• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

MTA, 2 adet araştırma gemisi alacak

MTA, 2 adet araştırma gemisi alacak
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer,"MTA 2 adet araştırma gemisi alacak. Artık elalemin gemisiyle araştırma yapılmaya mecbur kalmayacağız" dedi.

Mimar ve Mühendisler Grubu, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Ali Rıza Berkem Konferans Salonu'nda gerçekleştirdiği, 'Türkiye'nin Maden Potansiyeli ve Değerlendirme Olanakları'' konulu panelde konusunda uzman panelistleriyle madenciliğin nabzını tuttu. Panele katılan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer maden aramak için artık başkasının gemisine ihtiyaç olmayacağını ve MTA'nın iki gemi alacağını açıkladı.

"Artık elalemin gemisiyle araştırma yapılmaya mecbur kalmayacağız"

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer, "Dünya Maden Aramaları" konulu sunumunda, ağırlıklı olarak maden aramacılığında kullanılan yöntemlerden bahsetti. Madenlerin aranması ve bulunması sürecinin, yüksek risk taşıyan ve masraflı bir süreç olduğunu dile getiren Üzer, arama çalışmalarından, ekonomik değerlendirme aşamasına kadar olan bu süreçte, değişik pek çok mühendislik dallarının (jeoloji,jeofizik, maden, kimya, harita vb. ) çalışmalar yapması gerektiğine dikkat çekti. Üzer ayrıca Maden arama değerlendirme çalışmalarının, jeolojik araştırmalar, sondaj çalışmaları, kimyasal-mineralojik-teknolojik testler ve fizibilite çalışmalarını kapsayan uzun ve pahalı işlemler olduğunu vurguladı.

Gelişmiş sanayi ülkelerinin çoğunda madencilik sektörünün ekonomik kalkınmayı başlatan öncü sektör olduğunu belirten Üzer, "Özellikle savunma sanayinin temel hammaddelerini sağlayan madencilik dalları, ülkeler için stratejik öneme sahiptir. Madencilik, birim sermaye başına en yüksek katma değer yaratan, sanayi ve hizmet sektörlerine göre daha fazla istihdam sağlayan bir yatırım alanıdır.

Halen işletilen maden yataklarının hızla tükeniyor olması, gömülü bulunan zenginliklerin ortaya çıkarılmasını zorunlu kılmıştır. Tarihsel olarak sanayileşme madencilik üretimindeki gelişme ile paralel olmuştur. Madencilik diğer sanayilerle doğrudan ilişkili katma değer sağlayan lokomotif sektörlerden biridir.

Maden ve madenciliğe dayalı sanayilerin ABD ekonomisi içindeki payı %16'dır. Rusya'nın 318 milyar $'ı bulan toplam ihracatının yaklaşık %80'i madencilikten kaynaklanmaktadır. Ülkemizin toplam maden ihracatı yıllık yaklaşık 3.8 milyar $'dır. Maden ve madenciliğe dayalı sanayilerimizin ekonomiye katkısı ise yaklaşık 35-40 milyar $'dır." dedi. Üzer ayrıca MTA olarak 2 adet araştırma gemisi alınacağını ve araştırmalar yapabilmek için yabancı gemilere mecburiyet duyulmayacağının da müjdesini verdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim