atacağız. Yolcu çekebilmek için farklılık arayan, bu sebeple gemi bacasına tırmanma duvarı dahi koyan kruvaziyer firmalarına, ‘Mersin’e uğrayın, çünkü konuklarınız 100 yıl öncesi ile bugünü aynı anda yaşayacak’ diyebileceğiz. Tarsus Kazanlı Turizm Projesi’nde yer alan golf sahasında yapılacak turnuvalar, gemiyle gelen golf severlerin ilgisini çekecektir. Narenciye Festivali, havaalanı, yolcu rıhtımı gibi projeler gerçekleştiğinde tur operatörlerinin ajandalarına koyduğu, ilgi çekici organizasyonlardan biri haline gelir. Sonuç olarak, tüm bu faktörlerin bir araya gelmesinin Mersin’in imajı ve turizm gelirlerine olumlu katkı sunması kaçınılmazdır.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim