• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Metro ulaşımında 'devrim' gibi kararlar

Metro ulaşımında 'devrim' gibi kararlar
Yarım kalan ya da hiç başlanamayan metro projeleri için tarihi bir adım atılarak, düğmeye basıldı. İşte ulaşıma nefes aldıracak o hatlar...

Metro ulaşımında 'devrim gibi' kararlar

Yarım kalan ya da hiç başlanamayan metro projeleri için tarihi bir adım atılarak, düğmeye basıldı. İşte ulaşıma nefes aldıracak o hatlar...

2011 yılı İstanbul ve Ankara'da yaşayanlar için bir başka anlam taşıyacak. Ulaşıma nefes aldıracak 7 yeni metro hattının yapımına başlanıyor.

Ulaştırma Bakanlığı, bütçeden aldığı kaynaklarla İstanbul’da 4, Ankara’da da 3 olmak üzere kaynak yetersizliği nedeniyle yarım kalmış toplam 7 metro hattını tamamlayacak.

Metro operasyonlarının büyükşehir belediyelerinden Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesinin ardından İstanbul ve Ankara'da 7 metro inşaatı, 2011 bütçesinde öncelikli yatırımlar arasına alındı. Bugün'ün haberine göre; Ulaştırma Bakanlığı, önümüzdeki yıl içinde metro inşaatlarına başladığında gerekli kaynağı bütçeden alacak.

İŞTE 7 YENİ HAT

Buna göre Ankara’da; “KızılayÇayyolu”, “Batıkent- Sincan/Törekent” ve “Tandoğan-Keçiören” metroları yapılacak. İstanbul’da ise; “Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy”, “Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar (Kirazlı)”, “Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy- Mahmutbey” ve “Bakırköy- Beylikdüzü” metroları tamamlanacak.

RAYLI YATIRIMA KISINTI YOK

Programa göre, İstanbul ve Ankara metrolarının Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesiyle birlikte, yarım kalan metro yatırımlarını bakanlığa bağlı Demiryolları, Limanlar ve Havalimanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü yapacak. İnşası tamamlanan metro ve raylı sistemler işletilmek üzere belediyelere devredilecek. Ankara ve İstanbul belediyeleri, metroları işletmesinde elde ettikleri gelirin belli bir oranını, inşaat maliyetleri karşılanıncaya kadar Hazine’ye aktaracak.

YÜZDE 80'İ BİTEN PROJE VAR

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yapımına 2002'de başladığı 16,6 kilometre uzunluğundaki "Kızılay-Çayyolu Metrosu" nun 8,6 kilometrelik bölümü ile 6 metro istasyonu 2009'da bitti. Hattın geri kalan 7,9 kilometrelik bölümüyle 5 istasyonunun ise yüzde 80'i tamamlandı. "Batıkent-Sincan/Törekent" metrosunun ise yüzde 7,1'i tamamlandı.

Toplam 15,3 kilometre uzunluğundaki metro hattına 11 istasyon yapılacak. 10,5 kilometre uzunluğunda ve 11 istasyonlu olacak"Tandoğan-Keçiören metro hattı"nın da yüzde 41'i tamamlandı. Bakanlık İstanbul'da da , 19 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy, 9 kilometrelik Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar, 25 kilometrelik Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey ve 25 kilometrelik Bakırköy- Beylikdüzü metro hatları için ihale açacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim