• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Metro Turizm krizi sektörü nasıl etkiler?

Metro Turizm krizi sektörü nasıl etkiler?
1992’de üç otobüs ile yola çıkan ve bugün otobüs taşımacılığının açık ara lideri konumuna gelen Metro Turizm’de yaşanan bu kriz sektörü nasıl etkileyecek?

Metro Turizm krizi dengeleri değiştirecek mi?

1992’de üç otobüs ile yola çıkan ve bugün otobüs taşımacılığının açık ara lideri konumuna gelen Metro Turizm’de yaşanan bu kriz sektörü nasıl etkileyecek?

Tehdit yoluyla çek-senet tahsilatı yaptığı ve cinayete azmettirdiği iddiası ile geçen ay tutuklanan Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk’ün şirketleri önceki gün ikinci şoku yaşadı. Metro Holding yöneticileri gözaltına alındı.

Peki, 1992’de üç otobüs ile yola çıkan ve bugün otobüs taşımacılığının açık ara lideri konumuna gelen Metro Turizm’de yaşanan bu kriz sektörü nasıl etkileyecek?

Bu operasyonun da etkisi ile sektörde dengelerin değişeceğini belirten Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, Metro’nun en büyük ve agresif rakipleri olarak, sektörden büyük pay aldığını belirtti.

Yıldırım, şu anda durumun sorgulama aşamasında olduğunu ve sektörün de çıkacak sonuca göre etkileneceğini ifade etti.

Karayolu taşımacılığının sürekli geri planda bırakılarak hava yolu ve deniz yoluna yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Yıldırım, şu anda sektörün kendi içindeki kopuklukların da etkisi ile iflas noktasına geldiğini söyledi.

Son 10 yılda yüzde 40 gerileme yaşadıklarını belirten Yıldırım, sektörün en büyük sorunları olarak mazot ve otogar çıkış ücretlerine dikkat çekti.

,Ulaştırma Bakanlığı’nın otogar çıkış tarifelerini tamamen işletmelerin insafına bıraktğını iddia eden Yıldırım, “Bir otobüsün çıkış fiyatı İstanbul’da 70 TL’ye kadar çıktı.

10 yılda 10 kat artış demek. Burada otogarların işletmeleri korunuyor, otobüsler sürünüyor. Otogarlar cehenneme döndü” dedi. Yıldırım, federasyonun tüm üyeleri adına Ulaştırma Bakanlığı’na otogarlar konusunda çağrı yapıyor.

Özellikle Esenler Otogarı’nın en kötü örnek olduğunun altını çizen Yıldırım, günde ortalama 1.600 otobüsün çıktığına ve otogarın yılda 75 milyon lira ciro elde ettiğine dikkat çekti.

TOFED: Metro sektöre sinerji katıyor

Esenler’deki otogarın en büyük hissedarı olan Galip Öztürk, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun da (TOFED) kurucusu. Metro baskınının sektörü etkileyeceğini belirten TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, sektörün en büyüğü olarak Metro operasyonunun bir an önce sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

Metro’nun 20 milyon yolcu ile yüzde 20 paya sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, uluslararası taşımacılığı ile de sektöre sinerji kattığını dile getirdi.

Erdoğan, “Son beş yılda 100’e yakın firma kapandı. Küçük firmalar da birleşerek ayakta kalmaya çalışıyor. Sektörün daha az sefer ve daha fazla doluluk oranları ile yeniden canlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İlk gözaltısı değil

2003 Temmuzu’nda ‘çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak’ suçlamasıyla gözaltına alınan Galip Öztürk 2009’da da borsada manipülasyon yaptığı ve bir işadamını kaçırarak 2 milyon dolarlık senet imzalattığı iddiasıyla yakalanmıştı. Geçen yıl ekimde de uyuşturucudan alınmıştı.

Galip Öztürk’ün 40 şirketi var

Galip Öztürk, çaycılıkla başladığı iş hayatında holding patronluğuna kadar yükseldi. 13 yaşında İstanbul’a gelerek Topkapı’da bir çay ocağında çalışmaya başlayan Öztürk, daha sonra Topkapı Otogarı’nda küçük bir çay ocağı ile ticarete başladı.

1992’nin kasım ayında Metro Turizm’i kuran Öztürk, ilk olarak İstanbul-Ankara hattında üç otobüsle işe başladı. 4 Ocak 2005’te ise 58 derneği çatısı altında toplayan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nu kurdu ve bu federasyonun kurucu başkanlığı görevini üstlendi. Öztürk, İstanbul otogarının yüzde 51 hissesine sahip en büyük ortağı.

2005’te Van Et’in hisselerini borsadan toplayıp şirketi ele geçirirken, 2009’da başında Metro Turizm’i halka açmak için Van Et’e sattı. Geçen yıl Mepet ve Van Et’i borsaya açan Öztürk’ün İMKB’de 7 şirketi işlem görüyor. 40’ın üzerinde şirkete sahip olup, Büyük İstanbul Otogarı ve Kayseri Şehirlerarası Otobüs Terminali’ni işleten Öztürk, Samsun Yusuf Ziya Yılmaz Otogarı, Çarşamba ve Havza terminallerinin de sahibi.

Yöneticileri eski siyasetçi

Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Bayar: Babası Nuri Bayar, zamanın Sakarya Milletvekili ve Sanayi Bakanı. Demokrat Türkiye Partisi genel başkanlığı yaptı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan istifa eden Uğur Bayar’ın da kardeşi.

Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Baş: AK Parti’den 22. Dönem İstanbul Milletvekili, 1956 Rize doğumlu. Asıl mesleği öğretmenlik. Parlamentoda eski TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Üyeliği görevlerinde bulundu.

Yönetim kurulu üyesi Erdem Yücel: Bayrampaşa Belediye Meclisi’nin AK Partili üyesi.

Yönetim kurulu üyesi Tarık Cengiz: DSP’den 21. Dönem Samsun Milletvekili.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim