• BIST 9767.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Michael Page’den asgari ücret kahvaltısı

Michael Page’den asgari ücret kahvaltısı
İşe alım danışmanlık firması Michael Page Türkiye ev sahipliğinde, farklı sektörlerden şirketlerin finans direktörleri iş kahvaltısında buluşarak asgari ücret artışının iş dünyasına ve ekonomiye yansımalarını konuştu.

Toplantıya Morhipo, Fox International, Demirdöküm, Avnet Technology Solutions, İzocam, G4S firmalarının finanstan sorumlu üst düzey yöneticileri katıldı. Michael Page Türkiye finans bölümü yöneticileri Fatih Cömert, Melih Mümünoğlu ve Egemen Baz düzenledikleri toplantının perakende, medya, bilişim, hizmet gibi sektörlerden gelen CFO’lara, gündemdeki çok önemli bir konuda fikir alışverişi için imkan sağladığını belirttiler.

CFO’ların asgari ücret artışı ile ilgili öngördükleri olumlu sonuçların başında, mavi yakalıların harcanabilir gelirlerinin yükselerek gayri safi milli hasılaya katkı sağlayacak olması yer aldı. Ancak bu artış, şirketlerin her kademesinde maaş artışı beklentisini de tetikliyor. Bu beklentinin yönetilebilme becerisi ise şirketlerdeki verimlilik açısından büyük önem taşıyor. Daha yüksek maaş almasına rağmen resmi olarak asgari ücret almış gibi görünenlerin sayısında düşüş yaşanması gibi olumlu bir diğer etki de söz konusu olacak.

Öte yandan yöneticiler, işçi ve üretim maliyeti artacağı için firmaların ürün ya da hizmet fiyatlarına bunu yansıtmak durumunda kalabileceklerini de gündeme getirdiler. Bu durumdan, öncelikle perakende ve üretim sektörünün doğrudan etkilenebileceği öngörülüyor. Ayrıca bu gelişme dolayısıyla Türkiye, yabancı üreticilere karşı dezavantajlı konuma gelebilir. Ülke ekonomisi için kilit önem taşıyan yabancı yatırımcılar, personel maliyetindeki artış nedeniyle farklı ülkelere yönelebilirler. Yatırımların azalması istihdam oranlarını de olumsuz etkileyebilir. Bunlara dayalı olarak enflasyonda da artış engellenemediğinde, asgari ücret yine göreceli olarak düşük kalacak.

CFO’lar haksız rekabeti körükleyecek bir gelişme olan, kurumsal olmayan şirketlerdeki kayıt dışı mavi yakalı çalışan sayısında artışa ortam sağlanmasından da endişe duyduklarını ortaya koydular.

Ülke ekonomisindeki dalgalanma

Asgari ücret artışının özel sektöre toplam maliyetinin 16 milyar TL olması bekleniyor. Özel sektörün ve devletin bu yükü paylaşmasının gerekliliğine inanan CFO’lar, büyük sıkıntılar yaşanmaması için yeni teşvik politikaları geliştirilebileceğini ifade ettiler. Bütün maliyet işverene yansıtılırsa bütçe kısıtlaması için işten çıkarmalar görülebilir.

Şirketlerin bütçe planlamaları

Asgari ücret artışı ile ilgili kararın çok hızlı ilerlediğine vurgu yapan CFO’lar, yeni fiyatlandırmaların düzenlenmesi için henüz yeterli vakit olmadığını belirttiler. Şirketler hala çalışanların taleplerini en doğru şekilde karşılama, bütçe kısıtlamaları, satın alma faaliyetleri ayrıca servis hizmetleri, ürün fiyatları gibi tüketiciyi doğrudan etkileyen alanlarda araştırma ve planlama yapmaya devam ediyor.

Asgari ücret sabit ama bölgelerin ekonomisi değişken

Sabit bir rakam olan asgari ücretin Türkiye’nin farklı bölgelerindeki, hatta İstanbul’un çeşitli semtlerindeki alım gücü farklı oluyor. Bu durumda kişinin gelir ve gider dengesinin bölgelere göre değişkenlik gösterebileceğine dikkat çekildi.

Nitelikli çalışanlar ve katma değerli ürünler için fırsat

Avrupa’da asgari ücretlerin yüksek olduğu, bununla birlikte mavi yakalı çalışanların donanımlarının ülkemizdekilere kıyasla daha fazla olduğu ifade edildi. Maaşlardaki bu artışın, çalışan niteliğinin geliştirilmesi için bir başlangıç noktası olarak değerlendirilebileceğine vurgu yapıldı. Türkiye’nin nitelikli çalışanlar ile katma değerli ürünlerini geliştirmeye hız vermesi için tetikleyici bir unsur olabileceği de dile getirildi. CFO’lara göre bu değişim, yeni finansal çözümler ve lojistik yenilikler için de teşvik edici olabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim