• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

NATO radarları Karadeniz'e kurulacak

NATO radarları Karadeniz'e kurulacak
NATO’nun dev kulakları diye bilinen yeni radar sisteminin görev alanı olarak Türkiye’nin Kuzey ve Kuzeydoğu coğrafyası gösterildi.

NATO radarları Karadeniz'e kurulacak

NATO’nun dev kulakları diye bilinen yeni radar sisteminin görev alanı olarak Türkiye’nin Kuzey ve Kuzeydoğu coğrafyası gösterildi.

Türkiye’nin talebi doğrultusunda radarın hangi ülkeleri hedef aldığı açıklanmasa da, görev alanının koordinatları dikkate alındığında NATO’nun Rusya ve İran’ı öncelikli tehdit olarak gördüğü idda edildi. Radar sisteminin yakın zamanda kurulacağı bildirildi.

Dev kulaklar Karadeniz’e yerleştiriliyor

NATO’nun yeni strateji konsepti kapsamında Türkiye’ye yerleştirilecek olan yeni radar sisteminin öncelikli görev alanının, Kuzey, Kuzeydoğu ve Doğu’dan gelebilecek tehditleri tespit etmek olduğu bildirildi. Bu çerçevede radar sisteminin Türkiye’nin Kuzey ve Kuzeydoğu coğrafyası sınırları içinde kurulacağı belirtiliyor. Buna göre NATO’nun dev kulakları olan radarlar Karadeniz’den dinleme ve izleme yapacak. Türkiye’nin talebi doğrultusunda radar sisteminin hangi ülkelere yönelik olduğu NATO’nun çizdiği resmi çerçevede açıklanmasa da görev alanının koordinatları dikkate alındığında NATO’nun öncelikli tehdit olarak Rusya ve İran’ı gördüğü belirtiliyor. Başta ABD olmak üzere bazı NATO üyesi ülkelerden uzmanların kısa süre içinde Türkiye’ye gelerek, sistemin kurma çalışmalarına başlaması bekleniyor. Sistem için gerekli teçhizatın ağırlıklı olarak hava ve deniz yoluyla Türkiye’ye taşınması öngörülüyor.

Davutoğlu savundu

Bu arada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO’nun balistik füze tehdidine karşı erken uyarı sistemini Türkiye’ye konuşlandırılması konusunde açıklamarda bulundu. “Füze savunma sistemi sadece bir erken uyarı sistemidir” diyen Davutoğlu, Türkiye üzerinde füze savaşı cereyan edecekmiş gibi bir kanaatın doğru olmadığını söyledi. Ahmet Davutoğlu şöyle dedi:

“Öyle bir kannat var ki sanki Türkiye’ye füzeler yerleştirilecek, Türkiye’ye karşılıklı saldırı olacak, hayır bu entegre sistemin sadece bir radar unsuru Türkiye’ye yerleşiyor, erken uyarı radar unsuru yani. Türkiye’de ne bir füze olacak, ne bu füzeye karşı kendi ulusal gerekliliğimiz gereği kendimiz şey yapabiliriz. Ama bu sistemin gereği olan bir yapılanma söz konusu değil. Burada her ülkenin yaptığı katkı var bizim katkımız ise bir radar sistemi ile sınırlıdır. Türkiye üzerinde füze savaşı cereyan edecekmiş gibi bir kanaat doğru değil.”

11111.jpg

 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim