• BIST 9524.59
  • Altın 2495.15
  • Dolar 32.5041
  • Euro 34.7261
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Mersin Limanı'nda işler iyiye gitmiyor

Mersin Limanı'nda işler iyiye gitmiyor
Mersin Limanı'nda 2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde transit taşımacılık yükleri geçen yıla göre yüzde 94, dâhili taşımacılık ise yüzde 18 azalırken limana uğrayan gemi sayısında da düşüş yaşandı.

Mersin Liman Başkanlığı bazında ihracattaki gelişmeler değerlendirildiğinde ihraç edilen yük miktarında önceki yıllarda gözlenen artış eğilimi, 2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde yön değiştirerek geçen yıla kıyasla yüzde 4 azalış kaydetti.

İhraç edilen yük miktarı aylık bazda incelendiğinde 2015 yılı Mart ve Mayıs ayları haricinde azalış eğiliminde olduğu görüldü. 2015 yılı Mayıs ayında ise geçen yıla göre aylık bazda yüzde 1’lik sınırlı azalış kaydedildi. 

Hem 2015 yılı 5 aylık döneminde hem de aylık bazda ihracatın geçen yılın altında kalmasında makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler etkili olurken; petrol ürünleri yılın 5 aylık döneminde; ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri aylık bazda ihracattaki daralmada payı olan diğer sektörler oldu.

İTHALAT YERİNİ KORUDU

2015 yılı Ocak-Mayıs dönemi için ithalattaki gelişmeler değerlendirildiğinde ithalat artış hızının önceki yıl ile aynı seviyede gerçekleştiği görüldü. Yılın 5 aylık döneminde ithalattaki geçen yıla göre yüzde 4’lük artışta tarım ürünleri ve canlı hayvanlar ile petrol ürünleri yük grupları belirleyici oldu.

2015 yılı Mayıs ayında ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 azaldı. İthal edilen yük miktarı aylık bazda incelendiğinde Mart ayı haricindeki azalış eğiliminin, Mayıs ayında yerini yatay seyre bıraktığı görüldü.

TRANSİT TİCARET DİBE VURDU

Öte yandan Mersin Liman Başkanlığı bazında transit ve dâhili taşımacılık yüklerindeki gelişmeler incelendiğinde 2015 yılı 5 aylık döneminde transit taşımacılık yükleri geçen yıla göre yüzde 94, dâhili taşımacılık ise yüzde 18 azaldı.

2015 yılı Mayıs ayında ise transit taşımacılık önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47 azaldı, dâhili yük taşımacılığı ise geçen yıla göre önemli bir değişim göstermedi.

MERSİN KONTEYNER ELLEÇLEMEDE 2. SIRADA

Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı incelendiğinde ise, Ocak-Mayıs döneminde önceki yıllarda gözlenen artış eğiliminin 2015 yılında yön değiştirdiği görüldü. Söz konusu dönem için elleçlenen konteyner miktarı geçen yıla göre yüzde 9 oranında azalış göstererek 585 bin 960 TEU, 2015 yılı Mayıs ayında ise yüzde 8 azalarak 122 bin 368 TEU olarak gerçekleşti.

2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre, Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini, 2015 yılında da korudu.

LİMANA GELEN GEMİ AZALDI!

Ayrıca yılın ilk 5 ayında Mersin Limanı’na operasyon için bin 711 adet gemi uğradı. Bu sayı önceki yıla göre yüzde 14’lük azalışı ifade etti. Söz konusu dönemde Türkiye genelinde liman başkanlıkları bazında limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin 4. sırada yer aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim