• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Milli Lokomotif geliyor

Milli Lokomotif geliyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Milli elektrikli lokomotif ile ilgili açıklama yaptı.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yaptığı açıklamada, milli elektrikli lokomotifin 2016 yılında raylarda olacağını belirterek, “Yüksek hızlı trenlerin cer sistemi için de ayrıca çalışmalarımızı sürdürüyoruz, geliştirilen bu sistem aynı zamanda hızlı tren ve yüksek hızlı trenlere de hareket kabiliyeti verebilecek” dedi.

Işık, “Milli Elektrikli Lokomotif E1000 Projesi”ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) manevra ve kısa mesafe yük taşıma ihtiyaçlarını karşılamak için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile 1 megavat gücünde elektrikli lokomotif geliştirdiklerini ifade eden Işık, projeyi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) da desteklediğini söyledi.

Bakan Işık, dünyada sadece gelişmiş ülkelerde bulunan ve raylı araç sektöründe katma değeri en yüksek bileşenlerden cer konverteri, cer kontrol ünitesi, merkezi kontrol ünitesi gibi raylı araç sürüş ve kontrol sistemlerinin, lokomotife hareket kabiliyeti sağlayan çok önemli mekanizmalar olduğunu söyledi. Sistemin yurt içinde tasarlanması ve üretilmesi amacıyla 2011 yılında milli elektrikli lokomotif projesine başlandığını hatırlatan Işık, 10 milyon lira bütçeli projede 18 bilim insanın çalıştığını bildirdi.

“Sırada elektrikli otomobil var”

Projede, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ’nin (TÜLOMSAŞ) de paydaş olduğunu anlatan Işık, şöyle konuştu:

“Proje kapsamında geliştirilen tüm çıktılar, katma değeri yüksek ve daha önce Türkiye’de tasarımı yapılmamış ürünlerdir. Yerli olarak geliştirilen cer konverteri, merkezi kontrol ünitesi, lokomotif kumanda ve izleme masası yazılımları ile lokomotif dinamik modeli ve dinamik davranış analizleri yapıldı ve Türkiye 1 megavat cer gücünde elektrikli lokomotifini üretmiş oldu. Entegrasyonu tamamlanan lokomotifin yol testleri ve alt sistem kalibrasyonları devam ediyor. Ağustos-kasım ayları arasında planlanan TCDD kabul testlerinin ardından teslimat gerçekleştirilecek. Elektrikli lokomotifi ürettik, milli lokomotif 2016 yılında raylarda olacak, sırada elektrikli otomobil var. Yüksek hızlı trenlerin cer sistemi için de ayrıca çalışmalarımızı sürdürüyoruz, geliştirilen bu sistem aynı zamanda hızlı tren ve yüksek hızlı trenlere de hareket kabiliyeti verebilecek.”

“Taşımacılığının en kritik bileşeni yerli üretildi”

TCDD envanterinde bulunan ve yurt dışından yedek parça temininde sorun yaşanan DE11000 lokomotifler 90’lı yılların ortasından itibaren modernize edilmek istenmişti. 2008 yılında TÜLOMSAŞ’ın TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile yaptığı iş geliştirme çalışmalarında, DE11000 tip lokomotiflerin TCDD ihtiyaçları doğrultusunda elektrikli hale dönüştürülerek modernize edilmesi gündeme gelmişti. Proje sayesinde demiryolu taşımacılığının en kritik bileşeni olan ve tamamıyla yurt dışına bağımlı olunan çekiş ve tren kontrol sistemi ilk defa Türkiye’de tasarlanıp, lokomotif üzeri entegrasyonları yapılarak, TCDD’ye teslim edildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim