• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Mersin Serbest Bölgesi'nde ticaret arttı

Mersin Serbest Bölgesi'nde ticaret arttı
Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak öne çıkan Mersin Serbest Bölgesi'nde ticaret hacmi, 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16'lık artış göstererek 2.2. milyar dolar seviyesine yükseldi.

Mersin Serbest Bölgesi'nde ticaret hacmi arttı

Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak öne çıkan Mersin Serbest Bölgesi'nde ticaret hacmi, 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16'lık artış göstererek 2.2. milyar dolar seviyesine yükseldi.

Bölgenin kurulduğu 1987 yılından bu yana toplam ticaret hacmi 34.4 milyar dolara ulaştı. Bölgede gerçekleştirilen ticaret hacmi içerisinde işlem gören mallar, sektörel bazda dağıtıldığında ilk sırayı yüzde 67'lik payla sanayi sektörünün aldığına dikkat çeken Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, bunu yüzde 32 ile tarım, yüzde 1'lik payla da madencilik sektörünün takip ettiğini anlattı. Mum, ticaret hacminin ülkelere göre dağılımı incelendiğinde; OECD ülkelerinin yüzde 25 ile ilk sırayı alırken bunu; yüzde 19 ile İslam Ülkeleri, yüzde 4 ile Türk Cumhuriyetleri, yüzde 2 ile eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), yüzde 1 diğer Avrupa ülkelerinin yanı sıra yüzde 18'ini de diğer ülkelerin oluşturduğu bilgisini verdi.

FİRMALARIN AB ÜLKELERİNDEN ALDIKLARI SİPARİŞLER ARTIYOR

Mersin Serbest Bölgesi'nde 317 yerli, 32 yabancı ve 54'ü de yerli yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 403 firmanın faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Mum, bu rakamın bir önceki 2009 yılında 416 olduğunu hatırlattı. Bölgede faaliyet göstermek üzere alınan faaliyet ruhsatlarıyla ilgili bilgi veren Mum, "İstihdamı artıran üretim sektöründe ruhsat sayısı 2009 yılı sonunda 105 iken, bu rakam 2010 yılında 113'e yükselmiştir. Gelir ve Kurumlar Vergisi teşvikinin üretim faaliyeti için devam etmekte olması ve Mersin Serbest Bölgesi'nin önemli coğrafi konumuyla kaliteli iş gücü temininin mümkün olması, bölgede üretim faaliyetlerinin çeşitliliği ve üretici firma sayısını artırmıştır. Ayrıca, konfeksiyon üretimi yapan firmaların Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden aldıkları siparişlerin artmasına bağlı olarak bu sektörde de iş hacmi ve istihdam açısından olumlu bir artış gözlemlenmiştir" dedi.

BÖLGEDE İSTİHDAM ORANI YÜZDE 6'LIK ARTIŞ GÖSTERDİ

Edvar Mum, 2010 yılında yapılan faaliyetlerle birlikte bölgede toplam 6 bin 600 kişinin istihdam edildiğini, bu rakamın da bir önceki yıla göre yüzde 6'lık bir artışı ortaya koyduğunu söyledi. Mum, Mersin Serbest Bölgesi içerisinde yer alan limandaki işlemler hakkında da bilgi verdi. Serbest bölge adresli gemi sayısının bir önceki yıla göre yüzde 18 arttığına işaret eden Mum, yine serbest bölge adresli malların elleçleme tonajının bir önceki yıla göre yüzde 4'lük artış göstererek 747 bin 565 tondan 773 bin 771 tona ulaştığını belirtti. Mersin Serbest Bölgesi'ndeki alan genişleme çalışmalarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Mum, bölgenin gelişiminin yanı sıra ticaretin, üretimin ve istihdamın artırılmasıyla ekonomiye doğrudan ve dolaylı katkının devam ettirilmesi amacıyla; mevcut 789 dönümlük alanın tamamının yatırımcılara tahsis edildiğini hatırlattı.

Bu nedenle bölgede yeni yatırım alanlarının oluşturulması için çalışmaların yapıldığını hatırlatan Edvar Mum, şöyle konuştu:

"Birinci aşamada; serbest bölgenin kuzey batısındaki 50 dönümlük alan, Bakanlar Kurulu kararıyla Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınmış olup sadece üretim faaliyetlerine müsaade edilen bu alanda yatırım tahsisleriyse tamamlandı. İkinci aşamada; serbest bölgenin doğusundaki 334 dönümlük alanın Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınması ve yatırımcılara hazır hale getirilmesi için başlatılan çalışma ve bu konudaki görüşmeler devam ediyor. Bu alanın da, Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisinde alınmasıyla birlikte iki bin kişilik ilave istihdam ve 600 milyon dolarlık ek ticaret hacminin sağlanacağı tahmin ediliyor."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim