• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Mersin'de öncelik hedef kruvaziyer turizmi

Mersin'de öncelik hedef kruvaziyer turizmi
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kruvaziyer turizminin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

Mersin'de öncelik hedef kruvaziyer turizmi

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kruvaziyer turizminin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirterek, bu konuda yoğun bir çalışma dönemine girdiklerini, bölgesel turizm açısından bağlantı noktası olarak da tek adresin 'Mersin Limanı' olacağını söyledi.

Vali Güzeloğlu, yazılı bir açıklama yaparak kruvaziyer turizmi ile ilgili yapılacak çalışmaları anlattı. Kruvaziyer turizminin dünyanın yeni turizm hareketi olarak öne çıktığını ifade eden Güzeloğlu, bu konuda kentin dinamikleri ile birlikte sıkı bir çalışma yaptıklarını bildirdi. Kruvaziyer turizminin hem Mersin hem de Türkiye adına çok büyük bir değer yaratacağına işaret eden Güzeloğlu, dünyada giderek popülaritesi artan kruvaziyer turizmi için Mersin'in çok uygun bir yapıya sahip olduğunun altını çizdi. Kruvaziyer turizminin yüksek gelire sahip turist gruplarına dönük bir turizm olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, bu çerçevede turizm pastasından yeni dönemde daha fazla pay almak isteyen, sahip olduğu zenginlikleriyle bir boyutlu değil, kültür, inanç, doğa ve her türlü özel turizm alanına hizmet verebilecek bir tarih ve bir yeryüzü cenneti olan Mersin ve çevresini entegre bir bütünleşik turizm politikasına doğru taşıma hedefinde olduklarını kaydetti.

Güzeloğlu, kruvaziyer turizminin kentteki birçok farklı sektör ve kurumun işbirliği ile gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığına da dikkat çekerek, yapılan tüm bu ortak çalışmaların kentin refahının gelişmesine katkıda bulunacağını dile getirdi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile İzmir Ticaret Odası arasında imzalanan protokol ile "Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi"nin üçüncüsünün bu yıl Mersin'de yapılacağını anımsatan Güzeloğlu, bu yılki kongrenin ana temasının da kruvaziyer turizmi olacağını belirtti.

"KRUVAZİYER TURİZMİ ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ"

Kentte oluşturulacak olan turizm bütünselliğine Çukurova'yı ve Kapadokya'yı da katacak bir hareketliliği düşündüklerini aktaran Güzeloğlu, "Bunun bağlantı noktası olarak da tek adres ve tek merkez olarak 'Mersin Limanı' üzerinden projeyi ve planlamayı düşünmekteyiz. Bu, çok geç kalmış da olsa yakın bir gelecekte Mersin Valiliği ve Valisi olarak temel ve öncelikli hedeflerimizin arasında yer almaktadır. Liman işletmesine de altyapılar, teknik ve diğer konularda en kısa süre içerisinde hazırlaması talimatını verdik. Bu olduğu takdirde, turizmin ve bütünleşik bir turizm hareketliliğinin Mersin ve ülkemiz adına ne kadar çok değer yaratacağını hep birlikte göreceğiz. Çünkü sadece Mersin'in kendisi olarak ele alsanız bile sunabileceğimiz günübirlik kültür, inanç, doğa açısından müthiş bir zenginliğe sahibiz. Çevresel ve bütünleşik olarak diğer yakın merkezleri günübirlik olarak da düşündüğümüzde bağlantı noktası Mersin olarak kendini göstermektedir" dedi.

ABD'nin Miami kentinde Mart 2012'de gerçekleştirilecek olan 'Seatrade Organizasyonu'nun Mersin'in kruvaziyer turizmi hazırlığı için çok önemli olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, tüm hazırlıkları tamamlayarak Seatrade Organizasyonu'na katılacakları bilgini verdi.

2013 Akdeniz Oyunları'nın kruvaziyer turizmine dönük çalışmalar için çok önemli bir avantaj olduğuna işaret eden Vali Güzeloğlu, Akdeniz Oyunları kapsamında kente gelecek olan yerli ve yabancı turist sayısını göz önüne alarak 'Yüzer Oteller' fikrini benimsediklerini ve kruvaziyer turizmine dönük başlatılan çalışmalar kapsamında üzerinde fazlasıyla duracaklarını ifade etti.

"YAPILACAK RIHTIMA İKİ KRUVAZİYER GEMİSİ AYNI ANDA YANAŞABİLECEK"

'Türkiye Turizm Stratejisi 2023'te de yer alan 'Halihazırda Trabzon, Kuşadası, Samsun, İzmir, Antalya ve Mersin'de bulunan ve kruvaziyer gemi kabul eden limanlar yenilenerek genişletilecektir' maddesinin bu projeyle hayata geçeceğini bildiren Güzeloğlu, bu çerçevede Mersin Limanı'nda yolcu gemilerinin yanaşacağı rıhtım yapılması için çalışmalara başlandığını da kaydetti. Kruvaziyer turizmi çerçevesinde yapılacak rıhtıma ilişkin bilgi veren Güzeloğlu, "Kentimize kazandırmayı planladığımız 600 metre uzunluğunda ve gemiden inen yolcuları tura çıkarmak için aynı anda 60 otobüsün park edebileceği 'Rıhtım Projesi' bittiğinde, 300 metrelik iki kruvaziyer gemisi de aynı anda rıhtıma yanaşabilecektir" ifadelerini kullandı.

Planlanan ölçülerin projenin büyüklüğünü ortaya koyması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Çünkü bu konuda uzun yıllardır çalışma yapan İzmir'e, 2010'da kruvaziyer gemilerinin yaptığı 141 sefere karşılık 355 bin turist geldi. Mersin'e yapılması planlanan rıhtıma yılın sadece yarısında gemi yanaşması durumunda, yaklaşık 400 gemi gelecek. Bu da yıllık 1 milyon 200 bin turistin kentimize liman yoluyla gelmesi demek. Projenin başlangıç aşamasındaki rakamlar bile kentimizin taşıdığı potansiyelin büyüklüğünü göstermesi açısından son derece etkileyici."

Mersin'in Türk turizminde örnek olacak bir projeyi hayata geçirmeye hazırlandığını belirten Güzeloğlu, şunları söyledi: "Projenin tamamlanmasıyla birlikte turistlerin şehir merkezinde para harcaması sağlanacak ve turizm gelirleri, ayakkabı boyayan insanımızdan küçük esnafımıza kadar tüm Mersinlilerle yani sokakla paylaşılacak. Çünkü limana inen turistlerin tur programlarına, uluslararası fuarlarda tanıtım yaptığımız, Tarsus, Antakya ve Silifke'deki kutsal mekanlar, Tarsus-Kazanlı Turizm Kompleksi, Göksu Deltası ve Toroslar'daki doğal güzellikler, Adana, Gaziantep'teki tarihi, doğal merkezler de eklenecek. Rıhtım Projesi'nde şimdilik hedef, gemilerin uğradığı liman olsa da başka alanlardaki yatırımların tamamlanmasının ardından entegrasyon süreci başlayacak. Bölgesel Çukurova Havaalanı'nın da devreye girmesiyle Mersin'in kruvaziyer turizminde ana liman olarak yolcu toplanma merkezi olması kaçınılmaz hale gelecek."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim