• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Mısır'a RO-RO seferleri başlıyor

Mısır'a RO-RO seferleri başlıyor
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 'Ro-Ro gemilerinin ilk seferinin', bu ayın 26'sında yapılacağını ve Mersin'den ilk Ro-Ro gemisinin uğurlanacağını açıkladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 'Ro-Ro gemilerinin ilk seferinin', bu ayın 26'sında yapılacağını ve Mersin'den ilk Ro-Ro gemisinin uğurlanacağını belirterek, "Son derece önemli olan bu başlangıç ümit ediyorum ki ticaretimizi artırma noktasında bugün atılan imzaların mürekkebi kurumadan üzerinden yoğunlaşılmış bir çalışma olarak ortaya çıkacak" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bakanlıkta Mısır Ulaştırma Bakanı Galal Mostafa Said ile birlikte 'Türkiye Cumhuriyeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Arasında Ro-Ro ve Karayolu Transit Taşımacılığına İlişkin İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı'nı imzaladı. Çağlayan, yaptığı konuşmada, Mısır'da lojistik merkezi kurulması için çalışma başlatılacağını belirterek, transit taşımacılığın etkin bir şekilde kullanılacağını kaydetti. Çağlayan, "Bu proje Türkiye'den daha fazla Mısır ihracatçılarımıza hizmet edecektir" dedi.

Bakan Çağlayan, imza töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Ro-Ro gemilerini özel sektör kiralayacak, devlet bu noktada destek olacak mı" sorusuna, "Ro-Ro gemilerini özel sektör kiralayacak, çok net söylemekle birlikte özel sektörümüze yardımcı olacağız. Ama Ro-Ro taşıması burada asıl yüksek masraf tutan kısmı, geçiş ücretlerinin ve transfer ücretlerinin ne olacağı konusunda mutabakat sağladık. Ancak Ro-Ro işletmecilerimiz, burada en asgari karla bunları yapacaklar çünkü bu işin kazan-kazan prensibi ile olması gerekiyor. İhracatçı da Ro-Ro işletmecisi de kazanacak. Bu esnada ihracatçılarımızın Ro-Ro seferleri esnasında ekstra maliyeti olacak bununla ilgili de biz de eli kolu bağlı oturmayacağız" cevabını verdi.

Çağlayan, Suriye'ye alternatif güzergah olan 'Irak güzergahı' çalışmalarına ilişkin olarak, "Irak'la Ürdün üzerinden bunu yapmak konusunda maalesef Irak tarafı olumlu ya da olumsuz bir görüş ifade etmedi. Biz Iraklı dost ve kardeşlerimizin benim birkaç kez yapmış olduğum telefon görüşmesine istinaden bu konuda herhalde bu konuda işleri herhalde çok yoğun ki cevabını veremediklerini düşünüyorum yoksa başka şey aklıma getirmek istemiyorum" dedi.

Bakan Çağlayan, Irak güzergahının, karayolu taşımacılığı adına Habur'dan, Irak üzerinden direkt Ürdün'e ve Suudi Arabistan'a yapılabilecek olan başka bir güzergah olduğunu ancak bu güne kadar olmayışının çokta sıkıntı yaratmadığını söyledi.

RO-RO GEMİLERİ MERSİN LİMANI'NDAN UĞURLANACAK

Başka bir gazetecinin, 'Ro-Ro gemilerinin ilk seferinin' ne zaman yapılacağını sorması üzerine Çağlayan, "Bu ayın 26'sında Mersin Limanı'nda ilk sefer başlayacak. Ben İstanbul'da Forum'un açılışında olacağım, ümit ediyorum ki forum açılışından sonra Mersin'e geçeceğim. Mersin'de ilk Ro-Ro'yu biz uğurlayacağız, karşı tarafta karşılayacak. Son derece önemli olan bu başlangıç ümit ediyorum ki ticaretimizi artırma noktasında bugün atılan imzaların mürekkebi kurumadan üzerinden yoğunlaşılmış bir çalışma olarak ortaya çıkacak" diye konuştu.

Çağlayan, 3 gün sonra ilk yüklemenin başlayacağına dikkati çekerek, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle beraber Mersin Limanı'ndan geminin uğurlanacağını belirtti. Çağlayan, 'Ro-Ro gemilerinin sefer sayısının ne olacağı' sorusunu, "Bunu bir statik yapı yapmak yerine dinamik yapı olarak konuşlandırdık. Arzı talep belirleyecek yani gelecek olan talep zaten kendiliğinden talebi oluşturacak. Taşıma konusunda yapılan görüşmelerde, talep ne kadar olursa ona göre bunu karşılayacak şekilde ulaşım imkanının sağlanacağıydı" diye cevapladı.

Bu sisteminin işletilmesiyle Suriye'ye göre maliyetin ne olacağının sorulması üzerine Çağlayan, ihracatçının mağdur olmayacağını ve Suriye güzergahında artı veya eksi bir yükle karşı karşıya kalınmayacağına dikkati çekti.

Mısır Ulaştırma Bakanı Galal Said ise, "Türk TIR'ları Mısır topraklarına girecek, bizim TIR'larımız Türk topraklarına girecek bu da Mısır'ın ekonomisine katkı sağlayacak" dedi.

Mutabakat Zaptı, Türk limanları ile Mısır limanları arasında kurulacak Ro-Ro hattının işletimi ile karayolu taşımacılığı ve transit işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim