• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

MSC LONDON gemisi Asyaport'u selamladı

MSC LONDON gemisi Asyaport'u selamladı
Yapımı devam eden Türkiye’nin en büyük konteyner limanı Asyaport, tarihi günlerden birisine tanıklık etti. Türkiye’ye gelen en büyük konteyner gemisi ‘MSC London’, Tekirdağ’daki Asyaport Limanı’nı selamladı.

MSC’nin sahip olduğu ve Türkiye’ye gelen en büyük konteyner gemisi ‘MSC London’, yapımı devam eden ve 2015 yılında faaliyete geçecek olan Türkiye’nin en büyük konteyner limanı Asyaport’u selamladı. Türkiye’ye gelen en büyük konteyner gemisi ‘MSC London’ ile Türkiye’nin en büyük konteyner limanı Asyaport’un buluşması Tekirdağ’da gerçekleştirildi. 4 futbol sahası büyüklüğünde olan ve Akdeniz ile Uzakdoğu arasında sefer yapacak olan MSC’nin son jenerasyon gemisi ‘MSC London’, 399 metre boyuyla Eiffel Kulesi’nden daha uzun, 189 bin ton ağırlığı ile 170 bin otomobile eşdeğer ve 15 bin TIR’ın taşıyabileceği kadar yük kapasitesine sahip. Ambar içinde 10 kat, güvertede ise 9 kat konteyner yüklenebiliyor. Tam kapasite ile konteyner yüklendiğinde 40 metre yüksekliğiyle 14 katlı bir binadan daha yüksek. Günlük yakıt sarfiyatı 230 ton olan geminin üzerinde, ana makine, yardımcı ve acil durum jenaratörleri dahil toplam 81 bin 280 kw’lık güç var. Tekirdağ’ın geneli için kullanılan güç ise yaklaşık 100 bin kw.Asyaport Limanı, faaliyete geçmesiyle birlikte bu ve daha büyük kapasitede gemilere ev sahipliği yapacak.

450 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI

Asyaport limanının inşaat çalışmaları 2010 ekim ayında başladı. Toplam 450 milyon dolar yatırım yapılan limanda operasyon, 2015 yılının ilk çeyreğinde başlayacak olup doğrudan bin 200 kişiye istihdam sağlanacak. Çevreye duyarlı olarak tasarlanan Asyaport’ta kullanılan bütün vinçler elektrikle, liman içinde kullanılacak bütün kamyonlar ve acil durum jenaratörleri doğalgazla çalışacak, iç-dış aydınlatmalarda led teknolojisi ile üretilmiş ampuller kullanılacak. Tesisin doğalgaz tüketimi yılda 8 milyon metreküp olarak hesaplanıyor. Bu da yılda 2 bin metreküp doğalgaz tüketimi olan 4 bin konuta eşdeğer sayılıyor.

Binaların çatılarına, elektrik enerjisi ve sıcak su üretmek üzere yerleştirilen paneller sayesinde yılda 500 bin kwh enerji güneşten elde edilecek. Asyaport’ta ayrıca gemilere limanda bulundukları süre boyunca sahilden elektrik vermek için ve yağmur sularının biriktirilerek sulamada kullanılması için gerekli altyapı hazırlanıyor.

KADİR ALBAYRAK: ASYAPORT BÜYÜK İSTİHDAM SAĞLAYACAK

MSC London gemisinin Asyaport’a gelmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, ‘MSC London’ gemisinin Asyaport’u selamlamasının tarihi bir gün olduğunu söyleyerek, Asyaport Limanı’nın tamamlanması halinde Tekirdağ’a büyük bir istihdam sağlayacağını ifade etti. Asyaport Limanı’nın faaliyete geçmesiyle ‘MSC London’ gibi dev gemilerin Tekirdağ açıklarında sıkça görüleceğine işaret eden Albayrak, “Asyaport tamamlanınca MSC London gibi dev gemiler Tekirdağ’ı sık sık ziyaret edecekler. Bu gibi gemileri artık Tekirdağ’da daha sık olarak görebileceğiz. Asyaport, Tekirdağ için önemli oranda istihdam yaratacak” dedi.

“BÖYLE BİR TESİSİN TEKİRDAĞ’DA OLMASI BİZE GURUR VERİYOR”

MSC’nin dünya taşımacılığının yüzde 12’sine hakim olduğunu kaydeden Albayrak, “Asyaport gibi bir tesisin Tekirdağ’da olması bize gurur veriyor. Huzurlarınızda Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ZİYAEDDİN AKBULUT: ASYAPORT İLE YENİ BİR TEKİRDAĞ OLUŞACAK

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut ise yaptığı konuşmada, tarihi bir ana tanıklık ettiklerine değinerek, “MSC London gemisi Türkiye’yi ziyaret ediyor. Gemi Türkiye’yi selamlıyor. Ben de onu selamlıyorum. Asyaport Limanı, Tekirdağ ve yurt ekonomisine büyük katma değer kazandıracak. Yeni bir Tekirdağ oluşacak. Büyükşehir Belediyesi şimdiden planlama yapmalı. Belediye şimdiden Asyaport uydu kentinin planlarına başlamalı. Asyaport gerçekten çok büyük bir hizmet ve yatırım. Ahmet Soyuer’i tebrik ediyorum. Gerçekten kendisi şantiye şefi gibi gece gündüz çalıştı. İnsanlığın ve vatanseverliğin örneğini gösterdi. Yakın bir zamanda Türkiye’nin en büyük limanı hizmete girecek" diye konuştu.

ALİ YERLİKAYA: ASYAPORT TEKİRDAĞ VE TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, MSC yönetimine MSC London’u üretip uluslararası deniz ticaretinin hizmetine kazandırdığı için teşekkür ettiğini söyledi.Asyaport’un Tekirdağ ve Türkiye ekonomisi için önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Yerlikaya,geminin kazasız belasız seyrini dilediklerini ifade etti. Tekirdağ’ın Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olduğuna dikkat çeken Yerlikaya, Tekirdağ’ın Anadolu’nun batı yakası olduğunu söyledi. Asyaport gibi büyük bir limanın Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Yerlikaya, “323 bin metrekarelik alan liman için dolduruldu. 2015’in ilk yarısında hizmete girecek. Limanın açılışı için büyükheyecan duyuyorum. Tekirdağ, Asyaport ile cazibe merkezi haline gelecek” şeklinde konuştu.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim