• BIST 9693.46
  • Altın 2505.484
  • Dolar 32.5806
  • Euro 34.8076
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Mersin'e 2.9 milyar Avro'luk yeni liman

Mersin'e 2.9 milyar Avro'luk yeni liman
Bakan Çağlayan, , "Dünyanın ilk 10 limanından biri de Türkiye'de olacaktır. Mersin'e 2023 yılına kadar yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 2,9 milyar avroluk bir konteyner limanı yapılması planlanıyor" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Hollanda Dostluk Derneği ve Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu tarafından TİM Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleştirilen İş Forumu sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mersin'e 2023 yılına kadar yap işlet devret modeliyle dev bir konteyner limanı yapılacağı müjdesini veren Bakan Çağlayan şöyle konuştu:

"2023 yılında Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacak. Dünyanın ilk 10 limanından biri de Türkiye'de olacak. Bu sayın Başbakanımızın da ifadesidir. Mersin'e 2023 yılına kadar yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 2,9 milyar avroluk bir konteyner limanı yapılması planlanıyor."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gündeme getirdiği, mücevherattaki Özel Tüketim Vergisi (ötv) konusuna da değinen Çağlayan, sektördeki üretici ve ihracatçıların bu alandaki ötv'nin yüksekliğinden şikayet ettiklerini anımsattı.

Kendisinin de bu şikayetlere katıldığını söyleyen Çağlayan, "Bu tür, 10 milyonlarca Dolar değerindeki taşları isterseniz ceketinizin cebine koyarak çok rahat getirebilirsiniz. Zaten bundan dolayı, Türkiye'nin kıymetli taşlar, mücevherat konusunda tahsil ettiği vergi oldukça düşüktür" diye konuştu.

Çağlayan, geçmiş dönemlerde, muhalefet ve basın tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konu dolayısıyla haksız bir şekilde eleştirildiğini ifade etti.

Sektörün, şikayetlerinde son derece haklı olduğunu, Maliye Bakanı Şimşek'in de aynı şeyi söylediğini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bu kadar yüksek ve alamadığınız bir ötv ortalıkta varken, bir yerde biz devlet eliyle insanları kayıt dışına itiyoruz. Bu konuda sektör temsilcilerine,

'Gidin önce muhalefet partilerini ikna edin. Muhalefet partilerin bunu yarın koz olarak kullanmasınlar' dedim. Türkiye bugün, dünyanın en iyi mücevherat işleme kapasitesine sahip ülkesi haline geldi.

Bu, çok yüksek katma değerli bir iştir. Türkiye'nin ihracatında son derece büyük bir yere gelebilecek olan bir iştir. Ama malesef, ötv'nin son derece yüksekliği, kayıt dışılık, Türkiye'nin potansiyeli önünde engel. Maliye Bakanlığımızın bunların hepsini gözden geçirip, bunları yeniden güncellemesi, günün şartlarına uygun hale getirmesi, zannediyorum ki doğru bir çalışma olacak."

-Özel tasarruf oranının artırılması çalışmaları-

Bakan Çağlayan, Türkiye'deki özel tasarrufların artırılmasına yönelik çalışmaların sorulması üzerine de, ilgili bakanlıkların bu konuda çalışmalar yürüttüğünü, Ekonomi Bakanlığı'nın da 2 aydır süren bir çalışması olduğunu belirtti.

Bu konuda kamuoyunun bilinçlendirilmesi konusunda da önemli çalışmalar yapılacağını söyleyen Çağlayan, "Bugün Türkiye'de yeterince girişim sermayesinin oluşmaması, Türkiye'de yeni icatların parasal değere dönüşmemesi, yüksek katma değerli ürünlere yönelemeyişimizin sebeplerinden biri de tasarruf konusundaki, yüzde 12'ler gibi oldukça düşük seviyelerdir. Türkiye'nin, bireysel emeklilik gibi birçok alanda önemli imkanlara sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. İlgili bakanlıkların yapacağı çalışma kısa bir sürede tamamlanacak. Alacağımız somut tedbirlerle, Türkiye tasarruf oranlarının yüksek olduğu, bu oranın eski seviyelerin de üzerine çıktığı bir yapıya dönüşecek" şeklinde konuştu.

-Merkez Bankası'nın istisnai günlere geçmesi-

Bakan Çağlayan, Merkez Bankası'nın istisnai gün uygulamasına neden geçtiği yönündeki bir soru üzerine ise, Merkez Bankası'nın bir taraftan fiyat istikrarını sağlarken, bir taraftan da finansal istikrarı sağlamakla görevli olduğunu belirtti.

Çağlayan, "Merkez Bankası yeniden fiyat istikrarının sağlanması noktasında bu yıl için hedefe odaklandığını tekrar ifade ediyor" dedi.

Dünya ekonomisinin her gün değişkenlik arz ettiği, Avrupa kaynaklı ekonomik sıkıntıların devam ettiği bir ortamda, Türkiye'nin de bu gelişmelerden etkilendiğini söyleyen Çağlayan, Merkez Bankası'nın da görev ve sorumlulukları çerçevesinde zaman zaman faklı enstrümanlarla piyasaları düzenlediğini dile getirdi.

Merkez Bankası'nın geçmiş yönetiminin faiz politikasında hatalar yaptığını ifade eden Çağlayan, "Yüksek cari açığın hesabı hükümetimize sorulurken, bu hatayı yapan Merkez Bankası'nın eski yönetimi çeşitli kuruluşlar tarafından ödüllendiriliyor" yorumunu yaptı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim