• BIST 9479.47
  • Altın 2503.351
  • Dolar 32.5935
  • Euro 34.7997
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Nuhoğlu: Bulgaristan’a by-pass yapacağız

Nuhoğlu: Bulgaristan’a by-pass yapacağız
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Bulgaristan’ın taşımacılık konusundaki anlaşmaları hiçe saydığını bu yüzden Bulgaristan’a by-pass yönteminin uygulanacağını söyledi.

Nuhoğlu: Bulgaristan’a by-pass yapacağız

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Bulgaristan’ın taşımacılık konusundaki anlaşmaları hiçe saydığını bu yüzden Bulgaristan’a by-pass yönteminin uygulanacağını söyledi.
 
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Başkan Yardımcısı Hakan Keleş, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ve Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Bahaddin Karakuş’un da hazır bulunduğu toplantıda Bulgaristan krizini masaya yatırdı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile birlikte mağduriyet yaşanmaması için tüm önlemleri aldıklarını araçların İpsala’ya yönlendirildiğini ve UN Ro-Ro’nun da iki ek sefer koyduğunu belirten Nuhoğlu, Bulgaristan’ın bu yaptığının haksız olduğunu ve transit geçişe karışamayacaklarını belirtti.
 
“Transit geçişe karışılamaz”
 
“Bana göre transit hakkı konuşulmaz, tartışılmaz” diyen Nuhoğlu, bunun tartışma yerinin uluslararası arena olduğunu hatırlattı. Transit hakkının AB’nin tanıdığı bir hak olduğunun altını çizen Nuhoğlu, “Ben Almanya’ya mal götürüyorsam, muhatabım Alman nakliyeciler ve Alman makamlarıdır. Bunu ne Bulgaristan trasit geçiş belgesi ile engelleyebilir, ne de Avusturya sadece bana tren dayatmasıyla önüne geçebilir. Bu sorunlar çözülecek, başka çare yok. Şuanda pazarlık dayatmasıyla kol büküyor. Bulgaristan Ulaştırma Bakan Yardımcısı TV röportajında Türkiye’den yüzde 80 taşıma yaptığını, amaçlarının ise tamamını yapmak istedikleri yönünde. Diyor ki, Türkiye ihraç yükü mallarını getirecek kapıda bana verecek, Avrupa’ya ben taşıyacağım. 2013 yılı taşımalarına baktığımızda Türkiye’den Bulgaristan’a ihraç yükünün 48 bin’ini Bulgar taşıyor. Türkiye ise sadece 13 bin araçlık taşıma yapıyor. Yani Bulgaristan ihraç taşımalarının yüzde 78’ini Bulgar, yüzde 19’unu Türkiye, yüzde 3’ünü de 3. ülke araçları taşıdı. Gözünü toprak doyursun, daha neyin peşindesin? Bu şekilde davranmakla kendi ayağına kurşun sıktın, farkında değilsin” dedi.
 
“Bulgaristan haksız kazanç istiyor”
 
Başkan Nuhoğlu; “Bulgaristan, 125 bin adet transit geçiş belgesinin tamamını yollamayıp; yalnızca 5 bin tanesini yolladı. Bulgaristan bura da ikili antlaşmaya uymayıp; ben size 5 bin adet belge yolladım. Belgeniz bittiğinde 10 bin adet daha vereceğim ama sizde benim yeni isteklerimi karşılayacaksınız diyor. Böyle bir şey olamaz. Çocuk oyuncağı mı bu ?” diyerek Bulgaristan’ın yaptığının ne koparırsam kardır mantığında olduğunu söyledi.
 
“Antlaşmaya göre; Bulgaristan 125 bin adet belge göndermek zorunda”
 
2012 yılında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Bulgaristan Ulaştırma Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı Ivaylo Moskovski’nin imzaladığı bir antlaşma göre; iki ülke arasında 32 bin ikili belge karşılıklı olarak verilecek maddesi bulunduğunu ve bu anlaşmaya göre 6 aylık belgelerin karşılıklı olarak taktim edildiğini belirten Nuhoğlu “Bulgaristan, 32 bin ikili belgenin ilk 6 ay için olan;16 bin adetini verdi. 17500 boş giriş belgesin, yarısı olan 8750’sini de verdiler. Son olarak, 1100 adet 3. Ülke belgesinin de 550’ sini verdiler. 250 bin transit geçişin, 125 bin tanesini vermeleri gerekiyor ancak 125 bin tane belge vereceğine 5 bin tanesini verdi. Bakanlığımız bir problem olup olmadığını sordu. Bulgaristan’a gönderilen 5 bin adet geçiş belgesinin nedenini sorduk matbaa da sıkıntı oldu geri kalanını göndereceğiz dediler. Ancak geri kalanını göndermediler” dedi.
 
“Bakanlık 10 bin belgeyi geri iade etti.”
 
Gönderilen 5 bin adet transit geçiş belgesinin tükenmesinin ardından Bulgaristan’ın 10 bin tane belge daha gönderdi ancak; Bakanlık, bu 10 bin belgeyi geri iade etti ve tamamının aynı anda verilmesini istedi. 4 tip belgenin yalnızca 3ünün teamüllerini yerine getirmediklerini söyleyen Nuhoğlu; transit geçiş belgesini vermeyip, bize aba altından sopa gösterildiğini söyledi.
 
Bu durum karşısında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının tavrının net olduğunu söyleyen Çetin Nuhoğlu, Bakanlığın Bulgaristan’ın şartlara uymamaya devam etmesi halinde anlaşmayı sona erdirebilmeye kadar geri adım atmayacaığını belirtti. 
 
“Krizin arkasında taşıma lobisi var”
 
Türkiye ile Bulgaristan arasında yapılan taşımanın yüzde 80’ini Bulgaristan’ın yüzde 20’sini kendilerinin gerçekleştirdiğini buna rağmen hala pay koparmak istediklerini açıklayan Nuhoğlu, bu durumun nedeninin PİMK ve Petro Angelov adlı iki şirket olduğunu, bu şirketlerin hükümete baskı yaparak bu şekilde krizlerin çıktığını söyledi.tir. 
 
“Kılıçlar çekildi! Kapılarımızı kapattık!”
 
hakkımız olan 125 bin transit geçiş belgesinin verilmemesi durumunda Yunanistan üzerinden geçiş ve Ro-Ro hattını kullanacaklarını kendi açılarından bir kayıp olmayacağının özellikle altını çizen UND başkanı, gerekirse Ukrayna üzerinden taşımaya devam edebileceklerini kılıçların artık çekildiğini söylerken sözlerini şu şekilde sonlandırdı; 
 
Bulgaristan anlaşmayı yerine getirmediği için bizde kapılarımızı onlara kapattık. Bu işten zararlı çıkan onlar oldu biz taşımacılık yapmaya devam ediyoruz. Yunanistan ve Makedonya ile de görüştük kendileri açısından herhangi bir sıkıntı olmadığını ve gerekirse mağduriyet oluşmaması için bir vardiya daha çalıştırabileceklerini belirttiler. Bulgaristan, masaya oturup 125 bin adet belgeyi verdikten sonra; bir de bizden özür dileyecek. Ondan sonra, her şey normale döner; yoksa aksi halde anlaşma kabul edilmeyecek.
 
 
muhogluund.jpg
 
nuhogluund2.jpg
 
nuhogluund3.20140201195645.jpg
 
Haber - Onur Ömer BİLGİ
 
Fotoğraflar - Buğra BULANIK
 
Video - Fuat ŞENCAN
 
www.ulasimonline.com - (ÖZEL HABER)
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim