• BIST 9456.61
  • Altın 2496.131
  • Dolar 32.5945
  • Euro 34.78
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

MİLGEM'in geleceği İsmail Demir'in ellerinde

MİLGEM'in geleceği İsmail Demir'in ellerinde
Yeni Savunma Sanayi Müsteşarı Demir’i 52 proje bekliyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na yeni atanan İsmail Demir, tarihinin en kritik ve en yüksek maliyetli savunma sanayii ihalelerini yürütecek.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) koltuğuna oturan eski THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir’i Ankara’daki yeni masasında, 10 milyar dolarlık 52 askeri proje bekliyor. SSM’nin henüz sözleşme imzalamadığı, üzerinde çalışmaların devam ettiği veya sözleşme görüşmeleri yaptığı projeler; hava, kara, deniz, silah, radar sistemleri, insansız sistemler gibi başlıklarda toplanıyor.

Hürriyet'ten Cengizhan Çatal'ın haberine göre, Demir, görevden alınan Murad Bayar’dan sonra Cumhuriyet tarihinin en kritik ve yüksek maliyetli savunma sanayii ihalelerini yürütecek. 4 milyar dolarlık  Milli Savaş Gemisi (MİLGEM) projesinde ilk 2 gemi Gölcük’te üretildi. İkisinin üretimini ise İstanbul Tersanesi Komutanlığı yapıyor. Kalan 4 gemi için ihale kararı alındı. 4 milyar dolarlık havuzlu çıkarma gemisini (LPD) Metin Kalkavan’ın Sedef Tersanesi üretecek. Bu ihaleyi daha önce Koç grubundan RMK Marine almış, sonradan iptal edilerek Metin Kalkavan’ın sahibi olduğu tershaneye verilmişti. Gemi grubunda masada bekleyen en büyük proje ise TF-2000 hava savunma gemisi projesi. Deniz Kuvvetleri’nin 1999’dan bu yana istediği; ancak Gölcük depremi nedeniyle askıya alınan en büyük yüzen savaş gemisi için ihaleye çıkılacak. 4 milyar doları aşması beklenen gemi projesi için SSM, fizibilite çalışmalarını tamamladı. İhaleye yakın zamanda çıkılacağı kaydediliyor.
Uzun Menzilli Bölge Hava ve Savunma Sistemleri Projesi’nde de Çinli CPMIEC ile sözleşme görüşmeleri yapılıyor. 31 Nisan’a kadar uzatılan teklif değerlendirme süresi sonucunda imza kararına varılması planlanıyor. Füze üretimi için Çin ile imza atılırsa 3.4 milyar dolar ortak üretim için buraya harcanacak.

KRİTİK F-35 KARARI

İLK F-35 uçağının Türkiye’ye teslimatının önümüzdeki yıl yapılması planlanıyor. Türkiye daha önce “üretim ortağı” olduğu uçak için sipariş verme kararını erteledi. Ortak üretime girdiği zaman 100 adet almayı taahhüt eden Türkiye’nin ilk etapta kaç uçaklık sipariş vereceğine de SSM karar verecek. F-35 uçakları için üretilecek orta gövde çalışmaları için 3 milyon dolarlık sözleşme imzalandı. Bu kapsamda TAI tarafından üretilen iş hacmi 4.5 milyar dolara ulaşıyor. Proje kapsamında HAVELSAN, Kale ve Mikes firmaları ürettiği değişik ürünlerde halen 7.5 milyar dolara varan iş hacmiyle bu projede yer alıyor. Başlangıç Eğitim Uçağı Projesi için 8 firmanın teklifleri değerlendiriliyor. Sahil Güvenlik Helikopteri Projesi’nde ise teklife çağrı dosyası çıktı ve 5 firmadan yanıt geldi. Avrupa’dan Airbus Helicopters, NH Industries, AgustaWestland; ABD’den ise Sikorsky ve Bell Helicopter firmaları SSM’ye ihaleye girmek için başvurdu. Öte yandan SSM’nin şu anda fizibilite çalışmaları devam eden yüzde yüz yerli helikopter, yerli savaş uçağı projeleri de bulunuyor.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim