• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

MOL'den solar enerjili araç taşıyıcı gemi

MOL'den solar enerjili araç taşıyıcı gemi
Mitsui O.S.K. Lines (MOL), güneş enerjisiyle çalışan hibrit bir araç taşıyıcı gemi tasarladığını ve 2012'nin Haziran ayında suya indirileceğini müjdeledi.

MOL'den solar enerjili araç taşıyıcı gemi

Mitsui O.S.K. Lines (MOL), güneş enerjisiyle çalışan hibrit bir araç taşıyıcı gemi tasarladığını ve 2012'nin Haziran ayında suya indirileceğini müjdeledi.

MOL açıklamasında, yeni ürettikleri araç taşıyıcı gemisinin dış ve genel tasarımı sayesinde yanaştığı anda 0 emisyon üreteceğine inandıklarını ifade etti.

Gemi, Japonya Çevre, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı’ndan (MLIT) aldığı destekle “Okyanusta giden gemilerde CO2 emisyonunu düşürme sistemleri projesi” altında tasarlandı. Gemi, 2012 Haziran ayında Mitsubishi Heavy Industries’in Kobe’de bulunan tersanesinden suya indirilecek.

Hibrit elektrik destek sistemi ile donatılacak olan gemi, solar panellerden aldığı enerjiyi lithium-ion bataryalara yükleyecek. Geliştirilen sistem, Mitsubishi Heavy Industries’in Sanyo Elektrik Grubu ve MOL’ün ortak çalışmasının ürünü.

Üst güvertenin açıkta kalan bütün düz alanlarına solar panel takılması sayesinde 160 kW’a kadar enerji üretebilecek olan sistem, dünyadaki en güçlü güneş enerjisiyle çalışan sistem olacak.

Geminin lithium-ion bataryaları 2.2 MWh elektiriği bünyelerinde barındırabilecekken, gemi hareket halinde iken sürekli sarj halinde olan bataryalar, gemi yanaştığında geminin sistemini çalıştırmaya devam etmek için kullanılacak. Geliştirilen bu sistem gemilerde dizel jeneratörlerin ihtiyacını ortadan kaldırabilecek ve bu sayede gemiler yanaşmış durumdayken 0 emisyona ulaşabilecekler.

Geminin sistem özelliğinin dışında, lithium-ion bataryaların geminin en alt kısmına yerleştirilmesi sayesinde sabit balasta da sahip bir hale gelecek. Bu sayede geminin taşıyabileceği araba sayısına her hangi bir sektede vurulmamakta.

Geminin Özellikleri

Kapasite: 6,400 Araç (Standard yolcu aracı) 

Uzunluk:  199 metre

Genişlik: 32,26 metre

Draft: 9,725 metre

Haber: Ahmet ÖZDÜZGÜN - Deniz Haber Ajansı

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim