• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Mersin Limanı'nda yük trafiği yüzde 2 azaldı

Mersin Limanı'nda yük trafiği yüzde 2 azaldı
Mersin Limanı’nda 2015 yılının ilk 9 ayında yük trafiği yüzde 2 azalışla 23 milyon tona geriledi. Limanda yükleme tonajı yüzde 3 oranında düştü.

İhracat ve ithalattaki daralma, İçel Limanı’ndaki yük trafiğini de etkiledi. İçel Liman Başkanlığı bazında yük trafiğinde 2015’in ilk 9 ayında yüzde 2’lik azalma oldu. Aynı dönemde elleçlenen konteyner miktarı da geçen yıla göre yüzde 7 düşerek 1 milyon 30 bin 714 TEU olarak gerçekleşti. İhracat ve ithalattaki daralma, Mersin Limanı'ndaki yük trafiğini de etkiledi. Mersin Liman Başkanlığı bazında yük trafiğinde 2015'in ilk 9 ayında yüzde 2'lik azalma oldu. Aynı dönemde elleçlenen konteyner miktarı da geçen yıla göre yüzde 7 düşerek 1 milyon 30 bin 714 TEU olarak gerçekleşti. 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Eylül Bülteni'nde yer alan veriler, Türkiye'nin ihracat ve ithalatındaki düşüşü limanlardaki yük trafiği, yükleme tonajı ve elleçleme miktarıyla da ortaya koydu. Mersin Liman Başkanlığı'nda da gerek yük trafiğinde gerekse yükleme tonajında ilk 9 ayda azalma olurken, Eylül ayında ise az da olsa bir yükseliş olduğu gözlendi.

Liman başkanlıklarının istatistikler incelendiğinde, Mersin Liman Başkanlığı bazında yük trafiği 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 2 azalarak 23 milyon 117 bin 349 ton olarak gerçekleşti. Bu düşüşte hem ihraç edilen hem de ithal edilen yüklerdeki daralma etkili oldu. Yük trafiğinde, geçen yılın Ocak-Eylül dönemine göre yükleme tonajı yüzde 3 azalarak 9,1 milyon ton, boşaltma tonajı ise yüzde 2 azalarak 14 milyon ton seviyesine geriledi. Yük trafiğinde yılın ilk çeyreğindeki azalış, ikinci ve üçüncü çeyrekte yerini yatay seyre bıraktı.

2015 yılı Eylül ayında ise yük trafiğinde yükleme tonajı geçen yıla göre aylık bazda yüzde 1 artarak 1 milyon 4 bin 741 tona, boşaltma tonajı yüzde 7 artarak 1 milyon 724 bin 97 tona yükselirken, toplam yük trafiği de yüzde 5'lik artışla 2 milyon 728 bin 838 ton olarak gerçekleşti.

Mersin Liman Başkanlığı, yılın ilk 9 ayında elleçlenen yük miktarı ile Türkiye'deki liman başkanlıkları içerisinde 6. sırada yer aldı.

İHRAÇ VE İTHAL YÜKLERİNDE DE DARALMA OLDU

Mersin Liman Başkanlığı bazında ilk 9 ayda ihraç ve ithal edilen yük miktarında da düşüş gözlendi. Buna göre, Mersin Limanı'ndan ihraç edilen yük miktarında önceki yıllarda gözlenen artış eğilimi, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde yerini azalışa bırakarak, geçen yıla kıyasla yüzde 2 daraldı. Söz konusu dönemde ihracatın geçen yılın altında kalmasında makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler, petrol ürünleri ile gıda maddeleri ve hayvan yemleri etkili oldu. 2015 yılı Eylül ayında ise ihraç yüklerinde geçen yılın aynı ayına göre önemli bir değişim olmadı.

İthal edilen yük miktarında da geçen yıl ithalat hacminde gözlenen azalış, bu yılın 9 aylık döneminde de devam ederek yüzde 2 geriledi. İthalatın azalmasında makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler, gıda maddeleri ve hayvan yemleri ile gübreler yük grupları belirleyici oldu.
Öte yandan, ithal edilen yük miktarı üçüncü çeyrekte artış eğilimine geçerken, 2015 yılı Eylül ayında ithal edilen yük miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 arttı. Belirtilen dönemde ithalat yüklerinin geçen yılın üzerinde gerçekleşmesinde petrol ürünleri etkili oldu. Mersin Limanı'nda ilk 9 ayda transit taşımacılık yüklerinde geçen yıla göre yüzde 86, dahili taşımacılıkta ise yüzde 8'lik azalış meydana gelirken, 2015 yılı Eylül ayında ise transit taşımacılık önceki yılın aynı ayına göre yüzde 272, dahili yük taşımacılığı da yüzde 76 arttı.

ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI YÜZDE 7 DÜŞTÜ

Mersin Liman Başkanlığı bazında yılın ilk 9 ayında elleçlenen konteyner miktarında da gerileme gözlendi. Buna göre, 2015 Ocak-Eylül döneminde elleçlenen konteyner miktarı geçen yıla göre yüzde 7 oranında azalış göstererek 1 milyon 30 bin 714 TEU oldu. Bu yılın Eylül ayında ise elleçlenen konteyner miktarı yüzde 2 artarak 110 bin 916 TEU olarak gerçekleşti.

2014 yılı Ocak-Eylül döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre, Türkiye'deki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini, 2015 yılında da korudu.

İlk 9 aylık dönemde Mersin Limanı'na operasyon için uğrayan gemi adedinde de azalma oldu. Buna göre, söz konusu dönemde Mersin liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı yüzde 9 azalarak 3 bin 105 adet olarak gerçekleşti.Mersin Limanı'nda yük trafiği yüzde 2 azaldı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim