• BIST 9791.27
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Nord Stream doğalgaz boru hattı açıldı

Nord Stream doğalgaz boru hattı açıldı
Ukrayna'daki doğalgaz boru hattı, Moskova ile Kiev arasındaki çeşitli anlaşmazlıklar sırasında kapatılmış ve bunun sonucunda Avrupa ülkelerinde enerji sıkıntısı yaşanmıştı.

Ukrayna'daki doğalgaz boru hattı, Moskova ile Kiev arasındaki çeşitli anlaşmazlıklar sırasında kapatılmış ve bunun sonucunda Avrupa ülkelerinde enerji sıkıntısı yaşanmıştı.

Almanya'daki tüketicilerin Ekim sonu ile Kasım başında Rus doğalgazını kullanmaya başlayabilecekleri kaydediliyor. Bu hatta paralel bir hattın da 2012 sonuna dek tamamlanması bekleniyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, boru hattının toplam maliyetinin 8,8 milyar euroya ulaştığını söyledi.

Tartışmalı yeni boru hattı, 1220 kilometre uzunluğunda. Nord Stream boru hattının inşa edilmesine ilişkin anlaşmaya, 2005 yılında, zamanın Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile o sırada Rusya Cumhurbaşkanı olan Vladimir Putin arasında varılmış; anlaşma diğer AB ülkelerince tepkiyle karşılanmıştı.

AB ülkelerinde tüketilen doğal gazın yaklaşık dörtte biri Rusya'dan geliyor. Rusya, Baltık Denizi altından uzanan yeni boru hattının, güzergahtaki Ukrayna gibi Rusya ile sorunlu ilişkileri olan ülkelerce yaratılabilecek aksamaları önleyeceğini vurguluyor.

AB içindeki eleştirel çevreler ise, boru hattının, Avrupa'nın Rusya kaynaklı enerjiye bağımlılığını artıracağını ve kıtanın enerji piyasasını serbestleştirme çabalarını baltalayacağını savunuyor.

Gerhard Schröder'in de davetli olduğu bugünkü açılış töreninde, Başbakan Putin, "boru hattından pompalanacak gazın hacmi, 11 nükleer santralde üretilen enerjiye eşit düzeyde" dedi. Almanya, geçtiğimiz aylarda, 2022 yılına dek nükleer enerji programından vazgeçme kararı almıştı.

Rusya, Nord Stream boru hattıyla İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelere de doğal gaz ulaştırılmasını amaçladıklarını duyurdu.

nord-stream-map-2.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim