• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C

Metro geçiş köprüsünde sona gelindi

Metro geçiş köprüsünde sona gelindi
Türkiye'nin ilk metro geçiş köprüsü olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nde deneme seferlerinin yapılmasının ardından son kontrolleri de yapılıyor.

Hazırlığında sona gelinen metronun Şubat ayında hizmete girmesi planlanıyor.İstanbul Metrosu'nun en önemli bölümlerinden biri olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün yapımında sona gelindi. 2 Ocak 2009 tarihinde ileri teknolojik köprülerde uygulanan "Eğik askılı cable-stayed" sistemiyle inşasına başlanan köprü, Unkapanı Köprüsü'nün ortalama 200 metre güneyinde bulunuyor.

Sona yaklaşılan köprünün inşasını izleyen bir vatandaş, “Yapanlardan Allah razı çok güzel oldu. Geçenlerde geçmeyenlerde rahat eder. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Allah razı olsun hepsini çok iyi yaptı. Tabi, metroyu da kullanacağım. Buradan binerim giderim suriçine oradan inerim 5 dakikaya buraya gelirim dedi” dedi.

Başka bir vatandaş da, “Vallahi çok güzel oldu. Vatanımıza ve milletimize hayırlı Uğurlu olsun. Marmaray’dan sonra gelen bir proje. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Diğer metro istasyonlarına göre daha güzel bir görünümü var. Bu köprü Haliç’i açtı” ifadelerini kullanırken, diğer bir vatandaş ise, “Bizim için de burada çalışan arkadaşlar içinde iyi oldu. Buradan ulaşım olarak kolay olacak. Yani en basitinden kaptan bir arkadaşımız metronun gideceği yere şuan aracıyla gidiyor. Şimdi ise metroyla gidip gelecek. İyi, güzel oldu. Sonuçta bizim için hizmet. Görünüşü de çok güzel oldu. Eskiden kötüydü. Gitgide oturuyor, oluştukça daha güzel olacak, bizim hoşumuza gidiyor. Belki Taksim’e giderken buraya kullanırım” diye konuştu.

"180 MİLYON TL'YE MAL OLDU"

İki kenarı yayaya açık olan ve ortası raylı sistem yapılan 460 metresi deniz üzerinde bulunan 936 metre uzunluğundaki köprünün 4 ayağı da suda bulunuyor. Deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturan köprünün, denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki bölümü ise Unkapanı tarafındaki açılır kapanır bölümünde yer alıyor. Köprü üzerindeki kurulan Haliç istasyonu ise, 8 vagonlu çalışmaya uygun olarak 180 metre uzunluğunda inşa edildi. Çalışmalar sırasında Beyoğlu yakasında 9, Unkapanı yakasında ise 7 olmak üzere karada 16, diğer 4’ü Haliç'te olmak üzere de toplam 20 araştırma sondajı yapıldı. Yapım sırasında üç seferde Haliç'e getirilerek Portekiz'de imal ettirilen 51 parça kazık da çakıldı. Her biri 4 bin 700 ton nihai yük değerine göre planlanan bu kazıkların, Haliç'in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapıldı. Haliç Metro Geçiş Köprüsü, 180 milyon liraya mal oldu.

KÖPRÜDEN 1 MİLYON KİŞİNİN GEÇMESİ BEKLENİYOR

Hacıosman'dan metroya binen yolcular, Haliç Metro Geçiş Köprüsü sayesinde aktarma yapmadan Yenikapı’ya ulaşacak. Buradan yolcular ister, Marmaray bağlantısıyla Kadıköy-Kartal metrosuna, ister metro bağlantıyla Bakırköy-Atatürk Havalimanı metrosuna, isterse de Bağcılar-Olimpiyatköyü-Başakşehir metrosuna kısa sürede ulaşım sağlayabilecek. Ayrıca seyir terasının da olduğu köprüden yaya geçişleri ücretsiz olacak. İstanbul'un trafik sorununun çözümüne önemli katkı sağlaması beklenen köprüden günde 1 milyon kişinin geçmesi bekleniyor. 10 Ocak'ta deneme sürüşleri başlayan köprünün inşası, başarılı bir şekilde devam ediyor. Yapım çalışmaları büyük oranda tamamlanan köprüde, korkuluk çalışmaları, yürüyen merpenler, köprü üzerindeki tek durağın cam kaplaması ve aydınlatma direkleri montajı da yapıldı. Sona gelinen çalışmaların tamamlanmasının ardından köprünün Şubat ayında açılması hedefleniyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim