• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

MÜSİAD Bolu Şubesinin açılışı Başbakan Ahmet Davutoğlu gerçekleştirdi

MÜSİAD Bolu Şubesinin açılışı Başbakan Ahmet Davutoğlu gerçekleştirdi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, MÜSİAD Bolu Şubesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “ Türkiye’nin her ilinde MÜSİAD Şubesi açılmasını istiyoruz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Bolu Şubesi'nin açılışını Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan’la birlikte gerçekleştirdi. Başbakan Davutoğlu, açılış programında yaptığı konuşmasında, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’a hitap ederek, “Sayın başkandan rica ediyorum, Türkiye’de MÜSİAD’ın olmadığı il kalmasın. MÜSİAD memleketteki dürüst iş adamlarının oluşturduğu bir iş adamı grubudur. Bolu'daki iş dünyası arasındaki işbirliğinin artmasını diliyorum. Allah hepinize bol kazançlar versin” diyerek açılışı gerçekleştirdi.

Açılış programının ardından Bolu Şubesi tarafından verilen Gala yemeğinde konuşma yapan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, ”25 yılı bitirmek üzere olan tarihimizde, ülkemizde yaşanan gelgitlerden ve krizlerden etkilenen, sivil darbe dönemlerinde ötekileştirilen ama ötekileşmeyen, sermayesi renk skalalarıyla ayrıştırılan ama başkalarının sermayesini ayrıştırmayan, bırakın hükümet yetkililerini, ikinci üçüncüm kademe bürokratlarının bile birlikte olmaktan korkutulduğu bir Türkiye'deki MÜSİAD'tan, ülkesinin Başbakanını, zulme direnişin asil sembolü Köroğlu'nun memleketi Bolu Şubesi'nin açılışında ağırlayan bir Türkiye'deki MÜSİAD'ın, Üyesi ve Genel Başkanı olmanın bahtiyarlığı ve şerefiyle Cenab-ı Hakk'a hamdediyor, kibrinden yine O'na sığınıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Nail Olpak, MÜSİAD’ın, 11.000 üyesiyle, 45.000 işletmeyi temsil eden, yaklaşık 1.600.000 kişiye istihdam sağlayan, Türkiye'de 85 irtibat noktasında ve 63 ülkede toplam 159 noktada faaliyet gösteren, güçlü bir ‘Sivil Toplum Kuruluşu’ olduğunu söyleyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“ Bu vesileyle yakın zamanda yaptığımız önemli uluslararası bir organizasyonumuzdan bahsetmek istiyorum. MÜSİAD Haftası olarak belirlediğimiz, 24-30 Aralık tarihleri arasında da, İstanbul'da, önemli organizasyonlar yaptık. Önce, “Paradigma Kayması: Yeni Finansal Yönelimler” temasıyla, 18. IBF Uluslarası İş Forumumuzu gerçekleştirdik. Dünya üzerindeki bütün Başkan ve Temsilcilerimiz, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve Sektör Kurulu Başkanlarımızı bir araya getirdiğimiz, 190 kişilik, Dünya Genel İdare Kurulumuzu topladık. Sonunda da, "Dünya Değiştirilebilir" teması ve “İşler Değişecek, Dünya Değişecek” sloganıyla, 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarımız ve Hightech Port etkinliğimizi gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, farklı ülkeler ve Türkiye'den katılan 25 Bakanımız, Milletvekillerimiz, Büyükelçiler, Diplomatik Misyon Temsilcileri, Valiler, Belediye Başkanları, STK ve İş Dünyası Temsilcilerini ve İşadamlarını ağırladık. Fuarımızda, 100.000 m2 kapalı alandaki 8 Holl'de, 25 ülkeden 250 yurtdışı katılımcı, 72 Hightech Port katılımcısı, 20 STK ve 404 MÜSİAD üyesi olmak üzere, 746 katılımcı, ürün ve hizmetlerini sergiledi. 123 ülkeden katılan 7.250 İşadamını, on binlerce Türk İşadamıyla buluşturduk. 6 ülkeden gelen 160 işadamını da; Bursa, Konya ve Tekirdağ’da, Bölgesel İş Forumlarında ağırladık. Geçen hafta Frankfurt’ta AGİK toplantımızı gerçekleştirdik. B2B görüşmeleri ile başlayan program, tüm Avrupa Teşkilatlarımızı bir araya getirerek gerçekleştirdiğimiz GİK olarak sona erdi. Önümüzdeki hafta sonu Diyarbakır’da Sektör Kurullarımızın düzenlediği Lojistik Sektör Zirvesi eş zamanlı olarak Sivas’ta da Enerji Sektör zirvesi yapılacak. Çıktığımız bu bereketli yolda, hep birlikte çalışıyoruz, çabalıyoruz."

Türkiye ekonomisi istikrarlı bir kimlik kazandı

2014 yılına, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının gölgesinde ve 1'i yerel, ama yerel seçim sınırlarını aşan bir ortamda, diğeri Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmak üzere, 2 büyük seçimin, siyasi atmosferinde başladık. Ancak, üzerinde siyasi ve ekonomik kara bulutların ‘dolaştırıldığı’ bu dönem içinde de Türkiye ekonomisi, eskiden olduğu gibi, bu tip etkileşimlere karşı zayıf ve kırılgan olmadığını ve artık istikrarlı bir kimlik kazandığını bir kez daha göstermiştir. Nitekim Türkiye ekonomisi, beklenenin biraz altında olsa da; yılın ilk 9 ayında, %2,8 büyüyerek, Ekonomimizin kötüye gittiğine dair oluşturulmaya çalışılan algı operasyonlarını ve felaket senaryolarını’ bertaraf etmeyi nispeten başarmıştır.”‘

Ekonomimiz 20 çeyrekte üst üste büyüme başarısı gösterdi 

“İç siyaset ve ekonomide hal böyleyken, Türkiye, bir yandan da bölgesel ve küresel siyasi ve ekonomik krizlerin de etkisi altında kalmıştır. Güneyimizde, 2 seneyi aşkın zamandır devam eden Suriye’deki iç savaş, kuzeyimizde Rusya-Ukrayna-Kırım üçgeninde patlak veren siyasi kargaşa, Türkiye ekonomisini oldukça etkilemiştir. Bunlara ek olarak; Avro Bölgesi’nde ekonomik durgunluğun devam etmesi ve ABD’nin faiz artırılacağına yönelik beklentilerin piyasalara olan olumsuz etkilerine rağmen, ekonomimiz 20 çeyrek üst üste büyüme başarısı göstermiştir.”

"Cari açık kâbusundan uyanmaya başladık"

2014 yılında, gözle görülür bir azalışla, cari açık kâbusundan uyanmaya başladığımızı da görüyoruz. 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde, bir önceki yılın ayını dönemine göre 19,3 milyar$ azalan Cari Açık, 33,1 milyar dolara düştü. Cari açığın azalışında en büyük rolü, 2014 yılında ihracat rakamlarında gerçekleşen büyük artış oynamıştır. 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde; ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,6 artarak 132 milyar$ oldu. Aynı dönemde ihracat %3,9 azalarak 199 milyar$ olarak gerçekleşti. Böylece Ocak-Ekim 2014 dönemi dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,2 azalarak 67,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.”

Bu arada, Batı Dünyası ile Rusya arasında devam eden siyasi ve ekonomik sertleşmenin bir yansıması olarak, Döviz kurunda son 15 gün içinde bizde de yaşanan kısmi dalgalanma ve bunu fırsat bilerek, özellikle, para piyasalarının Türkiye'de kapandığı saatlerden sonra, hala işlemleri devam eden Londra üzerinden, küçük rakamlarla yapılan manipülasyonlarla, dolar kurunun 2,40 seviyelerine çıkartılarak oluşturulmaya çalışılan kabus senaryolarına da, dikkatinizi çekmek isterim.

Son 10 Yılda Bolu’nun İhracatı 20 Kat Arttı 

“Bolu’ya baktığımızda, 2014 yılında, dış ticaret performansının arttığını görüyoruz. Ocak-Kasım döneminde 156 milyon dolar ihracat yapan Bolu, ihracatını %13,7 artırmıştır. Bolu’nun dış ticaretinin son 10 yılını değerlendirdiğimizde de, Bolu’nun ihracatının 20 kat arttığı görülmektedir. İthalat rakamlarına bakıldığında ise, son 10 yılda Bolu’nun ithalatının yaklaşık 7 kat artarak, 204 milyon dolar’a çıktığını görüyoruz.”‘ 

"1. ve 2. grup eylem planları ekonomimizin kabul değiştirme hamleleridir"

MÜSİAD olarak, Türkiye ekonomisinin, 2002 yılından bu yana kat ettiği büyük mesafeyi, bir son değil; bilakis bir başlangıç olarak görüyoruz. İhtiyacımız olan bu yeni başlangıcın en önemli göstergesi, birkaç gün önce açıklanan 1.ci ve 2.ci Grup Eylem Planları kapsamındaki Öncelikli Dönüşüm Planlarıdır. Bu programı, Türkiye’nin hedeflerine varabilmek için yapması gereken, ekonominin kabuk değiştirmesi hamlesinin ilk adımları olarak görmek doğru olacaktır. Daha önceki planlardan farklı olarak, 10. Kalkınma Planı’nda bir ‘Öncelikli Dönüşüm Programı’ oluşturulması; planın, temenniden öte, hayata geçirilecek bir program anlamı taşıdığını göstermektedir. 1. ve 2. Grup Eylem Planları kapsamında açıklanan ‘ithalata bağlılığın azaltılması, üretimde verimliliğin artırılması, iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi, enerji verimliliğinin geliştirilmesi ve kayıtdışı ekonominin azaltılması’ gibi programlar; küresel ve yerel boyutlarda, ekonomik ve siyasi risklerin artış gösterdiği bir ortamda, Türkiye ekonomisinin içerde ve dışarıda elini güçlendirecek niteliklere sahip bir koz olarak ortaya çıkmaktadır.”

"Türkiye daha hareketli daha bereketli bir ekonomik sürece giriyor"

MÜSİAD Bolu Şube Başkanı Eyüp Uzun Gala yemeğinde yaptığı konuşmasında, “MÜSİAD’ın üyelerinin, ‘Yüksek ahlak – İleri teknoloji’ düsturunun, 25 yıl öncesinden bugünlere ışık tutan vizyonunun daha iyi anlaşıldığı bir dönemde, Türkiye daha hareketli, daha bereketli bir ekonomik sürece girmektedir” dedi.

Bolu Şube Başkanı Eyüp Uzun Konuşmasına şöyle devam etti:

“ 'Bu, taşı delen, damlaların kuvveti değil, sürekliliğidir’ gerçeğini bilerek, yol alacağımız bir dönemdir. Ülkemizin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedefi, kamunun ve özel sektörün küresel rekabete tam anlamıyla hazır olmasını zorunlu kılmaktadır. Bizler de MÜSIAD Bolu olarak çalışmalarımıza, yaklaşık 6 ay önce bu hayaller ve hedeflerle başladık. Genel Merkezimizin vizyon, misyon ve hedefleri doğrultusunda, Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Bolu’ya yakışan, azmimizi, hayallerimizi somutlaştırabileceğimiz bir çatı oluşturmak isteğiyle yola çıktık. Örgütlenme çalışmalarını gerçekleştirirken, hiç vakit kaybetmeden kentimizin gelecek planları doğrultusunda, üretim, gelişim ve istihdam yaratacak projeleri yürütmek, en değerli sermayemiz olan insan kaynağımızı güçlendirmek, daha fazla katma değer üretmek için MÜSİAD çatısı altında toplandık.”

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gala yemeğinde yaptığı konuşmasında, “Bence, Bolu’muz açısından geç kalınmış ama hamdolsun ki hayırlara vesile olmuş bir sivil toplum hareketinin başlangıcını bugün yapıyoruz. Bundan duyduğum memnuniyeti şahsım adına belirtiyorum çünkü MÜSİAD, ülkemizde pek çok sektörde yer almış geçmişe ve geleceğe bakışıyla insanımızın değerleri temsili konusunda başarılı hizmetleriyle, vizyonuyla ülkemizin çok önemli bir sivil toplum hareketidir “ şeklinde konuştu.

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun,” Ben MÜSİAD ailesinin en eski fertlerinden biriyim. Her zaman gururla söylüyorum, üniversite yıllarında 1991-92 senesinde MÜSİAD ailesiyle tanıştım ve çalıştım. ‘O dönemlerde, Müslüman Sanayici işadamı mı, Müstakil Sanayici ve İşadamı mı? ’ tartışmaları yapılıyordu, MÜSİAD aslında memleketini, milletini seven her türlü organizasyondan farklı ve bağımsız, üstüne düşen sorumlulukları yerine getiren samimi bir topluluktur. Ben başladığımda üye sayısı 150’di ayrıldığımda 600’dü. Şimdi biliyorum ki Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinden üye sayısı 10 binleri aştı, Cenabı hakka şükürler olsun ki Bolu’muzda böyle bir açılışa şahit olduk ” diye konuştu.

Bolu Belediye Başkanı Alaattin Yılmaz, Gala yemeğinde yaptığı konuşmasında şunlara değindi:

” MÜSİAD kurulduğundan beri ben MÜSİAD’ın Bolu’da da kurmak için çok çaba sarf ettim. Başarılı olamadım ve bende bir kanaat oluştu. Bolu’da müteşebbislik ruhu azdır diye. Ama arkadan gelen nesil bize Bolu’da bir şeyler olduğunu gösterdiler. MÜSİAD’ın bilgi birikimi ve birlikteliğinin özellikle Bolu’yu harekete geçireceğine, ülkemizi harekete geçireceğine inanıyorum.”

Gala yemeğinin ardından MÜSİAD Genel başkanı Nail Olpak ve MÜSİAD Bolu Şubesi Başkanı Eyüp Uzun tarafından üyelere rozet takdimi yapıldı.

musiad-1.jpg

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim