• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Nabucco'ya hayat öpücüğü Kuzey Irak'tan

Nabucco'ya hayat öpücüğü Kuzey Irak'tan
Asrın projesi olarak bilinen ve yaklaşık 3,300 kilometre uzunluğunda olması planlanan Nabucco Boru Hattı'na gaz arzı konusunu mutlu sona yaklaştıracak açıklama Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nden geldi.

Nabucco'ya hayat öpücüğü Kuzey Irak'tan

Asrın projesi olarak bilinen ve yaklaşık 3,300 kilometre uzunluğunda olması planlanan Nabucco Boru Hattı'na gaz arzı konusunu mutlu sona yaklaştıracak açıklama Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nden geldi.

Kuzey Irak, Doğu'daki enerji kaynaklarının Batı'ya taşınmasında en önemli projelerden birisi olarak gösterilen Nabucco boru hattının arz sorununa yanıt vermeye hazırlanıyor. Ancak Kuzey Irak'ın istikrarlı bir gaz tedarikçisi olmasının önünde ciddi sorunlar var.

Yaklaşık 8 milyar euro değerinde olması hesaplanan Nabucco boru hattının yılda 31 milyar metreküp gaz taşıması öngörülüyor. Hattın Türkiye'den başlayarak, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya üzerinden Avusturya'ya inşa edilmesi planlanıyor.

Nabucco boru hattında henüz nihai anlaşma imzalanmış değil. Finansmanla ilgili sorunların yanı sıra esas sıkıntı arz konusunda yaşanıyor. Rakip boru hatları ve potansiyel tedarikçi ülkelerin rezervlerinin sınırlı olması bu 31 milyar metreküpün nasıl doldurulacağı sorusunun sorulmasına neden oluyordu.

‘BÜTÜN GAZI SAĞLAYABİLİRİZ’

Bu soruya yanıt İstanbul'da verildi. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Petrol Bakanı Aşti Havrami, yürürlükte olan gaz ve petrol çıkarma programı neticesinde Nabucco'nun bütün gazını sağlayabileceklerini söyledi.

İstanbul'da düzenlenen Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda konuşan Havrami, "Program tamamlandığında gaz üretimimizin 50-60 milyar metreküp olması bekleniyor. Bu da yıllık 8-10 milyar dolar arası bir gelir sağlayacak. Böylelikle Nabucco'nun bütün gazını sağlayabiliriz. Eğer bunu yapamazsak en az 15 milyar metreküp vermeye hazırız" dedi.

Bu sözlerin ardından salonda bulunan az sayıda gazeteci birbirine dönerek, "Doğru mu duyduk" diye sordu. Çünkü uzunca bir süredir Nabucco'nun hayata geçirilmesi için gereken 31 milyar metreküplük gazın nereden sağlanacağı konusunda hem taraf devletler hem de ortak şirketler ellerinde kağıt kalemlerle ince hesaplar yapıyordu.

Bu kadar net bir açıklama, her ne kadar zorlu koşullara bağlı olsa da, Türkiye açısından büyük önem taşıyan Nabucco'yu hayata geçirilmeye bir adım daha yaklaştırıyor.

BAĞDAT-ERBİL ÇATIŞMASI

Nabucco'ya hayat öpücüğü veren bu açıklamaya rağmen Irak'ın kendi içinde yaşadığı sorunlar Kuzey Irak bölgesinden düzenli bir enerji arzının başlatılmasını engelliyor.

Irak'ta Bağdat'ta bulunan merkezi yönetim ile Kuzey Irak bölgesel yönetimi enerji gelirlerinin paylaşımı konusunda ciddi görüş ayrılıkları yaşıyor. Bu sorunun aşılması için ilk adım olarak Irak'ta şu anda sonuçsuz kalan hükümet kurma görüşmelerinin tamamlanması gerekiyor.

Havrami, enerji kaynaklarının gelirlerinden hak ettiklerinden 1 dolar bile fazla istemediklerini ve bu paylaşımın anayasada belirtildiği gibi eşit bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Irak, siyasi sorunların çözülmesi durumunda şu anda gaz tedariki konusunda üzerinde ciddi soru işaretleri bulunan Nabucco boru hattına da adeta bir hayat öpücüğü vermiş olacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim