• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C

Nakliyeciler Moskova’da geceleri çalışacak

Nakliyeciler Moskova’da geceleri çalışacak
Trafik sorunu Moskova’nın en ciddi sorunlarından biridir. Bu sorunla hem Moskova sakinleri hem de Rusya başkentinin misafirleri bizzat karşılaşıyorlar. Moskova yönetimi son birkaç yıldır trafik sıkışıklığı azaltmak için çeşitli önlemleri uygulamaya koyuyo

 

Son girişimlerden biri de 1 Mart’tan itibaren gündüzleri 12 ton üzeri ağır taşıtların Moskova’ya girişlerine getirilen kısıtlama oldu. Bu girişimin Moskova sakinlerinin çoğunluğu tarafından desteklendiği bildirildi. 
 
Ancak, nakliye sektörü temsilcileri iki kampa ayrıldı. Birileri Moskova makamlarının kararını doğru bulurken, diğerleri bu uygulamanın hayata geçirmesi için henüz gerekli altyapının hazır olmadığını düşünüyor.
 
Moskova’ya yük taşıyan birçok Türk nakliye şirketinin temsilcileri de Moskova makamların getirdikleri yenilikler hakkında farklı görüş gösteriyorlar.  Logitrans Lojistik  şirketinden Bayram Altun yenilikleri destekleyenlerden biri.
 
Ben ne kadar lojistikçi olsam da kapatılması taraftarıyım. Aslında bırakın transitleri giriş-çıkışları bile yasak olması lazım. Moskova’nın caddeleri ne kadar geniş olsa da trafiği engeleyen, işlerimizi hızlı yapamamızın sebeplerinden biridir. Bırakın TIR’ları kamyonet türü GAZEL’lerin bile gündüzleri girmesi yasaklanması lazım.
 
Bizim aylık Rusya’ya 250 ile 300 araç taşımacılığımız var. Bunun çoğunluğu Moskova’ya yapılmakta. 
Moskova’da ve Moskova’nın çevresinde gümrük kalmadı. Gümrükler genellikle sınır taraflarına kaydı. 
 
Bundan dolayı arabanın gümrükten serbest bırakılması, yani gümrük işlemlerin çözülmesi zaten saat 17.00 – 18.00’e denk geliyor. Arabanın gümrükten Moskova’ya gelmesi zaten geceyi buluyor. Sabah saatlerinde arabamız Moskova’ya boşaltma adresinde oluyor.
 
Ancak, “Horoz Lojistik – CIS” Genel Müdürü Burak Tunç Moskova makamlarının böyle bir kısıtlamanın getirebilmesi için gerekli altyapıyı sağlamadıklarını düşünüyor.
 
Bu normalde dünyanın her yerinde ki keza Türkiye’de yapılan bir uygulama. Belli saatlerde şehrin belli ana arterlerine belli otoyollara ağır vasitaların belli tonajın üstündeki vasitaların alınmaması. Bu normalde dünyanın her yerinde çok pozitif sonuçlar veren bir uygulama. Ama bu uygulamayı yaparken aynı zamanda uygulamanın altyapısını hazırlamanız gerekiyor. Mesela, diyelim ki Avrupa’ya baktığınız zaman keza Türkiye’ye baktığınız zaman otoyollarda genelde hep yolların sağ tarafında TIR bekleme alanı şeklinde çok düzgün yapılmış cepler görürsünüz, ki Avrupa ülkelerinde bunlarda daha medeni imkanlar vardır: tuvalet, duş, veya elektrik imkanı vardır. TIR şöförü cüzi bir para ödeyerek bu imkanlardan yararlanabilir.
 
Ama benim okuduğum ve gördüğümde MKAD’da (Moskova çevre yolunda) TIR trafiği belli saatlerde durdurulacak ama bunun altyapısı henüz hazır değil. Bu demek oluyor ki bir yerde bu kolaps olur. Ben tabii çok emin konuşmayım. Yani son dönemde MKAD’a bağlanan ana şöseleri gezip görmedim. Ama benim de bildiğim, gördüğüm, diğer nakliyeci arkadaşlardan duyduğum böyle TIR bekleme alanların olmadığıdır.
 
Moskova bölgesi gerçekten de yeterli miktarda TIR’ların durabileceği bekleme yerlerinden yoksundur. Moskova bölgesi Ulaştırma Bakanlığı’nın verilerine göre, şu anda bölgede TIR’ların ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bekleme yerlerin oranı % 50’dir. Onun için bölge yönetimi bekleme yerleri inşasına yatırım yapmak isteyen yatırımcılara destek olmaya hazırdır.
 
Uzmanlara göre, ağır taşıtlar için bekleme yerlerin eksikliğini kısmen olsa da lojistik merkezlerin kurulmasıyla çözmek mumkündür. Rusya’nın Sesi radyosuna konuşan Bayram Altun, “Logitrans Lojistik” şirketinin bir lojistik merkezi projesi üzerinde çalıştığını söyledi.
 
Biz Moskova çevre yolunun (MKAD) yaklaşık 25-30 km dışında, 25000 veya 30000 m2 üzerinden binası düşünülen antrepo sistemine uygun depo artı yönetim binası kurmayı düşünüyoruz. İsteyen depo ile kullanabilecek, isteyen hem yönetim binasından ofis artı depo ile kullanabilir veya ofis olarak sadece kullanmak isteyenler da olabilir. O şekilde lojistik merkezi olacak bir projemiz var.
 
Ama, doğal olarak, altyapı sorunlarının tümüyle çözülmesine dek her nakliye şirketi kendi sorunu kendisi çözmeyi çalışacaktır. “Horoz Lojistik – CIS” Genel mudürü Burak Tunç’a göre, navlun en sonunda tüketiciye yansıyabilir.
 
Biz bunu müşterilerimizin çoğunu uyardık. Regülar yaptığımız işlerde bu uygulama size malların gidişini yaklaşık bir gün uzatabilir dedik. Tabii çok faktörlerle alakalı. Bizim çalıştığımız bir takım müşterilerimizin deposu bir TIR’ı 40 dakika ile 1 saatte boşaltıyor, bazıları 3-4 saatte boşaltıyor. Yani buna göre de farklar olabiliyor.
 
Bizim her yerden Avrupa’dan, Türkiye’den, iç taşımacılığı yaptığımız için Sankt-Petersburg’dan, pek çok yerden TIR’ımız geliyor. Yani bu uygulama tabii ki bizim işimizi etkileyecek, ama bu bir yerde bir süre sonra aslında müşteriye yansıyacak. Yani nakliyecisiniz, bir TIR’ınız varsa bu TIR’ınızla sefer başında para kazanıyorsunuz. Eğer siz, misal veriyorum, Sankt-Petersburg’tan Moskova’ya ayda 10 seferi hesaplıyorsanız buna göre de navlun istersiniz. Çünkü sizin arabanızın bir maliyeti vardır. Onu kredi veya lizing ile almışsınızdır ve bunu çıkartmak için belli bir sefer sayısı atmanız lazım. Ama bu 10 sefer sayısı bu beklemeden dolayı 8 sefere düştüğü zaman nakliyeci buna göre hesabını yapacak. Çünkü araç beklerken de mazot yakacak, şöför 10 sefer de yapsa 5 sefer de yapsa maaşını alacak. Ne olacak? Nakliyecinin gideri artacak. Nakliyecinin gideri arttığı zaman da bir süre sonra tabii ki nakliyeci bunu navluna yani müşteriye yansıtacak. Bunun başka yolu yok.
 
Moskova makamlarının hesaplarına göre, kısıtlamaların başlamasından altı ay sonra Moskova yollarındaki kamyon sayısı % 30 oranında azalacaktır. Bununla birlikte, Moskova makamları, kamyonlar için ‘cazibe merkezi’ sayılabilecek noktaların şehir dışına çıkartması için de çalışmalarını başladılar. Yakın gelecekte Moskova yolları ağır taşıtlar için tamamen kapatılabilir. Onun için nakliyecierin alternatif lojistik merkezlerin aramasına girmeleri için zamanı gelmiştir.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim