• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Milas Bodrum Havalimanı törenle açıldı

Milas Bodrum Havalimanı törenle açıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve Muğla Valisi Fatih Şahin tarafından açıldı.

Yıldırım, dış hatlar terminalinin, projesinin 10 yıl önce çizildiğini ancak yaşanan sıkıntılarla hayata geçirilemediğini belirterek “Astaldi devreye girdi ve 1.5 yıldan az bir sürede projeyi tamamladı” dedi.

Türkiye’yi sadece projelerin gerçekleştirileceği bir ülke olarak görmediklerini söyleyen Paolo Astaldi ise “Türkiye’de kendimizi evimizde hissediyoruz. Astaldi için Türkiye yatırım yapılacak bir ülkedir” diye konuştu.

‘Türkiye’nin Santorini’si olarak kabul edilen Bodrum, yeni dış hatlar terminaline kavuştu. 2006 yılında Teknotes ile Sırp ortağı tarafından ihalesi alınan, ancak inşaat çalışmalarına başlanamaması üzerine, yapımı üstlenen Mondial firmasının hisselerini satın alarak yola koyulan Astaldi, 15 Ocak 2011’de devraldığı inşaatı 14 ay gibi kısa sürede tamamlamayı başardı. Tüm bölge turizmine hareket kazandıracak olan terminal binasının açılışı bugün resmi törenle yapıldı.

Milas Bodrum Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali’nin açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Muğla’nın 2 havalimanı olan ender illerimizden biri olduğuna dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“1 milyon nüfusu olan Muğla, nüfusunu 6 katı turiste ev sahipliği yapıyor. Muğla’nın kendisi kadar ilçeleri de hem ekonomiye hem Türkiye’nin dünyada tanıtımına ciddi katkı sağlıyor. Böyle bir ilimize yakışır bir havalimanı yapılmıştır. 10 yıl önce havalimanı projesi için yarışma açılmış anacak hayata geçirilememiş. 9 yıl içinde yaptığımız alt yapı yatırımlarının yüzde 18’in bütçe imkanları kullanılmadan hayata geçirilmiştir. Bunun rakamsal değeri 15 katrilyondur. Bu projede onlardan biridir. Projenin hayata geçirilme sürecinde bazı sıkıntı yaşadık. Astaldi devreye girdi ve 1.5 yıldan az bir sürede projeyi tamamladı. Havacılıkta, sağlıkta, enerjide Türkiye’de yatırım yapan Astaldi’ye Türkiye’ye duyduğu güven için çok teşekkür ediyorum.”

Türkiye yatırım yapılacak bir ülkedir

Açılış töreninde bir konuşma yapan Astaldi Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi ise, projeyi 14 ayda bitirdiklerini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Yaptığımız işten gurur duyuyoruz projeyi 14 ayda tamamlamak etkin ve verimli bir yönetimin göstergesidir. Genişletilmiş yeni havalimanın sağlayacağı yolcu kapasitesinde ki artış bölge ekonomisine de katkı sağlayacaktır. Bu vesile ile kendimizi ikinci evimizde hissettiğimiz Türkiye’ye bir katkıda bulunmanın gururu içindeyiz. Bağlılıkları ve profesyonellikleri sayesinde yakalanan başarıdan dolayı tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bu proje Astaldi’nin stratejisinde ileriye dönük önemli bir adım teşkil etmiştir. Türkiye sadece projelerin gerçekleştirileceği bir ülke değildir.  Türkiye’de kendimizi evimizde hissediyoruz. Astaldi için Türkiye yatırım yapılacak bir ülkedir.”

100 milyon euronun üzerinde yatırım

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, YİD modeli ile ülkemize önemli bir yatırımı daha kazandırdığımızı belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Devletimizin kasasından bir kuruş harcamadan havaalanlarımızın standartlarını arttıracak önemli yatırımları hayata geçirdik. Milas Bodrum Havalimanı, 100 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırımla hayata geçti. Yap İşlet Devret (YİD) modeli ile 02.08.2006 tarihinde gerçekleştirilen ihale neticesinde, 45 ay (3 yıl 9 ay) süre ile “Mondial Milas – Bodrum Havalimanı Uluslararası  Terminal İşletmeciliği ve Yatırım A.Ş.” tarafından işletilecek.”

Orhan Birdal, Milas Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nin özellikleri hakkında özetle şu bilgileri verdi:
• İnşaatında aynı anda 1.800 kişi çalıştı.
• Terminalin kapalı alanı yaklaşık 100 bin m2, iskele uzunluğu ise 426 metredir.
• Havaalanının 9 metre yüksekliğindeki tavanı Milas’ın meşhur el dokuma kiliminin desenlerinden esinlenilerek alüminyum çubuklarla desenler yapıldı. Tabanda ise 62 bin metrekarelik bölümde siyah Yatağan mermeri kullanıldı
• Milas Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde 5 bagaj bandı var. Saatte 500 bagaj kapasiteli son teknoloji handling sistemi kuruldu. Bu özelliği ile havalimanı dünyada ilk 5’te. Bagaj güvenlik sistemi olarak EDS sistemi kullanılıyor.
• Terminalde 7 adedi tek körüklü, 1 adedi ise çift körüklü olmak üzere 8 adet sabit yolcu köprüsü bulunmaktadır.
• Çift körüklü köprü, her türlü havaaracına hizmet verecek şekilde dizayn edildi.
• 18 geliş ve 18 gidiş olmak üzere 36 adet Pasaport Kontuarı bulunuyor. Havalimanında 66 Check in Kontuarı var.
• Havalimanı 700’ü aşkın kamera ile denetleniyor.
• Terminal cephelerinde 4 metrelik tek parça sabit camlar ferahlık sağlıyor. Yapımı sırasında open gate uygulamasına uygun olarak düzenlendi. Güneş alan cephedeki camlar ısı ve ışık dengesini sağlam için firit edilen yöntemle giydirildi.
• Terminalde 18 yürüyen merdiven ve 29 asansör var.
• İkisi hava tarafında, ikisi kara tarafında olmak üzere 4 sigara içme salonu yer alıyor
• Havalimanında 114 otobüs ve 300 küçük araçlık otopark var.

Açılış töreninin ardından Bakan Binali Yıldırım, yeni yapılan terminali gezerek bilgiler aldı. İrlandalı bir aileyle sohbet ederek, nerede tatil yaptıklarını soran Yıldırım, terminali beğendiklerini ifade eden aileye DO&CO’nun Dış Hatlar Terminali’nde bulunan yiyeceklerinden ikram etti.

İngiliz ve Alman turistlerin ülkemizdeki en önemli tatil beldelerinden Milas –Bodrum Dış Hatlar Terminali’ni yapan Astaldi firması ayrıca, Anadolu Otoyolu, İstanbul Metrosu (Avrasya), Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İçtaş ile birlikte İstanbul’a yapılacak üçüncü köprünün de yapımını üstlenerek ismini duyurmuştu.

1.20120604110806.jpg

2.20120604110814.jpg

3.20120604110901.jpg

4.20120604110907.jpg

5.20120604110912.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim