• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Mısır'daki Türk firmalara vergi şoku

Mısır'daki Türk firmalara vergi şoku
Mısır'daki Türk firmalara vergi şoku. Yüzde 20'lik elma vergisinin yüzde 1'e düşmesini beklerken, yüzde 30'a çıkmasıyla şok oldular.

 

Mısır'da Türk işadamları, hem gıda hem de su firmalarına çıkarılan 'görünmez' engellerin kaldırılması için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten yardım etmesini istediler. Şimşek, vergi farkının Mısır'ın bu ülkelerle yaptığı ikili ticaret anlaşmalarından kaynaklandığına dikkat çekerek, Mısır'ın Türkiye ile de tarım alanında anlaşma imzalamak istediğini anımsattı
 
Maliye Bakanı Şimşek, Yunus Emre Enstitüsü'nün İskenderiye Şubesinin açılışı için geldiği İskenderiye'de Mısır'da faaliyet gösteren Türk işadamları ile bir araya geldi. Sorunlarını dinledi. İşadamları Mısır'da 2 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunduğuna ve 50 bin kişilik istihdam sağlandığına dikkat çektiler.
 
Ancak Mısır'da yaşanan devrim sonrasında bazı sıkıntılar olduğuna dikkat çeken işadamları Mısırlı kamu yöneticilerinin özellikle kamu ihalelerinde Türk yatırımcılara yönelik olumsuz tavırlarından söz ettiler. Türkiye'nin bu ülkeye yapacağı maddi yardımların Türk firma şartına bağlanmasını istediler.
 
Alp Aslan İnternational Şirketi, Türkiye'den Mısır'a 500 bin dolarlık elma ithalatı yapıldığını ancak Avrupalı ve Amerikalı firmalara yüzde 1 ithalat vergisi uygulanırken, Türk firmalara yüzde 20 vergi uygulandığını belirtti. Bu verginin yüzde 1'e düşmesini beklerken bir gecede verginin yüzde 30'a yükselmesiyle şok olduklarını söyledi.
 
İşadamları genel olarak ülkedeki döviz sıkıntısı ile günlük30 bin dolarlık nakit sınırlaması ile fabrikaların güvenliğine ilişkin sorunlardan söz ettiler.
 
DOĞRU YERDESİNİZ, BİRAZ SABIR!
 
Maliye Bakanı Şimşek, işadamlarına bu ülkeye yatırımın geleceğe yatırım yapmak olduğunu vurgulayarak, "Doğru yaptınız kısa vadede belki bazı sıkıntılar yaşıyorsunuz ama uzun vadede kazanacaksınız" dedi. 
 
Türkiye'nin Mısır ile diyalogunun çok güçlü olduğunu belirten Şimşek şöyle konuştu:
 
"Böyle riskli dönemlerde Batı, genelde bekle- gör stratejisine girer. En ufak sorun yaşandığında onlar riskten kaçınırlar. Bu iyi bir strateji değil. Gelecek Afrika'nındır. 50 yılda Afrika ön plana çıkacak, hızlı gelişecektir. Afrika'nın en önemli ülkelerinden biridir.
 
Bakan Şimşek, Türk firmalarına tarım ürünleri ithalatında uygulanan vergi oranları ile AB ve ABD'ye uygulananlar arasında yüksek fark olmasının Mısır'ın bu ülkelerle olan ikili anlaşmalarından kaynaklandığını vurguladı. Mısır'ın Türkiye ile tarım alanında anlaşma yapmak istediğini anımsattı. 
 
İşadamlarının yaşadıkları diğer sorunların çözümü için ilgili bakanlarla görüşmeler yapacağını söyleyen Şimşek,  Türkiye'nin bu ülkeye 2 milyar dolarlık yardım sözü verdiğini ifade etti.
 
Bunun 1 milyar dolarının Mısır'ın kalkınması ve kamunun altyapı projeleri için verildiğini belirten Şimşek, 1 milyar doların ise Türk Eximbank tarafından dağıtılacağını açıkladı. Ancak bu rakamın, Türkiye'den ithal edilecek makine teçhizat ile altyapı projelerinin Türk firmalarının üstlenmesi şartıyla verileceğinin altını çizdi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim