• BIST 9524.59
  • Altın 2492.167
  • Dolar 32.5463
  • Euro 34.7257
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Mezitli'de 'balıkçı barınağı' projesine tepki gösterildi

Mezitli'de 'balıkçı barınağı' projesine tepki gösterildi
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nın yer seçimi konusunda büyük bir hata yapıldığını belirterek, Mezitli'de balıkçı barınağı istemediklerini söyledi.

Başkan Tarhan, Mezitli sahiline yapılması düşünülen ‘Balıkçı Barınağı’ ile ilgili açıklama yaptı. Barınağın yapılması düşünülen Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Kültür Park’ın sonunda, Alden Sitesi önündeki sahilde düzenlenen toplantıya, siyasi partilerin ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, meslek odaları ile sendikaların temsilcileri de katıldı.

Sahildeki açıklamasında, Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nın Mezitli’ye taşınmasına karşı olduklarını kesin bir dille ifade eden Tarhan, belediyelere sormadan böyle bir planlama yapılmasına da tepki gösterdi. Mezitli’nin, Mersin merkezinde sahil kullanımı itibariyle deniz ile halkın doğrudan buluştuğu, kumsallarından denize girilebilen tek bölgesi olduğunu ve ilçenin balıkçılıkla ilişkisinin de sosyal hobi boyutunda bulunduğunu kaydeden Tarhan, 5 Mayıs 2014 tarihinde Mezitli sahilinde denizde bazı teknik çalışmalar yapıldığını, Mersin Orduevi yanındaki Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nın Mezitli’ye taşınacağı yönünde duyum aldığını ve bu tarihe kadar belediyeye bu konuda hiçbir şekilde başvuru olmadığını anlattı. Bunun üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Adana Bölge Müdürlüğü’ne yazıyla başvurarak dedikoduların içeriğini sorduğunu aktaran Tarhan, 15 Mayıs tarihinde yazısına verilen yanıtta, Çamlıbel Balıkçı Barınağı’ndaki balıkçı teknelerinin bu alandan çıkarılmasının planlandığı ve Mezitli’ye yeni Balıkçı Barınağı yapılmak istendiği bilgisinin verildiğini söyledi.

“DEĞERLENDİRİLEMEZ OLARAK NİTELENDİRİLEN BÖLGE EN UYGUN YER SEÇİLDİ”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü’nün ‘Balıkçı Barınağı Yer Tespiti Gözlem ve İnceleme Raporu’na göre, Mezitli-Davultepe kıyı hattı boyunca 5’i Mezitli Belediyesi sınırları içerisinde, biri Yenişehir ilçesi Yat Limanı bitişiğinde olmak üzer 6 adet alternatif yer belirlendiği bilgisini veren Tarhan, “Raporda seçenekler arasında yer alan 1. derece sit alanı olan Soli Antik Kenti batısı en uygun yer olarak belirlenmiştir. Fakat ne hikmetse Ulaştırma Bölge Müdürlüğü inceleme raporunda ise ‘Değerlendirilemez’ olarak nitelendirilen, eski Girne Plajı diye adlandırılan Mezitli Deresi’nden doğuya doğru Adnan Menderes Bulvarı istikametindeki yaklaşık 500-600 metre uzunluğunda Kültür Park bölgesini en uygun yer olarak tespit edildiği bildirilmiştir. Burada zaten denizden 50 metre dolgu yapılmıştır. En az 100 metre daha dolgu yapılarak ancak yeni bir balıkçı barınağı üretileceği ve bu bölümde de onun ek üniteleri olacağı ifade edildi. Kaldı ki, kendi raporlarında bu bölge için ‘Kıyı alanı açısından rekreasyon alanı içinde ve şehircilik bakışı açısından olumsuz’ olarak nitelendirilmiş” diye konuştu.

“YER SEÇİMİNDE ÇOK BÜYÜK BİR HATA YAPILMIŞTIR”

Yapılması planlanan barınağın hem dolgu için hem de şehir merkezi ile ulaşım bağlantısı Adnan Menderes Bulvarı yönünde devam eden kısımdan sağlanacağından trafik yönünden de olumsuzluk içerdiğine dikkat çeken Tarhan, “Balıkçı Barınağı yapılması planlanan bu alan kara yönünde, gerisi yapılaşmasını yüzde 100 tamamlamış konut bölgesi. Bu bölgede alt ölçekli ticari kullanım dahi yoktur. Ayrıca bölgemizde zaten balıkçılıkla geçimini sağlayan hiç kimse de yok. Tamamı denizden doldurularak kazanılan Mezitli sahiline yapıştırılmaya çalışılan Balıkçı Barınağı’nın yer seçimi konusunda çok büyük bir hata yapılmıştır. Kentin yönetiminden sorumlu belediyemizin ve diğer ilgili Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Belediyesi’nin de hiçbir bir bilgisi yok bu konuda ve bu belediyelerimize de başvuru olmamıştır. Bu, demokratik yönetim anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Tarım Bakanlığı taşra teşkilatının inceleme ve değerlendirmesine dayalı olarak yatırım planlaması ve yer seçimi ise başka bir büyük hatadır” ifadelerini kullandı.

“SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ”

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun Mezitli’ye Balıkçı Barınağı yapılmasına karşı olduğunu duyurduğunu, Mersin Deniz Ticaret Odası’nın da belediyeye yazıyla başvurarak karşı olduklarını ifade ettiğini belirten Tarhan, şöyle devam etti: “Konu 6 Haziran 2014 tarihinde Mezitli Belediye Meclisi toplantısında ele alındı. CHP, MHP ve AKP’li meclis üyelerimiz oy birliğiyle Balıkçı Barınağı’nın Mezitli’ye taşınmasına karşı olunduğu yönünde karar almışlardır. Bizim ortak paydamız Mersin ve Mezitli’dir. Ulaştırma Bakanlığı bunu başarırsa 2015 yılı devlet yatırım programına alarak bunu gerçekleştirecek. Tabi bunun ÇED süreci vardır. Bu konuda sonuna kadar direneceğiz. Mezitli Belediyesi, halkın istemleri yönünde Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nın Mezitli’ye taşınmasına karşıdır ve bu direncini halktan aldığı güçle sonuna kadar sürdürmeye kararlıdır. Halkın gücüne, istemlerine karşın hiçbir şey yapılamayacağını herkes öğrenecek. Bunu burada kamuoyuna bir kez daha ilan ediyorum.”

Bakanlıkça hazırlatılan taslak projeyi de gösteren Tarhan, tüm dinamiklerin gücüyle bu mücadelede başarılı olacaklarının altını çizerek, “Mersin’e hiçbir yanlış yatırımın yapılmasına göz yummayacağız. Birlikte, bu güçle her zaman Mersin’e en doğru yatırımların yapılması için mücadele edeceğiz. Bunu herkes görecek. Demokratik yönetimi bu kentte gerçekleştireceğiz. Her yatırım halkın parasıyla yapılmaktadır. Bunun her kuruşuna kadar en iyi şekilde harcanması için mücadele edeceğiz. Halkın sesini dinleyerek diyoruz ki, bu Balıkçı Barınağı’nın buraya yapılmasına sonuna kadar karşı olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

http://www.ulastirma.com.tr

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim