• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Mobil iletişimde "4.5G" için geri sayım başladı

Mobil iletişimde "4.5G" için geri sayım başladı
4.5G yetkilendirmesine ilişkin ihale 26 Ağustos'ta saat 10.30'da BTK toplantı salonunda yapılacak. Turkcell, Avea, Vodafone ve Netgsm tarafından şartnamesi alınan ihale, kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos'ta yapılacak 4,5G ihalesi, BTK toplantı salonunda saat 10.30'da gerçekleştirilecek. 

Kamuoyunda 4G olarak tabir edilen IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) Yetkilendirmesi İhalesi'nde geçen ay yapılan değişiklikle kurulacak yeni altyapılarda asgari "IMT-Advanced" yani 4,5G teknolojisi kullanılması şartı getirildi. 26 Ağustos'ta BTK toplantı salonunda yapılacak ihale için Turkcell, Avea, Vodafone ve Netgsm tarafından 50 bin lira bedelle şartname alındı. 

Kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek ihale teklif zarflarının açılmasıyla başlayacak. İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakları kontrol etmesinin ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale edilecek. 

800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketinin asgari değer toplamı KDV hariç yaklaşık 2,3 milyar avro olacak. Yetkilendirme süresi, 30 Nisan 2029'a kadar devam edecek. İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek. 

Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekansların ise 5 katı olacak. 

3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojisiyle sunulacak hizmet sayesinde vatandaşlar bilgiye çok daha hızlı bir şekilde erişme imkanına kavuşacak. 

1 Nisan 2016'da hizmete girecek 

İhalenin ardından tahsis edilecek frekanslardan 1 Nisan 2016'dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumuna başlanabilecek. İşletmecilere yetkilendirmenin ardından 8 yıl içinde Türkiye'nin nüfusunun yüzde 95'ini kapsama zorunluluğu getirildi. 

Uzunluğu 1 kilometrenin üzerindeki tüneller, otoyollar ve yüksek hızlı tren hatlarını da 3 yıl içinde kapsayacak olan 4,5G ile bu hatlarda yolculuk yapan vatandaşlar seyahatlerinde mobil genişbant hizmeti alabilme imkanına kavuşacak.  

Ar-Ge personeli sayısı yüzde 50 arttırılacak 

Şartnamede yapılan değişiklikle işletmecilerin Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilmesi gereken asgari nitelikli Ar-Ge personeli sayısı yüzde 50 arttırıldı. KOBİ'lerin yerli ürün geliştirmelerinin ve kendi imkanlarıyla üretim yapmalarının teşvik edilmesi amacıyla işletmecilere yatırımlarının en az yüzde 10'unu Türkiye'de ürün veya sistem geliştirmek üzere kurulan KOBİ niteliğindeki tedarikçiler tarafından Türkiye'de üretilen ürünlerden sağlama yükümlülüğü getirildi. 

Ar-Ge projelerine başlanması, gelişiminin izlenmesi ve çıktılarının başarı ölçütlerine göre kabulü gibi konular da dahil olmak üzere Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerin etkili bir şekilde yerine getirilmesi ve takibi amacıyla BTK tarafından gerekli gördüğünde denetim yapabilecek. 

Yerli ürün kullanım oranı yüzde 45'e yükseltildi 

İhale şartnamesinde geçen ay yapılan değişiklikle yüzde 3-8-15 olarak açıklanan yerli ürün kullanma oranları, birinci yıl için en az yüzde 30, ikinci yıl için en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda ise en az yüzde 45 olarak yeniden belirlendi. 

BTK tarafından ilk olarak 26 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan ihale daha sonra 26 Ağustos'a ertelenmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim