• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Nihat Zeybekci, Füle ile Gümrük Birliği kapsamında görüştü

Nihat Zeybekci, Füle ile Gümrük Birliği kapsamında görüştü
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile bir araya geldi.

Görüşmede Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle yaşandığı sıkıntılar ele alındı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD ile AB arasında müzakereleri sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşmasına ilişkin sürecin içinde Türkiye'nin de otomatik olarak bulunmasından yana olduklarını belirterek, "ABD-AB-Türkiye üçgeninin tamamlanmış olarak bitirilmesinden yanayız" dedi.

Zeybekci, Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile kahvaltıda bir araya geldi.  

Kahvaltının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Zeybekci, Füle ile çok güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gümrük Birliği konusu ile ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Zeybekci, "Türkiye'nin AB ile tam üyelik görüşmeleri son derece önemli. Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını bir hedef olarak görüyoruz ama Türkiye'nin üyelik sürecini ve tamamlaması gereken prosesleri daha çok önemsiyoruz" diye konuştu.  

Son dönemlerde Gümrük Birliğinin asimetrik yapısı, Türkiye'nin karar alma mekanizmalarında olmaması, AB'nin 3. ülkelerle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarından olumsuz etkilenmesi ve AB ile ABD arasında müzakereleri sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması ile ilgili endişelerini anlattığını aktaran Zeybekci, "Türkiye olarak bu sürecin içinde otomatik olarak yer almamız gerektiğine ve ABD-AB-Türkiye üçgeninin tamamlanmış olarak bitirilmesinden yanayız" ifadesini kullandı.

"Gümrük Birliğinin modernizasyonu üzerinde durduk"

Stefan Füle de Zeybekci ile son derece önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türkiye-AB ilişkileri açısından son 6 ayın zor geçtiğini kaydeden Füle, "Özellikle yargı sistemi, ceza sistemi, ifade özgürlüğü alanında bu güçlüklere odaklandığını görüyoruz" dedi.

Ziyaretinin asıl amacının anılan konularla ilgili AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüş alışverişinde bulunmak olduğuna işaret eden Füle, Ekonomi Bakanlığı ile sürecin diğer yönlerini görüşmenin de ziyaretinin diğer amaçlarından olduğunu söyledi. Füle, "Sayın Bakan ile yapmış olduğumuz görüşmede Gümrük Birliğinin modernizasyonu üzerinde durduk. Her iki tarafın da endişelendiği konuları ele aldık. Her iki tarafa da fayda sağlayacak bir Gümrük Birliğinin önünde engel teşkil eden konuları en iyi hangi şekilde aşacağımızı ele aldık" diye konuştu.

Füle, görüşmede Dünya Bankasının Gümrük Birliğine ilişkin hazırladığı çalışmanın da gündeme geldiğini aktardı.

Avrupa Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel de Gucht ile gelecek hafta görüşeceğini bildiren Füle, 3. taraflarla müzakereden sorumlu komisyonun da Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmalarından nasıl faydalanabileceğine ilişkin konuları ele alacağını sözlerine ekledi.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim