• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Neil Armstrong 43 yıl sonra ilk kez konuştu

Neil Armstrong 43 yıl sonra ilk kez konuştu
Neil Armstrong, Ay’a ilk ayak basan insan olarak 1969’da dünya tarihine geçti. O günden bu yana ilk kez açıklama yaptı.

Neil Armstrong 43 yıl sonra ilk kez konuştu

Neil Armstrong, Ay’a ilk ayak basan insan olarak 1969’da dünya tarihine geçti. O günden bu yana ilk kez açıklama yaptı.

Guardian’ın haberine göre Armstrong, Avustralya Onaylı Muhasebeciler Birliği’ne (CPA Australia) bir saatlik bir video röportaj verdi. Birliğin direktörü Alex Malley’nin yoğun girişimleri sonucu gerçekleştirilen ve CPA Australia’nın internet sitesinde yer alan röportajda Armstrong, Apollo 11 macerasını anlattı.

Apollo 11’in Ay yüzeyine sağ salim inme ihtimalinin yüzde 50 olduğuna inandığını belirten Armstrong, Obama yönetiminin 1960’lardaki hükümetlere kıyasla uzay planlarının çok sınırlı olmasının “üzücü” olduğunu söyledi.

Armstrong, “NASA, öğrencileri mümkün olduğunca başarılı olmaya yönlendiren en başarılı kamu yatırımlarından biriydi. Uzay programının gençlere yönelik motivasyonu düşürecek bir tarafa yönelmesi çok üzücü” diye konuştu.

ŞANSIMIZI YÜZDE 50 GÖRÜYORDUM

Kore Savaşı sırasında pilotluk yaptığını söyleyen Armstrong, 1962 yılında Başkan John F. Kennedy'nin, ABD’deki bilim insanlarının önüne Ay’a gitme hedefi koyduğu sırada test pilotluğu yaptığını anlattı.

O tarihte ABD, Alan Shephard’ı sadece 20 dakikalığına yeryüzünden 100 mil yukarı göndermeyi başarabilmişti. Armstrong, “20 dakikalık bir iniş-çıkış uçuşuyla aya gitmek arasında teknik olarak inanılmaz bir fark vardı” dedi.

Ardından gelen 10 yılda, Apollo misyonları ay yolculuğu için gereken teknolojilerin farklı kısımlarının denenmesi için kullanıldı. Armstrong, “Apollo 11’in fırlatılmasından bir ay önce, deneme yapabilecek konumda olduğumuza emindik. Yüzde 90 ihtimalle Dünya’ya sağ döneriz diyordum ama ilk denemede Ay yüzeyine inişimizi sadece yüzde 50 olarak görüyordum” derken, Ay yörüngesinde birçok bilinmezlik olduğunu hatırlattı.

20 SANİYE KALA

Armstrong ve Buzz Aldrin, Ay yüzeyine inmeye çalıştıklarında, otomatik pilot, roketi, sarp kıyıları olan geniş bir kraterin kıyısına indirmeye çalıştı. Bunun çok kötü bir seçim olduğunu belirten Armstrong, roketin idaresini ele aldığını ve sadece 20 saniyelik uçuş için yakıt kalmışken daha iyi bir iniş noktası bulmayı başardıklarını anlattı.

Ardından Ay yüzeyine inen Armstrong, o meşhur cümlesini de bu sırada sarf etti: “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım.”

BİR SIRRINI BİLİYORUM

Kimsenin ikna edemediği Armstrong’u konuşturmayı başaran Malley ise “Ben onun hakkında kimsenin bilmediği bir şeyi biliyorum – babası bir hesap uzmanıydı” dedi.

Malley, “Lider olan ya da olmak isteyenler için Neil Armstrong’u dinlemek en iyi yüksek lisans programından bile daha faydalı olacaktır” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim