• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Mersin'e yeni bir liman daha yapılacak

Mersin'e yeni bir liman daha yapılacak
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu dünyanın en büyük on konteyner limanı arasında yer alacak yeni bir konteyner limanınn 2023 yılına kadar Mersin'de faaliyete geçeceğini söyledi.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Gazimağusa Limanı'nın yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde incelemelerde ve görüş alışverişinde bulunmak üzere Mersin'e geldi.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu, beraberindeki heyetle makamında ziyaret eden Bakan Saner, yaptığı açıklamada, KKTC limanlarının yeniden yapılandırılması projeleriyle ilgili olarak çalıştıklarını, gerek limanlar, gerekse yeni yapılacak havalimanıyla ilgili olarak bilgi alışverişinde bulunmak için Mersin'de olduklarını söyledi.

Özellikle Gazimağusa Limanı'nı ileri ki dönemlere taşımak için bir vizyon oluşturma düşüncesinde olduklarını ifade eden Ersan Saner, "Bu vizyonu ortaya koyarken de anavatanımızda neler var, nasıl başardınız, yerinde görüp incelemek istedik. O bağlamda teknik gezi yapmış oluyoruz" dedi.

Mersin Valisi Güzeloğlu ise KKTC'nin hızlı bir büyüme içerisinde olduğuna dikkati çekerek, "Sayın Bakan, ilgi alanında bulunan özellikle limanlar ve yeni havaalanı kapsamında, Mersin'deki çalışmaları yerinde görmek, bir anlamda karşılıklı bilgi ve tecrübe aktarımını ve paylaşmasını sağlamak için ziyaret ediyor" diye konuştu.

Mersin Limanı'nın, dünyaya açılan ve dünya ile buluşan KKTC'nin bir kapısı olmasının ötesinde, uluslararası bir liman ve dünyanın en büyük 100 limanı arasında olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, şunları kaydetti:

"Mersin limanı geçen yıl 1.4 milyon konteyner işlem hacmine ulaşan ve dökme yüklerle 5 milyon tona kadar Yükselen bir yük ve işlem hacmine sahip. Ayrıca bu yük büyüklüğü içerisinde üçüncü ülkelere geçiş ve gönderilen mallar da giderek yüksek bir oranda yer tutuyor. Bu da Mersin Limanı'nın uluslararası bir aktarma ve transfer limanı hüviyetine kavuştuğunu gösteriyor."

-Dünyanın en büyük ilk 10 konteyner limanı-

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 konteyner limanından birinin Mersin'de yapılmasının, hükümetin hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "Sayın Başbakanımızın açıkladığı bu hedef çerçevesinde yaklaşık 3 milyar avro bedelli yeni bir ticari liman projesi de 2023'e kadar inşallah gerçekleşecek. Bu bağlamda Kıbrıs'ımızın da ticari anlamda bu ilişkiler ağından hem yararlanması, hem de pay olması kaçınılmaz ve olumlu anlamda etkilenecek inşallah" dedi.

Güzeloğu, aynı zamanda Tarsus'ta Türkiye'nin en büyük üçüncü havalimanı yapım süreci başladığını, bu havalimanının, bölgesel ölçekte Ortadoğu'ya ve Asya'ya bir aktarma ve uluslararası transfer havalimanı konumuyla hizmet edeceğini belirterek, "Her iki projemizin de Kıbrıs'ımızdaki Gazimağusa Limanı olsun, yeni havalimanı projemiz açısından olsun, karşılıklı değerlendirilmesinin büyük faydası olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim