• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Mısır olayları Süveyş Kanalı'nı tıkadı

Mısır olayları Süveyş Kanalı'nı tıkadı
Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e karşı baş gösteren halk ayaklanması üçüncü haftaya girerken Süveyş Kanalı’nda çalışan binlerce işçinin dün süresiz greve başlaması nedeniyle krizde yeni ve kritik bir döneme girildi.

Mısır olayları Süveyş Kanalı'nı tıkadı

Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e karşı baş gösteren halk ayaklanması üçüncü haftaya girerken Süveyş Kanalı’nda çalışan binlerce işçinin dün süresiz greve başlaması nedeniyle krizde yeni ve kritik bir döneme girildi.

141 yıllık Süveyş Kanalı’ndan günde yaklaşık 1,5 milyon varil petrol tankerlerle ve 2,5 milyon varil petrol de yakındaki Sumed boru hattıyla taşınıyor. Petrol fiyatlarındaki artış özellikle Avrupa’da kendini hissettiriyor. Süveyş Kanalı Atlantik Okyanusu ile Hint Okyanusu arasındaki en kısa suyolu olarak biliniyor ve tankerlerin Afrika’nın güneyinden dolaşmaları birkaç gün daha fazla zaman aldığı için transferlerde Süveyş Kanalı tercih ediliyor.

Aralık 2008’de Avrupa Birliği (AB) ile Mısır imzaladıkları mutabakat anlaşmasıyla enerji piyasasında reformlar, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, enerji tasarrufu, teknik ve sanayi dallarında işbirliğinde bulunmaya karar verdi. Avrupa’nın petrol tüketiminin yüzde 5-7’sinin Süveyş’ten taşınan petrol ile karşılandığı bildiriliyor. Kanalın kapanması durumunda fiyat artışının kısa sürede etkili olmasından endişe ediliyor.

El Ahram gazetesinin haberine göre dün 6,000 işçi Süveyş’in Port Said ve İsmailiye limanlarında düşük ücret ve sağlıksız çalışma şartları gerekçesiyle süresiz greve başladı. Bloomberg haber ajansı Süveyş Kanalı Yöneticisi Muhammed Motair’in işçilerin operasyonların parçası olmadığını kaydederek “Bu durumun Süveyş Kanalı’ndaki trafikle ilgisi yok ve kanalda seyir normal şekilde devam ediyor” dediğini bildirdi.

Bu haber piyasaları ve Avrupalı politika yapıcılarını şüphesiz endişelendirecek ama Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanan demokrasi taraftarlarını da memnun edecek. Amerikan Enerji Bakanlığı Süveyş Kanalı’nın Dünya Petrol Transit Geçiş Noktaları arasında önemli bir mevkide bulunduğunu ve süresiz grevin petrol fiyatları üzerinde kayda değer etkisi olabileceğini duyurdu. Geçen hafta petrol fiyatları Kanal’ın protestolardan olumsuz etkileneceği endişesiyle varil başına $100’a çıkmıştı. Petrol piyasası analisti Peter Schork EurActiv’e fiyat artışının tehlikeli olabileceğini çünkü OPEC’in Süveyş Kanalı üzerinde kontrolü bulunmadığını söyledi.

Her gün Süveyş Kanalı’ndan yaklaşık dört milyon varil petrol taşınıyor. Dünya deniz ticaretinin yüzde 8’i ve üretilen maddelerin yüzde 2,6’sı Süveş Kanalı’ndan geçiyor. Bir hafta önce Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Ghannem El Ahram gazetesine Süveyş Kanalı’nın derhal kapatılması gerektiğini söylemişti. AB Dış İşleri Bakanı Catherine Ashton’ın Sözcüsü Maya Kocijancic EurActiv’e Ashton’ın gelecek hafta Tunus’u ziyaretinden sonra Mısır’a da uğramak istediğini kaydetti.

Taraflar

Schork Müslüman Kardeşler’in tehdidine bakarak kanalı kapatmanın mantıklı olmayacağını söyledi. Şehir Üniversitesi Profesörü Rosemary Hills ise “Kesinlikle bir dönüm noktasındayız. Değişikliği önlemek için güç kullanmak zorundasınız ve bu yirmi yıldır böyle. Halk isyanlarının bastırılması 1990’lardaki değişikliğe sebep oldu. Terör örgütlerinin bastırılması ise 11 Eylül’le sonuçlandı” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim