• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

New York taksi ihalesinde kıyasıya yarış

New York taksi ihalesinde kıyasıya yarış
Nefeslerin tutulduğu New York’un taksi ihalesinde Otosan ve Otokar ipi göğüslemek için kıyasıya yarışacak.

NEW YORK'TA KOÇ İLE DAMAT YARIŞI

Nefeslerin tutulduğu New York’un taksi ihalesinde Otosan ve Otokar ipi göğüslemek için kıyasıya yarışacak.

26 bin 500 araçlık New York taksi ihalesinde İnan Kıraç’a ait Karsan’ın Japon Nissan ile çekişmesi bekleniyordu. Ancak Gölcüklü Ford Transit Connect sürpriz yapıp finalistler arasına girdi. Yapılan anketlere göre yarış Karsan ile Ford arasında geçecek. Nefeslerin tutulduğu New York’un taksi ihalesinde 2 Türk şirket ipi göğüslemek için kıyasıya yarışacak. Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasında ürettiği Transit Connect ile Bursalı Karsan’ın “Geleceğin Taksisi” projesi, New York taksi ihalesinde finale kalan 3 araçtan ikisi oldu. 26 bin 500 araçlık ihalenin finalinde Nissan da Ford ve Karsan’la mücadele edecek. Böylece iki köklü şirketin Ford Otosan ile Karsan’ın rekabeti okyanus ötesine taşındı. New York Daily News gazetesinin internet sitesinde yaptığı anketle birlikte amansız yarış şimdiden başladı bile. New York taksi ihalesine büyük ilgi gösteren okurların ilk oylamalarına göre, Ford Transit Connect açık ara önde. Ankete katılan ABD’lilerin yüzde 75’i New York taksisi olarak Gölcüklü Connect’i görmek istediğini bildirdi. Karsan’ın “Geleceğin Taksisi” yüzde 17’lik oyla ikinci sırada yer aldı. Nissan ise yüzde 8’le oldukça gerilerde kaldı.

Taksi halka da sorulacak

İhaleyi düzenleyen Taxi&Limousine Commission’ın (TLC) nihai kararı vermesiyle birlikte, New York şehrinde dolaşan taksiler 2014 yılına kadar tamamen yenilenmiş olacak. TLC Başkanı David Yassky, ihaleyle ilgili kararı verirken, sağlamlık, performans, yolcu konforu ve yakıt tüketimi kriterlerini dikkate alacaklarını açıkladı. Yassky, ayrıca aracın tasarımının New York şehrine yakışacak, ikon yaratacak bir model olmasına özen gösterdiklerini kaydetti. Yılsonuna doğru kararın açıklanabileceğini belirten TLC Başkanı, finalden önce taksi projesini halka da soracaklarını söyledi.
Ford Otosan, Mayıs 2009’dan bu yana ABD’ye Transit Connect ihraç ediyor. Şirket bugüne kadar 50 bin adedin üzerinde aracı Kuzey Amerika’ya gönderdi. ABD’yi keşfeden ilk yerli otomotiv üreticisi olan Ford Otosan, 2011’de de bu kıtaya yaklaşık 30 bin Transit Connect ihraç etmeyi planlıyor. Şirketin ürettiği her üç Transit Connect’ten biri ABD’ye gidiyor. Ford Otosan’ın son projesi ise taksi Ford Connect oldu. Ford Motor da ABD’de büyük ilgi gören Gölcüklü Transit Connect’le dev ihalede ipi göğüslemeyi hedefliyor. Bir başka deyişle ABD’li şirket, halen New York sokaklarında taksi olarak kullanılan Crown Victoria’ların yerine geçecek aracın yine kendi markası olmasını istiyor.

Koç’un ilk CEO’su

Anketlere göre, Ford’un ihaledeki en büyük rakibi Karsan’ın çoğunluk hissesi Ford Otosan’ın yarı hissedarı Koç Holding’in çok yakından tanıdığı bir isim. Kıraça Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç... Kariyerine 1961 yılında Koç Grubu’nun Ormak şirketinde başlayan Kıraç, topluluğun otomotivde ilerlemesinde çok önemli katkıları oldu. İnan Kıraç, Otoyol’dan Tofaş’a kadar birçok şirkette üst düzey yöneticilik yaptı. Koç Holding’in kurucusu merhum Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç’la evli olan İnan Kıraç, grubun ilk CEO’su unvanına sahip.

Kıraç, 1998 yılında Koç Holding’ten emekli olduktan sonra Bursa’da kurulan, 1979’dan itibaren Koç Grubu çatısı altında faaliyet gösteren Karsan’ın çoğunluk hisselerini aldı. Duayen otomotivci Kıraç, ihaleyi kazanması halinde “Geleceğin Taksisi” için 150 milyon dolarlık yatırım yapacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim