• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Muğla'da su ürünlerini sevdirecek müze

Muğla'da su ürünlerini sevdirecek müze
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi yeni binasında kurulan Su Ürünleri Müzesi'nde 200 balık türü ile balina, köpekbalığı ve caretta caretta iskeleti bulunuyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi yeni binasında kurulan Su Ürünleri Müzesi'nde 200 balık türü ile balina, köpekbalığı ve caretta caretta iskeleti bulunuyor.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taçnur Baygar, fakültenin yeni binasında balık müzesi oluşturduklarını söyledi. Bu sayede envanterde bulunan 200'ün üzerindeki su ürününü müzeye kazandırdıklarını dile getiren Baygar, deniz ve tatlı su balığı, çift kabuklular ile benzer su ürünlerinin solisyonlar içerisinde, kurutulmuş olarak sergilendiğini kaydetti.

Müze ile bilime ve bölgeye katkı sağlamanın en büyük amaçları olduğunu vurgulayan Baygar, "Müze ile sadece kendi öğrencilerimize değil, Muğla'daki tüm okullarda eğitim gören öğrencilere ve vatandaşlara su ürünlerini sevdirmek, tanıtmak, çevre bilinci oluşturmak ve doğal yaşamın nasıl olduğunu göstermek istiyoruz. Ziyaretçiler müzede kendi sularımızda olmayan, farklı su ürünlerini de görebiliyor" dedi.

Türkiye'nin balık tüketimi konusunda çok iyi bir yerde olmadığına dikkati çeken Baygar, şöyle devam etti:

"Özellikle 4-5 yaşlarındaki çocukların okula başlamadan önce buraya gelerek balıkları görmesini istiyoruz. Müze ile çocuklara balık sevgisi aşılamayı amaçlıyoruz. Balık tüketimi konusunda çok fakiriz. Avrupa'ya balık ihraç ediyoruz ama balık tüketimini bilmiyoruz, balığı sevmiyoruz. Üniversitemiz ve diğer üniversitelerin öncülük etmesiyle balığı sevme ve tüketimini artırma konusunda farkındalıklar oluşturabiliriz. Amacımız halkımıza ve öğrencilerimize su ürünlerini, balığı sevdirmek."

Balina, köpek balığı ve caretta caretta iskeleti de sergileniyor

Baygar, Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme sahilinde 2009 yılında ölü olarak sahile vuran 5 metre uzunluğundaki balinanın iskeletinin de müzede sergileneceğini ve bilimsel çalışmalarda kullanılacağını kaydetti.

Türkiye'de az sayıda bulunan balina iskeletinin müzeye kazandırılması amacıyla hızlı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Baygar, çalışmada öğretim elemanlarının yanı sıra öğrencilerin de yer aldığını söyledi.

Müzede deniz kaplumbağası ve köpek balıklarının iskeletinin de sergilendiğine işaret eden Baygar, "Burada teorik ve uygulamalı dersler yapılacak. Yüksek lisans tezleri hazırlanacak. Bu tezlerin paralelinde daha büyük ölçekli projeler alınarak farklı çalışmalar ile bilime hizmet edilecek" diye konuştu.

Türkiye'deki balık türlerinin yarısına yakını müzede var

Müzeden sorumlu Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökcen Bilgi ise müze projesinin 2000 yılından beri bilimsel materyal toplama amacıyla yürütülen çalışmalar ışığında meydana geldiğini ifade etti.

Laboratuvar derslerinde öğrencilere inceleme amaçlı gösterilen balıkları topladıklarını, zaman içerisinde biraz daha geliştirerek 200 türe ulaştıklarını vurgulayan Bilgi, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaklaşık 450-500 civarında deniz balığı türü bulunuyor. Müzemizde ise 200 balık türü var. Bu, bizim için çok önemli bir rakam. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'den yaşayan balık türlerimiz mevcut. Koleksiyonumuz, balıkseverlerin de katkılarıyla her geçen gün gelişiyor."

Bilgi, müzeyi başlangıçta eğitim amacıyla kurduklarını, daha sonra su ürünleri ve balığa dikkat çekmeyi de hedeflediklerini dile getirerek, "Belki zaman içerisinde kaybolmuş balık türlerinin örneklerini ziyaretçiler görme şansına sahip olacak. Aynı zamanda bölgeye gelen yabancı ziyaretçilere de müzemizi gezdireceğiz" dedi.

www.ulasimonline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim