• BIST 9431.16
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Mersin'e ilk cruise gemisi Ağustos'ta geliyor

Mersin'e ilk cruise gemisi Ağustos'ta geliyor
Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, ilk kruvaziyer gemisi Ağustos'ta Mersin Limanı'na geliyor. Eylül ayında 4 gemi daha gelecek" dedi.

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin heyetinin, ABD'nin Miami kentindeki kruvaziyer fuarı Seatrade'den somut kazanımlarla döndüğünü belirterek, Ağustos ayında ilk gemilerin Mersin'e yolcu getirmeye başlayacağını bildirdi. Olcar, kruvaziyer çalışmalarını eleştirenlere ise sert tepki gösterdi.

Turizm Platformu Başkanı Olcar, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu önderliğinde geniş bir heyetle ilk kez Miami Seatrade Fuarı'na katılan Mersin'in, fuardaki başarısını değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı. Mersin Heyeti'nin, kruvaziyer endüstrisinin merkezi Miami'de 27 yıldır düzenlenen ve sektördeki tüm firmaları bir araya getiren dünyanın en büyük kruvaziyer fuarı Seatrade'den somut kazanımlarla döndüğünü ifade eden Olcar, yapılan görüşmeler sonunda, Ağustos ayında ilk gemilerin Mersin'e yolcu getirmeye başlayacağını kaydetti. Mersin'in, ilk kez katıldığı fuara iddialı bir başlangıç yaptığını ve gerçekleştirdiği görüşmelerde önemli başarı elde ettiğini vurgulayan Olcar, "Yeni destinasyon arayışında olan kruvaziyer endüstrisindeki rekabeti doğru yorumlayarak tam zamanında hamle yapan Mersin'in daveti, küresel firmaların dikkatini çekti ve 2013 yılını beklemeden, mevcut limana yolcu getirmeye karar verdiler. Bunun en somut örneği Ağustos ayında limanımıza gelecek olan Club Med butik gemisi. Eylül ayında ise Cruise Holidays Mersin'e gerçekleştireceği 4 seferle kentimize turist getirmeye başlayacak" dedi.

Mersin'in bu başarısının şans eseri olmadığına dikkat çeken Olcar, fuara katılma stratejisinin baştan itibaren bir başarı hikayesi olduğunu dile getirdi. Çalışmaların belirli bir strateji çerçevesinde planlandığını aktaran Olcar, şöyle devam etti: "Mersin'e özgü 37 metrekare stant kiralanarak özel dizaynı yapıldı. Mersin fuara bağımsız stantla katılan iki ilden birisiydi. Fuar planlamasıyla, kilit aktörlerle randevular aylar öncesinden tespit edildi; tanıtım filmlerinden dokümanlara kadar tüm materyaller amacına uygun olarak dizayn edildi. Fuardaki sunumlar kent nezdinde en üst seviyede oluşturulan heyet tarafından yapıldı. Kruvaziyer endüstrisi yetkilileri, kentin tüm kurumlarıyla katılmasının Mersin'in hedeflerine daha kolay ulaşması anlamına geldiğini vurguladı. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında oluşturulan heyet, Costa, MSC ve Club Med gibi sektörün devleri başta olmak üzere kruvaziyer firmaları ile fuar dışında özel randevu ile bir araya geldi. Söz konusu firmalar karşılarında buldukları donanımlı heyet ve ciddiyetinden etkilendiklerini açıkça ifade etti."

"MERSİN, BAŞARILMASI GÜÇ BİR MUCİZEYE İMZA ATIYOR"

Yakın geçmişte, işsizlik, plansız kentleşme ve gösterilerle anılan Mersin'in, başarılması güç bir mucizeye imza attığına işaret eden Olcar, "Bir limanın destinasyonları arasında yer alması için kentin karayollarından kentteki suç oranlarına, hatta sağlık hizmetlerine kadar çok ince değerlendiren firmaların rotalarına kentimizi de almaları, Mersin'imizin bu konularda güvenli bir liman olarak akredite olmasının bir kanıtıdır. Kılı kırk yaran firmalar, önümüzdeki yılı beklemeden 2012 turlarına Mersin'i dahil etti" ifadelerini kullandı.

Mersin'deki yerel otoritelerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu fuara kentin kurumsal kimliği altında tek vücut olarak katılmasının ancak Valilik kanalıyla mümkün olabileceğini dile getiren Olcar, heyette farklı kurumların temsilcilerinin bulunmasının başarının anahtarı olduğunu ifade etti. Kentin imajı ve kruvaziyer turizmine yaklaşımdaki ciddiyetin, firmalar için önemli bir referans noktası olduğunun altını çizen Olcar, Vali Güzeloğlu ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın çaba ve desteklerinin çok önemli olduğunu belirtti. Olcar, kruvaziyer turizmi konusunda yaptıkları çalışmaların sürdürülebilir olduğu konusunda kesin teyit bekleyen firma sahiplerini Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Deniz Ticaret Odası ortaklığında Mersin'de düzenlenecek Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi'ne davet ettiklerini de bildirdi.

KRUVAZİYER ÇALIŞMALARINI ELEŞTİRENLERE SERT TEPKİ

Fuara geniş bir heyetle katılmayı eleştirenlere de sert tepki gösteren Olcar, turizmin, kentin geleceğini etkileyen lokomotif sektör olarak neden seçildiğini anlamayanların, Organize Sanayi Bölgesi'nin fuara katılımını sorgulamasının da doğal olduğunu vurguladı. "Turizmin, 42 alt sektörü tetiklediği gerçeğini fark etmeyenler, OSB firmalarının limanımıza gelen gemilerde hafif bakım ve tedarikçi olma vizyonunu alkışlamak yerine yermeyi tercih etmesi bu mantığın sonucudur" diyen Olcar, kentin üst düzey protokolünün de Mersin için güçbirliği yaparak bu projede lokomotif olmalarının kesinlikle önemli bir fedakarlık ve takdir edilecek bir davranış olduğunu kaydetti. Olcar, "Ancak tersini iddia edip, kulis dedikoduları, ayak oyunlarıyla uğraşanlar kentin iyiliği için, istihdam, kalkınma gibi konular yerine yaptıkları koltuk kavgalarının, kirli çıkar ilişkilerinin ortaya çıkacağını hiç düşünmemiştir. Tüm bu değişime ve olumlu gelişmelere rağmen, bir kısım insanların kent için yapılan çalışmaları eleştirmesi oldukça manidar. Değişen dünyayı takip etmeyen, kentin küçük, sorunlu olmasından faydalanan, kişisel çıkar ilişkileriyle, değişik alanlarda yaptıkları faaliyetler için, kamuoyunu sopa gibi kullanmaya alışmış bu insanlarla tartışmak imkansız. Düne kadar kentteki işsizlik, aşırı göç ve çarpık kentleşme yüzünden hükümetten belediye başkanına kadar ayrım gözetmeksizin herkesi acımasızca eleştirenlerin, bugün sorunlar ortadan kalktıkça yapılan iyi işleri eleştirmesi niyetlerini ele vermekte. Sadece şikayet eden, peki ne yapalım diye sorulduğunda sorumluluktan kaçan bu kişilerin, kruvaziyer liman kenti olma hedefinden Akdeniz Oyunları'na kadar bir çok farklı konuda maddi çıkar, cehalet ve kötü niyet gibi sebeplerle yaptığı eleştirilerin artık bir anlamı kalmamıştır. Mersin Valisi'ne, belediye başkanına ne işiniz var Miami'de diye hesap sormaya kalkanlara, kruvaziyer gemileri limana yanaşırken yapılacak törende Platform Başkanı veya turizmci olarak değil, bir Mersinli olarak şunu söyleyeceğimden emin olun; 'Buraya gelmeye utanmıyor musunuz?" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim