• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

M/V TUNA-1 gemisinin 3. Kaptanı İlker Büyükdere şehit edildi

M/V TUNA-1 gemisinin 3. Kaptanı İlker Büyükdere şehit edildi
Libya'da Tobruk açıklarında Tuna Holding INC'ye ait ve Bergen Denizcilik tarafından işletilen Cook Island bayraklı M/V Tuna-1 adlı gemiye yapılan saldırıda hayatını kaybeden 3. Kaptanın İlker Büyükdere olduğu öğrenildi.

Libya'da Tobruk açıklarında Tuna Holding INC'ye ait ve Bergen Denizcilik tarafından işletilen Cook Island bayraklı M/V Tuna-1 adlı gemiye yapılan topçu atışı ve iki ayrı hava saldırısında geminin 3. kaptanı hayatını kaybederken, 3 gemi mürettebatı ise ağır yaralandı.

Deniz Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre, Tuna Holding'e ait Cook Islands bayraklı, "Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Libya'nın Tobruk Limanı'na giderken, yaklaşık 13 mil açıklarında seyir halinde karadan topçu atışına maruz kaldığı öğrenildi.

Geminin uluslararası sularda olmasına rağmen yapılan topçu saldırılarının ardından iki ayrı hava saldırısı daha yapıldığı kaydedilirken, geminin 3. kaptanı İlker Büyükdere şehit olurken, 3 gemi mürettebatının ise ağır yaralandığı belirtildi.

GEMİ KAPTANINDAN AÇIKLAMA

Gemi Kaptanı Ünal Bilici'den alınan bilgiye göre, kuru yük gemisi "M/V Tuna-1", dün akşam Tobruk'a doğru hareket ettiği sırada Libya'nın yaklaşık 13 mil açığında herhangi bir uyarı yapılmaksızın karadan ağır silah saldırısına uğradı.

Saldırı üzerine gemi acil durum sinyali göndererek karadan daha da uzaklaştı. Acil durum sinyaline Yunanistan, Malta ve Fransa'dan cevap geldi. Yaklaşık 10 dakika sonra ise gemiye hava saldırısı düzenlendi, geminin 3. kaptanı hayatını kaybetti. Gemi, ikinci saldırının yapıldığı yerden 7 mil daha uzaklaştığında üçüncü hava saldırısına maruz kaldı. Saldırılarda, makine dairesi ve mürettebatın acil durumlarda sığındığı yer hedef alındı.

Gemide 8'i Türk, 6'sı Gürcistan ve 1'i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu. Saldırıda geminin Türk olan 3. kaptanı İlker Büyükdere şehit olurken, 3 mürettebatta yaralandı. 

Saldırı sonrasında çıkan yangını mürettebat kendi imkanlarıyla söndürmeyi başardı ancak gemide ciddi hasar meydana geldi. Türkiye'ye doğru yola çıkan geminin, 24 saatte Fethiye Limanı'nda olması bekleniyor.

Eskortluk yapacak Deniz Kuvvetleri unsurlarının 5 saat içinde gemiye ulaşacağı öğrenildi.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim