• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Metrobüs yolu asfaltı rant kapısı mı?

Metrobüs yolu asfaltı rant kapısı mı?
İstanbul’un yükünü taşıyan metrobüsün her yıl yenilenmek zorunda kalan asfaltı, iddiaları da beraberinde getirdi. 8 senedir doğru asfaltın bulunmamasının altında başka sebepler aranıyor.

İstanbul’un yükünü taşıyan metrobüsün her yıl yenilenmek zorunda kalan asfaltı, iddiaları da beraberinde getirdi. 8 senedir doğru asfaltın bulunmamasının altında başka sebepler aranıyor.
Proje aşamasından bu yana tartışmaların odağı olan metrobüs, şimdi de her yıl sökülüp sökülüp tekrar döşenen asfaltıyla gündemde. İstanbul ulaşımının “can damarı” metrobüs yolu bir kez daha yenileniyor. Günlük yolcu taşıma kapasitesi 700 bine dayanan hattın yenilenme maliyeti 65 milyon 931 bin 465 lira.

366 milyon liraya mal olan ve ilki 2007 Mayıs ayında açılan metrobüs hattı, daha bir yılını doldurmadan asfaltta çatlak, çökme ve kopmalar meydana gelmeye başladı. 65 milyon TL’ye yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2009’da bu çökmeleri “metrobüslerin çizgi halinde ilerlemesinden dolayı her gün aynı noktada 2 bini aşkın fren yapılmasına” bağlamıştı. Ancak sekiz yıldır hizmet veren metrobüs hattı için bu koşulları kaldırabilecek uygun asfalt hala bulunamıyor. 

Metrobüs yolunda bu yıl da bir yenileme çalışması yapılıyor. İBB, yenileme çalışmasını kendi şirketi olan İSFALT’a ihale etti. 52 kilometre uzunluğunda 44 istasyonu kapsayan metrobüs yolu tranşeler ve asfalt yenilemesi 65 milyon 931 bin 465 liraya mal olacak.

“BU İŞTE BİR BİT YENİĞİ VAR”

Metrobüs yolunun her yıl asfaltlandığını ancak bu asfaltın bir ay sonra bozulduğunu vurgulayan CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, 2009 senesinde açılan Altunizade metrobüs durağını örnek göstererek “15 gün önce dökülen asfalt, çukur oldu. Bu nasıl bir asfalt dökümüdür ki, bir ay dayanmıyor. Ya Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş, bu işi bilmiyor, yanlış bir metot uyguluyor, ya kusurlu ayıplı malzeme kullanılıyor yada bu işin içerisinde bilmediğimiz bir bit yeniği var” diyor.

“MALZEMELER UYGUN DEĞİL”

Asfalttaki kullanılan malzemenin 60 tonluk yükü taşıyabilecek kapasitede olmadığını söyleyen Sağlam “O yoldan 40 ve 60 tonluk araçlar geçiyor. İSFALT’ın aldığı malzemeler o yola uygun değil ve kaliteli malzeme kullanılmamış. Ki bu malzemelerin bir kısmını dışarıdan satın alınıyor. O nedenle yol bozuluyor. Eğer söylenen kalitede ve kalınlıkta bir asfalt dökülüyorsa, o asfaltın bozulmaması lazım. Ya söylenen kalınlıkta değil ya da istenen kalitede değil ve o ağırlığı taşıyamıyor, eriyor ve kayıyor” diye konuşuyor.

İSFALT’TAN TUHAF SAVUNMA

Bir İSFALT yetkilisi ise metrobüs hattının dünyadaki bütün benzer yollardan çok daha yoğun bir yol olduğunu söylüyor ve yoldaki bozulmaların bu yoğunlukla ilgili olduğunu dile getirirken,
CHP’yi Sağlam soruyor; “Yoldaki yoğunluk dolasıyla artan basınçtan dem vuruluyor, siz hiç bir yılda çöken uçak pisti gördünüz mü? Bütün bunlar komik savunmalar” diyor.

ASFALT DANIŞMANINA 2,6 MiLYON LiRA ÖDEDiLER

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakkı Sağlam İBB’nin asvalt danışmanına milyonlarca lira ödediğini dile getirerek, “Sayın Topbaş, 2009 yılında, İsfalt danışmanı Serdar Kepenek’e 2.6 milyon lira danışmanlık ücreti ödüyordu. Genel başkanımız bu nedir diye sorduğunda, ‘o benim asfalt danışmanım’, cevabını vermişti” iddialarında bulundu. (Kaynak: Rayhaber)

Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim