• BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Norveç ile denizde işbirliği geliştirilecek

Norveç ile denizde işbirliği geliştirilecek
Türkiye – Norveç İşbirliği Forumu'nda konuşan Norveç Kralı V. Harald, denizcilik sektörünün odaklanılacak konularında başında geldiğine işaret etti ve Norveç'de gemi inşanın çok başarılı olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen yıl Türkiye ile Norveç arasında gerçekleşen ticaretin bu yılın 9 ayında 1,9 milyar dolara ulaştığını, potansiyelin ise bu rakamın çok daha ötesinde olduğunu söyledi. 

Türkiye-Norveç İşbirliği Forumu'nun açılışı, Norveç Kralı 5. Harald ve Kraliçe Sonja ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı Monica Maeland'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
 
Başbakan Yardımcısı Babacan, açılışta yaptığı konuşmada, Norveç Kralı 5. Harald'ın Türkiye ziyaretinin iki ülke arasında ilk kez gerçekleşmesi dolayısıyla tarihi bir nitelikte olduğunu belirterek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
Bu ziyaretin ikili ilişkilere büyük bir ivme kazandırdığını ve ilişkilerde önemli roller oynayacağını ifade eden Babacan, Norveç iş dünyası temsilcilerinin de Türkiye'de bulunmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. 
 
Babacan, Türkiye ile Norveç arasındaki diplomatik ilişkilerin 1926 yılında tesis edildiğini hatırlarak, "Her iki ülke de mütefik; NATO üyesi ve birçok politik konuda birlikte hareket ediyor. Norveç ile Türkiye, insan hakları, özgürlükler, hukuk devleti, demokrasi ve işlevsel bir piyasa ekonomisi gibi aynı değerleri kabul edip tanıtıyor" diye konuştu. 
 
Norveç'te 20 bin Türk'ün yaşadığını, 5 binden fazla Norveçli'nin de Türkiye'ye yerleştiğini anlatan Babacan, her yıl 400 bin Norveçli'nin Türkiye'ye turistik ziyaret gerçekleştirdiği bilgisini verdi. 
 
Geçen yıl iki ülke arasında 1,4 milyar dolar değerinde ticaret yapıldığını, bu yılın 9 ayında ise bu rakamın 1,9 milyar dolara ulaştığını bildiren Babacan, potansiyelin ise bu rakamların çok daha ötesinde olduğunu, Türkiye ile Norveç arasında etkileşim ilerledikçe daha fazla ticaret ve yatırım gerçekleştirileceğini kaydetti.
 
Türkiye ekonomisinin son 10 yıldaki gelişmini anlatan Babacan, "Birçok uluslararası şirket bölgesel işleri için merkez olarak İstanbul'u seçiyor. Türkiye, Avrupa, Asya ve Afrika'nın geçiş noktasına yer alıyor. İnanıyoruz ki bu Forum çok iyi sonuçlar verecek; Türkiye ile Norveç arasında daha fazla iş imkanı olacaktır. Böylece aramızdaki Norveçli iş adamları Türkiye'yi daha yakından tanıyacak ve çok iyi imkanlar sağlayacaklardır. Forum aslında ikili ilişkilerde ayrı bir bölüm açacaktır" şeklinde konuştu.
 
"Balık ekmek" Norveç uskumrusundan 
 
Norveç Kralı 5. Harald ise Türkiye ve İstanbul'da olmaktan onur ve memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Bu büyük şehir Norveçlilere kendi tarihimizi de hatırlatmaktadır. Bazı Vikingli atalarımız vareg muhafızlarına katılarak servet peşinde buralara kadar gelmişlerdi. Norveçliler'in ilk kez İstanbul'un sunduğu fırsatları keşfetmesinin üzerinden neredeyse bin yıl geçmiştir. Norveç heyeti ve iş dünyası temsilcileri yalnız İstanbul'un değil bir anlamda Türkiye'nin tamamının taşıdığı önemin farkındadır" dedi.
 
Küresel ekonomik ve ticari oyuncu olarak Türkiye'nin oynadığı önemli rolün farkında olduklarını belirten Kral 5. Harald, Türkiye'nin çok da hak ettiği bir şekilde G20'de önemli bir pozisyona ulaştığını, buna mukabil Norveç'in de dünya ekonomileri sıralamasında 23. sırada yer aldığı bilgisini verdi.
 
Kral 5. Harald, iki ülke arasındaki ticaretin on yılı aşkın süredir iki katına çıkarıldığını ama görece dar kapsamlı olmaya devam ettiğini söyledi.
 
Norveç'in dünyanın önde gelen denizci ulusları arasında yer aldığını ifade eden Kral 5. Harald, denizcilik hizmetleri, ürünleri ve uzmanlığı sayesinde endüstriye dönüşmüş olan denizcilik sektöründe 100 bin Norveçli'nin istihdam edildiğini kaydetti.
 
Kral 5. Harald, iş forumunda denizcilik sektörünün odaklanılacak konularında başında geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti :
 
"Gemi inşa sektörümüzün önemli deneyimleri bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'deki denizcilik sektörü de Norveç'teki denizcilik endüstrisinden faydalanmaktadır. Kazan kazan ilişkisi tesis edilmekte, uzun vadeli büyüme ve karşılıklı fayda elde edilmektedir. Norveç'in kıyı şeridi ve peyzajı oldukça zorludur. Tünel, yol, hidroelektrik santrali inşası ve özellikle gemiler için yapılan harcamalar gereklilik ifade etmektedir. İlk kez Norveç'te bir alt yüklenici olarak bir Türk firması yol-tünel ihalesine katılmış. Umuyorum ki bu forumda yapılan konuşmalar yapıcı ve ilgi çekici olacaktır ."
 
Zorlu bir iklimin olduğu ülkeden geldiklerini ve bunun çevresel sorumluluğu beraberinde getirdiğini ifade eden Kral 5. Harald, bu iş forumunun sağladığı fırsatı takdirle karşıladığını söyledi.
 
Kral 5. Harald, özellikle Norveç'te yürütülen bazı gelecek vaat eden inşaat ve kentleşme projelerinin hem iklimle ilgili farkındalığı hem de iklimin etkili bir şekilde gündeme yansıtılmasını sağladığını dile getirdi.
 
Norveç'teki soğuk iklim ve fiyortların ülkelerini dünyanın en önde gelen balık üreticileri haline getirdiğine dikkati çeken Kral 5. Harald,  "Anladığım kadarıyla İstanbul ve Türkiye'de de yoğun tüketilen 'balık ekmek', Norveç menşeli uskumrudan hazırlanmaktadır. Norveç menşeli somon da burada yoğun bir şekilde tüketiliyor. Bunlardan memnuniyet duyuyorum. Balıkçılık alanında da Türkiye ve Norveç daha çok kazan kazan durumunu yaşayabilir. Burada deneyim ve uzmanlığın paylaşımı sayesinde deniz ürünleriyle sağlıklı bir şekilde nüfusun beslenmesi temin edilebilir" diye konuştu.
 
İstanbul'un Nordik isminin "Miklagard" olduğunu anımsatan Kral 5. Harald, dönemin Miklagart'ının Vikingler için önemli bir destinasyon olduğunu söyledi.
 
Vikinglerin bilindiği üzere sadece büyük savaşçılar değil aynı zamanda büyük tüccar olduğunu belirten Kral 5. Harald, "Beraberlerinde kurutulmuş balık getirmişlerdi. Bundan bin yıl sonra ticari ilişkilerimizin daha da ileri taşınmasını temenni ediyorum. Bugün Kraliçe ile İstanbul'da muhteşem tarihin keyfini çıkaracağız" dedi.
 
"Yeni ortaklıkların kurulmasını amaçlıyoruz"
 
Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı Monica Maeland ise Türkiye-Norveç İşbirliği Forumu aracılığıyla iki ülkenin toplumları arasında daha yakın ilişkilerin tesis edileceğini, ticari alanda da birçok iş birliği gerçekleştirileceğini söyledi.
 
Türkiye'nin verimlilik düzeyi, düşük maliyetleri ve genç nüfusunun Norveçli iş insanları açısından Türkiye'yi daha çekici kıldığını belirten Maeland, özellikle  deneyimleri ve uzmanlıklarını Türkiye ile paylaşmaya hazır birçok Norveçli bulunduğunu dile getirdi. 
 
Hidroelektrik, deniz ürünleri, mimari gibi alanlarda Türkiye ve Norveç arasındaki ikili ilişkilerin daha da ileriye taşınabileceğini anlatan Maeland, gerçekleştirilen Forum ile iki ülke arasındaki iş birliği alanlarının daha da güçlendirmeyi ve yeni ortaklıkların kurulmasını amaçladıklarını kaydetti. 
 
Çırağan’daki toplantıda, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Kaptanoğlu Holding’ten Şadan Kaptanoğlu, Jotun Boyaları yöneticisi Şükrü Ergün, Norveçli Girişimçiler Konfedarasyonu’ndan Petter Haas Brubakk, TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel ve Det Norske Veritas CEO’su Henrik Madsen’in açılış konuşmalarının ardından, “Norveç ile Türkiye arasında Denizcilik konusunda devam ettirilebilir bir işbirliği nasıl geliştirilebilir, güçlendirilebilir” başlıklı toplantı gerçekleştirildi.
 
Seminerde Norveç tarafından, gemi tasarımı ve gemi inşası gibi sektörlerin yanı sıra hizmet odaklı şirketlerden de katılımcılarla 30 temsilci yer alırken, evsahipliğini yapan Türkiye tarafında, gemi sahipleri, gemi inşacıları ve gemicilikle ilgili kuruluşlardan 180 kişilik geniş bir katılım gerçekleşti. 
 
Innovation Norway: ”Türkiye yabancı yatırımcılar için cazip ülke”
 
Norveç’ten Türkiye’ye devlet başkanı seviyesinde gerçekleşen ilk ziyarette, iş dünyasının katılımının gerçekleştiği seminerleri organize eden kuruluşlardan Innovation Norway’in ülke yöneticisi Kristianne Storehaug, tüm katılımcılara hitaben şunları söyledi:
 
“Farklı seminer programlarımız, yeni bağlantılar ve fırsatlar sunma, bilgilenme ve mevcut ilişkileri derinleştirmeleri için değişik tecrübelere sahip yatırımcılarımızı bir araya getiriyor, işbirliği imkanlarını genişletiyor.  Bugün Türkiye, yabancı yatırımcılar için en cazip ülkelerden biri konumunda. Birçok sektörde rekabetçi iş gücü, büyüyen ve gelişen pazarıyla öne çıkıyor. Ortadoğu coğrafyasındaki merkezi konumu ve istikrarlı yönetimiyle dikkat çekiyor. Yeni ortaklık ve işbirliklerinde, pazarlama faaliyetlerinde, stratejilerin belirlenmesi ve pazar fırsatlarının analiz edilmesinde her iki ülkedeki iş kültürünü tanıyan Innovation Norway ekibi olarak sizlere destek olmak isteriz.”
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ise ortak değerleri savunan Türkiye ve Norveç'in siyasal anlamda çok ileri taşınan ilişkilerinin ekonomik alanda da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
 
Bu noktada en büyük görevin iş adamlarına düştüğünü ifade eden Yorgancılar, enerji, denizcilik, gemi inşası, deniz ürünleri, alt yapı projeleri ve sağlık alanlarında birçok iş birliğine imza atılabileceğini kaydetti. 
 
Açılış konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Babacan ile Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı Maeland himayelerinde, TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar ve Innovation Norway Başkanı Gunn Ovesen tarafından Türkiye-Norveç İş Konseyi Kuruluş Anlaşması imzalandı. 
 
norvec_forum.jpg
 
norvec_forum1.jpg
 
img_4578.jpg
 
img_4606.jpg
 
img_4627.jpg
 
img_4646.jpg
 
img_4701.jpg
 
img_4769.jpg
 
img_4773.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim