• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Nihat Özdemir: Türkiye liman fakiri

Nihat Özdemir: Türkiye liman fakiri
İş dünyası2023 hedefini Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde tartıştı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin liman konusunda fakir olduğunu belirterek, "yeni limanlar yapmalıyız" dedi.

İş dünyasının patronları, Türkiye'nin 2023 hedefini Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde tartıştı.

İş dünyasının patronları, Türkiye'nin 2023 hedefini Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde tartıştı. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, ekonomik büyümenin çok önemli olduğunu ancak bunun yanında ekonomik kalkınmanın da olması gerektiğini belirterek, "Biz ekonomik ve siyasi istikrarla geldiğimiz yerde, bugün gerçekten ileriye bakmak ve ileriyi planlamak için çok önemli bir eşikteyiz. Şimdi başladığımız yerde hızlı tren olmak durumundayız ama rayları doğru döşemeliyiz. Çünkü yüksek hızda riskler de artıyor" dedi.

İlk sözü alan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, eylül ayında 'Vizyon 2050' adında bir rapor hazırladıklarını hatırlatarak, "Bu aslında dünyayı ilgilendiren ama Türkiye'ye bakan bir pencere idi. Çeşitli noktalardan Türkiye'yi 2050'ye nasıl taşıyabilir raporu idi. Bunun devamı gelecek. Sektörel bazda da bunu yapacağız" diye konuştu.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde "İş liderleri: Türkiye 2023: Hedef ilk 10 ülke" konulu panelde konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, ekonomik büyümenin çok önemli olduğunu ancak bunun yanında ekonomik kalkınmanın da olması gerektiğini anlattı. Boyner, "Türkiye'nin ekonomik büyümesi birtakım zorluklar getirdi ama bu büyüme yaşanırken insani gelişmişlik endeksi ve sosyal politikalar gibi önemli ekonomik göstergeler var. 2023'de ilk onu hedefliyorsak gözümüzü farklı endekslere dikmemiz lazım. Bu rekabet endeksinde halen 59'uncuyuz. İnovasyonu katarsak 60'a kadar düşüyoruz. Biz ekonomik ve siyasi istikrarla geldiğimiz yerde bugün gerçekten ileriye bakmak ve ileriyi planlamak için çok önemli bir eşikteyiz. 2010 büyüklüklerine bakıldığında Türkiye 16. sırada. Aslında Türkiye'nin önündeki büyüme potansiyeline bakıldığında bizim biraz daha İtalya ve Meksika'daki bir tarafa koyarsak bir şans görüyoruz. Ama biraz daha dikkatli oluyoruz ve yüzde 6 ila 8'lerde bir büyümeyi öngörüyoruz. Bunu gerçekleştirebilir gibi görünüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin hızlı tren gibi olması gerektiğini söyleyen Boyner, "Şimdi başladığımız yerde hızlı tren olmak durumundayız ama rayları doğru döşemeliyiz. Çünkü yüksek hızda risklerde artıyor. İthalatın bize getirdiği bir kaynak modelinden bahsediyoruz . Enerji ithal ediyoruz. Ara malında ithalata bağlıyız. Büyümeyi dış tasarruflarla yapıyoruz, bu da cari dengeyi bozuyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 2011'den beri sanayi strateji belgesi olduğunu hatırlatan Boyner, "Bu çok önemli. Teşvik sistemi gelecek. Burada bölgesel bazda ve cari açığı giderecek konulara ağırlık verilmeli. Biz TÜSİAD olarak bunu dile getirdik. Bütün kesimlerin teknoloji, inovasyon, bölgesel kümeleşme ve fiziki altyapıyı geliştiren büyük yatırımların teşvik edilmesini düşünüyoruz" açıklamalarında bulundu.

"YENİ TTK, FİRMALARI REKABETÇİ YAPACAK"

Türk Ticaret Kanunu'nun özünde reform niteliğinde bir düzenleme olduğunu belirten Boyner, "Farklı tartışmalar yapılıyor. Kanun son haline getiriliyor. Yeni TTK'nın finansal derinliliğine erişiminde kurumsallaşma sürecinde firmaların rekabetçi olmasında etkili olacağını düşünüyoruz" dedi.

Yeni teşvik sistemi geldiğini, burada eski sisteme ek olarak cari açığı artıracak sektörlere desteklerin verileceğini kaydeden Boyner, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bölgesel bazlı teşvikler gelecek. Bunlar bizim duyduklarımız. Önemli olan rekabet ortamının bozulmamasıdır. Sektör seçiminin sübjektif olmamasıdır. TÜSİAD olarak bütün sektörlerin yatay kesitte, teknoloji, inovasyon, bölgesel kümeleşme alanlarına yatırımların teşvik edilmesi gerekiyor. Teknoloji, bölgesel kümeleşme çok önemli. Sürdürebilir kalkınmada en önemli olan, enerji kaynağının çeşitlendirilmesidir. Belli ilkelere bağımlılık, siyasi sorunlara oluşturabiliyor. Bu çeşitlendirmenin yanı sıra enerji verimliliği konusunda yapılması gereken çok şey var. Hem bunları yapacağız hem de büyümeye devam edeceğiz."

"SANAYİDEN GÖZÜMÜZÜ AYIRMAMALIYIZ"

Türkiye'nin hiçbir zaman sanayi ülkesi olmaktan gözünü ayırmaması gerektiğinin altını çizen Boyner, "Enerji, önemli bir girdi. Türkiye hiçbir zaman sanayi ülkesi olmaktan gözünü ayırmamalı. Enerji girdisi piyasaların ve birim fiyat üretecek şekilde serbestleşmesini de önümüzdeki dönemde gündemimizde olacağını düşünüyorum" dedi.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye'de bankacılık sektörünün aktifinin 1,2 trilyon dolara geldiğini belirterek, "Türkiye buralara kolay gelmedi. Reformlar yapıldı. Şimdi Türkiye önümüzdeki dönemde ilk 10 ekonomi için hamle yapmak istiyor. Bu müteşebbis yapıyla ve dinamik reel sektörle Türkiye'nin kesinlikle bu ikinci hamleyi yapacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin en büyük 10. ekonomi olması için önündeki diğer ülkeleri de geçmesi gerektiğini ifade eden Dinçer, "Diğer ülkelerden daha iyi performans sağlamak gerekir. Finansal istikrar ve sağlam temellere oturan ekonomik sistem gerek. Bankacılık sektörü karlı olmalı, karı öz kaynaklarına koymalı. Reel sektöre tekrar kaynak aktarılmalı. Aktif büyümemizle sermaye büyümemizi dengeli oluşturabilmeliyiz. Biz Oyuncular bunları yapmalıyız" dedi.

"KOBİLER HALKA AÇILMALI"

KOBİ sektörünün Türkiye için vazgeçilmez olduğunu söyleyen Dinçer, sözlerini şu şeklide sürdürdü:

"Türkiye'de genç bir nüfus var. KOBİ, istihdamın yüzde 85'ini sağlıyor. Bankacılık sektörünün aldığı kredilerde KOBİ'lerin seviyesi yüzde 25'lerde. KOBİ, sadece banka krediler ile büyüyemez. Halka açılmalı ve şeffaflaşması önemli. Bu olunca KOBİ sektörü arasında birleşmeler olacak. KOBİ'nin halka açılması sermayeye oluşabilmesi bizim için önemli. Türkiye'nin geleceğine ekonomik büyümesi ile ilgili olarak bankacılık sektörünün de her alanda kredileri büyüyecektir. Bizim proje finansmanı uzun vadede getiri ve istihdam sağlayacak konulara ehemmiyet vermeliyiz."

Bankacılık sektöründe varlık yönteminin çok önemli olduğuna işaret eden Dinçer, "Bankacılık sektörünün bir başka açıdan da hizmet modellerinde değişim öngörüyoruz. Türkiye'de mobil kullanım yaşı yüzde 7 seviyesine düştü. Birçok kişi tarafından rahatça kullanılıyor. Bu iki önemli aracı kullanan bir nüfus var. İnternet bankacılığı sektörün yüzde 25'ini kapsıyor. Önümüzdeki 5 yılda bu oran yüzde 40'a ulaşacağı öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

"3 NÜKLEER SANTRAL ŞART"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin liman konusunda fakir olduğunu belirterek, "Bu ihracatları yapacaksak yeni limanlar yapmalıyız. Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar kwh-saat enerji üretimi hedefine ulaşması için 3 nükleer santralinin ihalesi yapılmalı. Akkuyu yapıldı. Ama firma 5-7 içinde bitirmeyi planlıyor. 2023 hedefine ulaşmak için 3 nükleer santral şart" dedi.

Hedef Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, hükümetin koyduğu 2023 hedeflerinin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu, hatta bu hedefin ihtiyatlı bir hedef olduğunu söyledi. 2001 yılında Türkiye'nin fert başına 3 bin dolar milli gelire sahip olduğunu, bugün ise bu rakamın 10 bin dolara ulaştığını anlatan Sancak, "Eskiden biri, fert başı gelirin 10 bin dolara geleceğini söylese herkes o kişinin aklından şüphe ederdi çünkü o zaman bu matematiksel olarak mümkün değildi. Ama toplumsal gelişmeler matematikçilerin ve finansçıların hesaplarından ayrı olarak gelişti. O açıdan baktığımızda matematiksel olarak 2023 hedeflerin gerçekleşmesi hiç de zor değil" açıklamasını yaptı.

"TÜRKİYE'NİN 73 MİLLETİN KENDİNİ BULACAĞI BİR ANAYASA YAPMASI LAZIM"

Osmanlı devletinin en büyük organizasyon olduğunu, ABD'nin bile bunu aşamadığını söyleyen Sancak, kapitalizmin tek çaresinin Asya'da insanları özgürleştirip onları fert haline getirmek olduğunu belirtti. Demokrasinin, üretimin geliştirmesinin yegane şartı olduğunu anlatan Sancak, 73 milletin kendini bulacağı bir anayasa yapılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de KOBİ'lerin birleştirilmesi gerektiğini dile getiren Sancak, "Biz KOBİ'leri birleştirmeliyiz. Bankacılar gibi yağcılık yapmayacağım. Bizim, birliktelikleri oluşturmamız gerek. Şirketler şeffaflaştırılmalı. Vergisini düzgün ödeyen müteşebbis özgür olur. Ama şimdi hepimizin eli taşın altında. Böyle bir dünya devleti olur mu? Niye? Çünkü bir tarafımız hep fBoyner, "Bu çok önemli. Teşıslak. Oysa şeffaf ve hesap verebilir olmamız gerek" diye konuştu.

Türkiye'nin 2 trilyon ihracat yapsa dahi dünya devleti olamayacağını, bunun için marka üretip ihraç etmek gerektiğini belirten Sancak, bir Amerikalının yılda 800, Hintlinin 10, Türkiye'nin ise 100 dolarlık ilaç tükettiğini anlattı.

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Türkiye'nin önüne koyduğu hedeflere ulaşması için ihracat meselesini halletmesi gerektiğini ifade ederek, "10 bin dolardan sonra büyümek için bilge ekonomisine dönmek lazım. İnsana yatırımı çok ciddi artırmamız gerekir. Bu yüzden eğitim çok önemli. Eğitim kalitesini yukarı çıkarmak gerek. Bu durum büyümemize ciddi katkı sağlayacaktır. İş verenin ihtiyacı olan becerilerle bizim gençlerimizin becerileri arasında uyuşmazlık var. Doğru mesleki eğitimlere önem vermek gerek. Kadının iş gücüne katılımı çok düşük. Bunun için doğru politikaları koyup doğru adım atıyor almak gerek. Dünyanın 10 ekonomisine girmek için iş dünyasına büyük görev düşüyor. Gri alanları olmayan net kanunlar lazım" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için global markalara sahip olması gerektiğini anlatan Faralyalı, "Bizim ARGE'ye dayalı ürünler üretmemiz lazım. Doğru teşvikler Türkiye'nin önünü açacaktır. Global dünyada artan rekabette şirketlerin işi de çok zorlaştı. Şirketler artık daha uzun dönemli düşünmeliler. İyi bildikleri işe odaklanmaları lazım" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim