• BIST 9712.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Nabucco bastırıyor, Rusya direniyor

Nabucco bastırıyor, Rusya direniyor
Avrupa’ya hem AB destekli Nabucco’nun, hem de Rusya’nın İtalya takviyeli kendi projesi Güney Akım’ın gaz taşımam mücadelesinde yeni gelişmeler yaşandı.

Nabucco bastırıyor, Rusya direniyor

Avrupa’ya hem AB destekli Nabucco’nun, hem de Rusya’nın İtalya takviyeli kendi projesi Güney Akım’ın gaz taşımam mücadelesinde yeni gelişmeler yaşandı.

Gazprom, Azerbaycan’dan daha fazla gaz satın alma konusunda yeni bir anlaşmaya vardı. Hedef, Nabucco'ya gaz bırakmamak. Bu arada Bulgaristan’a Nabucco için Avrupa’dan 1,6 milyar dolar kredi çıktı. Gazprom’dan verilen bilgiye göre, Cuma günü St. Petersburg’da Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rovnag Abdullayev arasında bir çalışma toplantısı gerçekleştirildi. Görüşme, şirketler arasında 2010 yılında başlatılan işbirliğini karara bağladı. Taraflar, Gazprom ve SOCAR arasında Azerbaycan’dan Rusya’ya doğalgaz sağlanması konusundaki işbirliğinin sonuçlarının son derece olumlu olduğu konusunda görüş birliğine vardılar. Görüşme sırasında Rusya’ya yapılan gaz sevkiyatının Azeri gazı için en güvenilir ve
sürdürülebilir rotayı oluşturduğu ifade edildi.

2011 yılında Gazprom’un SOCAR’dan 2 milyar metreküp doğalgaz alacağı konusunda karara varıldı. İki yönetici ayrıca doğalgaz alımını 2012 yılında, 3 Eylül 2010’da yapılan kontrata göre, satın alınan miktarın üzerine çıkarma konusunda anlaştılar. Taraflar Azerbaycan’dan
satın alınacak doğalgazın petrol sepetine dayalı bir fiyat formülüne bağlı olacağı ancak uzun vadede satın alınacak miktar konusunda sınırlandırma yapılmayacağı üzerine görüş birliğine vardılar. Görüşme sonrasında Miller ve Abdullayev, Gazprom ve SOCAR arasındaki işbirliğinin iki ülke için de stratejik olarak önemli bir alanda geliştiğinin altını çizdiler.

Miller, “Azerbaycan ve Rusya arasında doğalgaz alanında işbirliği iki ülke için de ticari olarak en yararlı seçenektir. Gazprom için, bugüne dek Bakü’deki ortaklarımızla anlaştığımız zaman dilimi boyunca daha fazla Azeri gazı almamız noktasında hiçbir kısıt bulunmamaktadır. Görüşmelerde 2012 itibariyle gaz alımını artırma kararı aldık” dedi. Azerbaycan, Hazar Denizi’nin Azerbaycan’a ait olan kısmına yer alan ve 1,2 trilyon metreküp tahmini rezerve sahip olan Şah Deniz sahası da dahil olmak üzere 1,5 trilyon metreküp seviyesinde kanıtlanmış rezerve sahip.

Azerbaycan’ın yıllık doğalgaz tüketimi aşağı yukarı 10 milyar metreküp seviyesinde. 14 Ekim 2009’da Gazprom ve SOCAR Azeri gazının Rusya’ya satışı konusunda bir kontrat imzalamışlardı. Azeri gazı sevkiyatı GIS Shirvanovka üzerinden 1 Ocak 2010 tarihinde başlamıştı. 3 Eylül 2010’da Gazprom ve SOCAR Azeri gazı satışı konusunda var olan kontrata ek yaparak, 2011 yılı itibariyle gaz satışının yıllık maksimum 2 milyar metreküp seviyesine, 2012 itibariyle de 2 milyar metreküp seviyesinin üzerine çıkacağı konusunu karara bağlamışlardı.

Nabucco ilerliyor

Bu arada Avrupa’dan Nabucco konusunda yeni haberler geliyor. Avrupa Birliği’nin 109,7 milyar dolar destekle finans etme kararı aldığı proje için Bulgaristan’a kredi açıldı. Bulgar Başbakan Boyko Borisov, Nabucco’yu garantilemek için Avrupa Yatırım Bankası’ndan 1,63 milyar dolar kredi alacağını söyledi. Nabucco ile Güney Akım’ın birleştirilmesi konusunda ise İtalya Sanayi Bakanı Paolo Romani, “Bu iki proje zıt projelerdir ve birleştirilemez” diye olumsuz görüş beyan etti. Projeleri birleştirme teklifine AB tarafından olumsuz cevap verilmişti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim