• BIST 9079.97
  • Altın 2299.857
  • Dolar 32.3206
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

'Mezcal XL' guleti denizle buluşuyor

'Mezcal XL' guleti denizle buluşuyor
Antalya'da kendisine ait tersanede ürettiği 7 guletle Meksika'da yıllardır mavi tur düzenleyen Abdullah Sarı, firmasının 8'inci ve 38 metrelik en büyük guletini denize indirmeye hazırlanıyor.

Antalya'da kendisine ait tersanede ürettiği 7 guletle Meksika'da yıllardır mavi tur düzenleyen Abdullah Sarı, firmasının 8'inci ve 38 metrelik en büyük guletini denize indirmeye hazırlanıyor. Karadaki tersanede yapılan 'Mezcal XL' adlı gulet, uzaktan kumandalı forklift ile karayolu trafiğe kapatılarak limana götürüldü.

Yazgüneşi Yatçılık, bastonu ile birlikte 42 metreyi bulan 'Mezcal XL', Antalya Hurma Mahallesi'ndeki özel tersanede tamamladı. 3 gün sonra denize indirilecek tekne karayoluyla Antalya Limanı'na götürüldü. Guletin limana götürülmesi sırasında Antalya- Kemer Karayolu kısa süreliğine trafiğe kapatıldı. Güzergahtaki, Karayolları'na ait bazı tabelalalar da geçiş esnasında sökülerek, geçişten sonra yeniden monte edildi. Tekne, Türkiye'nin en büyük uzaktan kumandalı forklifti ile taşındı.

60 USTA 1.5 YIL ÇALIŞTI

Hurma Mahallesi'nde, denize 3 kilometre uzaklıktaki tersanede, 60 ustanın 18 aylık çalışmasıyla yapılan 'Mezcal XL' adlı gulet ahşap maun epoksi lamine malzemeyle inşa edildi. Guletin inşasında yaklaşık 200 metreküp maun ağacı kullanıldı. 6 kabini bulunan lüks gulette her türlü konfor ve ayrıntı düşünüldü. 10 tonluk yakıt kapasitesine sahip gulet hiç durmaksızın 2 bin deniz mili yol katedebiliyor. Guletteki su ihtiyacı, deniz suyunu tatlı suya çeviren sistem sayesinde karşılanıyor. Sistem günde 5 ton deniz suyunu tatlı suya çevirebiliyor. Guletin tasarım ve mühendisliğini gemi inşa mühendisi Arif Toklu yaptı. İnşa edilen gulette 2 adet 550 HP gücünde ana makine, 3 jeneratör bulunuyor. Klima, radar, otopilot, elektronik harita, uydu telefonu ve uydu tv anteni sisteminin de yer aldığı gulette çamaşır kurutma ve ütü odası da bulunuyor.

ADINI TEKİLA TÜRÜNDEN ALIYOR

Meksika'nın yerel içkisi tekilanın bir türü olan 'Mezcal'ın adı verilen tekne, Yazgüneşi Yatçılık firmasının Antalya'da ürettiği 8'inci tekne. Filonun en büyüğü olan gulete bu nedenle 'Mezcal XL' adı verildi. Firma sahibi Abdullah Sarı ve Meksikalı eşi Tatiana Sarı, teknenin bu yaz Akdeniz'de charter seferlerinde kullanılacağını, daha sonra Meksika'ya götürüleceğini söyledi.

Teknenin yapımının 18 ay sürdüğünü, denize indirildikten sonra bir ay sürecek çalışma daha yapılacağını anlatan Abdullah Sarı, Türkiye'ye özgü mavi yolculuğu Meksika'ya taşıdıklarını anlattı.

Abdullah Sarı, 8 metre genişliğindeki Mezcal XL'in 1.5 milyon euroya mal olduğunu kaydetti. Teknenin yapımında 200 metreküp maun ağacı kullanıldığına dikkat çeken Sarı, bir yıl kadar Türkiye kıyılarında mavi turlarda kullanılacak teknenin gelecek yıl Meksika'ya götürülmek üzere Cebelitarık Boğazı'ndan geçirilerek, Atlantik Okyanusu'na açılacağını belirtti. Sarı, guletin Meksika'ya ulaşmasının 65 günü bulacağını sözlerine ekledi.

gulet.jpg

gulet1.jpg

gulet2.jpg

gulet4.jpg

gulet5.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim