• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

MÜSİAD elektrikli aracı masaya yatırdı

MÜSİAD elektrikli aracı masaya yatırdı
MÜSİAD 'Yerli Üretimde Elektrikli Araç' konulu panel düzenledi.

MÜSİAD elektrikli aracı masaya yatırdı

MÜSİAD 'Yerli Üretimde Elektrikli Araç' konulu panel düzenledi. Panelde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, yYerli otomobilde zorluklar olsa da markalaşmanın büyük önemi taşıdığına dikkat çekti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, elektrikli otomobil konusunu yaklaşık 2,5 yıl önce Bursa'da dile getirdiklerini hatırlatarak, ''Yerli otomobil konusunda zorluklar olsa da markalaşmanın büyük bir önemi var. Herhangi bir sebepten bile olsa yerli otomobilin konuşulması güzel bir durum'' dedi.

MÜSİAD Genel Merkezinde, MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu'nca düzenlenen ''Yerli Üretimde Elektrikli Araç'' konulu panelde konuşan Olpak, Türkiye'de konvansiyonel araçlarda markalaşmanın kolay olmadığını, ancak elektrikli otomobil konusunda yerli markanın halen şansı olduğuna inanan bir sivil toplum kuruluşu olduklarını söyledi.

MÜSİAD olarak, Türkiye'nin kalkınmasında doğru bildiklerini her zaman kendi üslupları ile ifade eden ve bunu sürdüren bir kurum olduklarını anlatan Olpak, ''Elektrikli otomobil konusunu yaklaşık 2,5 yıl önce Bursa'da dile getirdik. Yerli otomobil konusunda zorluklar olsa da markalaşmanın büyük bir önemi var. Herhangi bir sebepten bile olsa yerli otomobilin konuşulması güzel bir durum'' dedi.

''Otomotiv sektörü, yüksek katma değer sağlıyor''

MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Samih Salih Atılgan da 1800'lü yıllarda başlayan otomobil serüveninin çağa damgasını vurmakla kalmadığını, geleceğin sektörü olarak büyük ufuklar açtığını söyledi.

Atılgan, otomotiv sektörünün diğer sektörler açısından da yüksek katma değer sağladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Otomotiv sektörü, teknolojinin öncüsü, sürükleyicisi, ana sektörlerin en büyük tüketicisi ve stratejik bir sektör olan savunma sanayisinin da alt yapısını oluşturmaktadır. Otomotivde bir değişim süreci yaşanıyor. Teknolojik yenilik getiren, çözümler sunan, yenilikçi tasarımlar geliştiren ülkeler bu çağda baş rolü alacaklardır. Bugün büyük bir değişim sürecinde olan otomotiv sektöründe bu değişimi bize hissettiren, yaşamın her noktasında, yollarda sık sık karşılaşacağımız alt yapı sistemleriyle kent imar planlarında kayda düşen elektrikli araçları özellikle tam elektrikli araçları konuşuyoruz''

Atılgan, artık dünyanın otomobile uyum sağlama döneminin sona erdiğini ifade ederek, ''Şimdi otomobiller dünyaya uyum sağlamak durumundadır. Bundan böyle çevreye duyarlı olmayan hiçbir ürün müşterinin ilgisini çekmeyecek ve engellemelerle karşılaşacaktır. Otomotivlerde çevre dostu olmayı, yakıt verimliliğini ve alternatif yakıt kullanımını gerekli kılmaktadır. Sektörün bu konudaki çalışmaları da ivme kazanmıştır. Fosil kökenli yakıtların azalması, fiyatının artması ve çevresel beklentiler ile otomobil kavramında ve sanayisinde yeni tanımlar ortaya çıkmıştır'' diye konuştu.

''Artık elektrikli otomobil zamanı''

Atılgan, artık elektrikli otomobillerin ve yeni bir teknoloji çağının zamanı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı yeni imkanlar da kullanılarak yeni nesil araçlar geliştirilmektedir. Burada öncelikli olarak araçlarda kullanılacak enerji, çevresel faktörler ve bu iki unsuru da etkileyecek maliyet unsuru. Araçlar daha akıllı teknolojilerden, çarpışmayı önleyici sistemlerden, güçlü ve hafif materyallerden oluşacaktır.

Elektrikli araç kavramı geçtiğimiz on yılda otomobil sektörünün Ar-Ge bölümlerinden prototip atölyelerine doğru yolculuğunu bitirmiştir. Seri üretim hatlarına doğru olan yolculuğu ise kısmen tamamlanmıştır. Özellikle hibrid (karma) elektrikli araçlar, önümüzdeki on yıl içerisinde tüm araç sınıflarında ağırlıklı tercih edilecektir. Elektrik araç teknolojisini ilk yapım maliyeti olan menzil kısıtlığı nedeniyle tam elektrikli teknoloji küçük ve hafif binek araçlarda öne çıkacaktır.

MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu'nun, sektörle ilgili resmi ve özel kurumlar, sektörel derneklerle toplantılar yaparak, sektördeki sorunların temelden çözümlenmesine katkı sağlamaya çalıştığını söyledi.

Atılgan, 2009 yılından itibaren Türk marka yerli bir otomobilin üretilmesi konusunu gündemde tutmaya, kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, ''Elektrikli araçların, özellikle petrolde dışa bağımlı olan ve dış ticaret açığının önemli bir kısmını oluşturan sorunların ortadan kalkmasına ve daha temiz şehirlerin oluşmasına katkı sağlayacağına inancımız tamdır. Ancak bu konuda yüksek menfaatleri olan global petrol şirketleri ve konvansiyonel araç teknolojilerine yatırım yapmış firmaların kısa süreli ticari çıkarlarına yönelik olarak, süreci engelleme, uzatma ve zamana yayma eğilimleri ortaya çıkmaktadır'' şeklinde konuştu.

Elektrikli ve hibrid araçlara yönelik alt yapının oluşturulması, üretilen ve üretilebilecek araçlarda elektrikli araçların teşvik edilmesi ve  mevcut araçların dönüşümüne imkan sağlayacak desteklerin sağlanmasının yararlı olacağına inandıklarını dile getiren Atılgan, düzenledikleri panelle elektrikli araç konusunu gündeme taşımaya ve otomotiv sektöründeki yeni gelişmeleri ortaya koymaya çalıştıklarını kaydetti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim