• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Nabucco güzergahında değişiklik sinyali

Nabucco güzergahında değişiklik sinyali
Avrupa'nın doğalgaz talebini karşılayacak ender projelerden bir tanesi olan ve çalışmaları devam eden Nabucco'nun güzergahında bazı değişiklikler yapılabilir.

Nabucco güzergahında değişiklik sinyali

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürü Fazıl Şenel, ''Nabucco cazibesini koruyan uygulanabilir bir projeAvrupa'nın doğalgaz talebini karşılayacak ender projelerden bir tanesi. Ön çalışmaları devam eden projenin kapasitesinde ve güzergahında bazı değişiklikler mümkün olabilir'' dedi.

Şenel yaptığı açıklamada, Nabucco Projesi'nde ön çalışmalar devam ettiğini, kesin yatırım kararının henüz verilmediğini belirterek, projede herhangi bir aksaklığın bugün için olmadığını ve sürecin devam ettiğini söyledi.

Nabucco'nun Avrupa'nın doğalgaz talebini karşılayacak ender projelerden birisi olarak cazibesini koruduğunu ifade eden Şenel, Azerbaycan, Türkmenistan ve Irak gibi doğalgaz rezervlerine sahip ülkelerden Avrupa'ya gaz akışının Türkiye üzerinden mümkün olacağına dikkati çekti.

Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz nakli için Nabucco'nun dışında Trans-Adriyatik Boru Hattı Projesi (TAP) ile Türkiye-Yunanistan-İtalya Enter konnektör Hattı'nın (ITGI) da söz konusu olduğunu aktaran Şenel, şunları kaydetti:

''Biz yaklaşık 15-20 yıl sonrasında Türkiye üzerinden Avrupa'ya yaklaşık 120 milyar metreküp doğalgaz geçeceğini düşünüyoruz. Bütün çalışmalarımız ve projeksiyonumuz buna göre. Diğer projelerin varlığı Nabucco'nun önemini azaltmaz. Nabucco cazibesini koruyan uygulanabilir bir projeAvrupa'nın doğalgaz talebini karşılayacak ender projelerden bir tanesi. Ön çalışmaları devam eden projenin kapasitesinde ve güzergahında bazı değişiklikler mümkün olabilir. Nabucco gecikse bile mutlaka olacaktır. Hedefimiz 2019'da bu projede gaz akışını sağlamak.''

-Balkanlar'a da boru hattı gündemde-

''İmzaladığımız bütün projelerinin amacı ve kapsamı farklı. Bu projelerin birbirini gölgelemesi söz konusu değil'' diyen Şenel, Nabucco'nun Avusturya'ya, TAP'ın Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya, ITC'nin ise Yunanistan üzerinden direk İtalya'ya gaz naklini sağlayacağını belirtti.

Şenel, Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin de artmaya devam ettiğini, 4-5 yıl sonra doğalgaz tüketiminin 60 milyar metreküpe ulaşacağını tahmin ettiklerini aktararak, şu bilgileri verdi:

''Hem kendi doğalgaz dağıtımımızı, arz-talep dengesini yöneterek sağlıklı bir biçimde yönetmeye hem de yeni uluslararası iş birlikleriyle kurumumuzu kara geçirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda Balkanlar'a da gaz naklinin sağlanması için görüşmelerimiz sürüyor. Rusya'nın gaz sağladığı Karadağ, Hırvatistan, Romanya, Yunanistan, Arnavutluk ve Makedonya'ya alternatif kaynak sunmak için çalışmalarımız devam ediyor. Rusya güvenli ve istikrarlı bir partner ama o bölgede alternatifi olmadığından fiyat konusunda oldukça katı.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim