• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Meslekte Birlik'in yetki gaspını bitiren hamlesi

Meslekte Birlik'in yetki gaspını bitiren hamlesi
İstanbul Mali Müşavirler Muhasebeciler Derneği İstanbul Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya, Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan devrim niteliğindeki değişikliklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Meslekte Birlik'in yetki gaspını bitiren hamlesi

İstanbul Mali Müşavirler Muhasebeciler Derneği İstanbul Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya, Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan devrim niteliğindeki değişikliklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çaya meslektaşlarına hitaben yaptığı açıklamada, göreve geldiklerinden itibaren meslektaşlarının haklarını her türlü zaman ve zeminde takipçisi olduklarını bunları yaparken de ortak paydalarının meslek ve meslektaş olduğunu ifade etti.

TTK’nın yasalaşması ile birlikte mali müşavirlik ve muhasebecilik alanında bir kırılma noktası olarak değerlendirilebilecek değişikliklerin gündeme geldiğini belirten Çaya; “bu noktada üzerimize düşenin fazlasını yapmak ve yeni döneme uyum sağlamak zorundaydık. 6102 sayılı yeni TTK ile getirilen Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile meslektaşlarımıza global dünyanın kapısının açıldığını ve bu ortak muhasebe dilini öğrenip uygulayarak yeni bir yaşam standardı ve tatmin düzeyi yakalayacaklarını ya da her zaman şikayet ettikleri angaryalarla uğraşmaya devam edeceklerini ifade etmiştik. Bu ifadelerinin arkasında olan İstanbul Meslekte Birlik Yönetim Kurulu, tüm süreçleri yakından takip etmek suretiyle meslek ve meslektaşlarımız adına her türlü gayret ve çabanın içinde olmuştur.” dedi.

İlk olarak 6102 sayılı Kanunda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifinde, TTK 400. maddedeki “Denetçi; 3568 Sayılı SMMM Kanunu’na göre yetki almış meslek mensupları”dır şeklindeki ifadenin kanun metninde korunması gerektiği konusunda görüş bildirdiklerini belirten Çaya, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yapılacak düzenlemelerde de Kanunun ruhuna uygun olarak YMM ve SMMM’ ler arasında bir ayrıma meydan verecek uygulamalar içinde olmaması gerektiği konusunda da ısrarcı olduklarını dile getirdi.

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından eğer bir sınav şartı getirilecekse bu sınavın, YMM ve SMMM ayrımı gözetilmeksizin herkese uygulanması gerektiğini her platformda ifade ettiklerini de aktaran Çaya, buna rağmen Meclis Genel Kurulu’nda verilen bir önerge ile denetim yetkisinin ''YMM’ler ile ticaret şirketlerinin denetiminde 10 yıllık yetki sahibi olan denetim elemanlarına, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından verilen eğitimi tamamlanması halinde sınavsız bir şekilde denetim yetkisinin verilmesi sağlanması şekilde bir görüş çıktığını hatırlattı.

İstanbul Meslekte Birlik Grubu olarak; bu bilgiye ulaştıkları andan itibaren 80.000’in üzerinde meslektaşı ilgilendiren ve 6102 Sayılı TTK’da açıkça verilen bir yetkinin gaspı anlamına gelen bu düzenlemenin değiştirilmesi için bütün iletişim ve ilişki imkânlarını sonuna kadar zorladıklarını vurgulayan Çaya, bu çabalar sonucunda kanundan doğan haklarınının yeniden iadesini sağlamış olduklarının müjdesini verdi.

Çaya, bu süreçte kendilerinden desteklerini esirgemeyen meslektaşlarına ve yeni bir önerge vererek konuyu tekrar Meclis Genel Kurulu’na getirilmesini sağlayan milletvekilleri ile tüm katkı sahiplerine teşekkür etti.

Son olarak İstanbul Meslekte Birlik Grubu olarak her zaman olduğu gibi bundan sonra da meslek ve meslektaşları için dünyadaki meslektaşlarının hak ettiği saygınlık ve prestiji kazanması adına yapılması gereken her şeyi yapacaklarının sözünü veren Çaya, yeni düzenlemenin tüm meslektaşlarına hayırlı uğurlu olması yönünde temennilerini de dile getirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim