• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Nükleer santral ile ilgili anlaşma onaylandı

Nükleer santral ile ilgili anlaşma onaylandı
Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da Mersin-Akkuyu'da 20 milyar dolara inşa edilecek Türkiye'nin ilk nükleer santrali ile ilgili anlaşma onaylandı.
Türkiye'nin ilk nükleer santrali ile ilgili anlaşma onaylandı

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da Mersin-Akkuyu'da 20 milyar dolara inşa edilecek Türkiye'nin ilk nükleer santrali ile ilgili anlaşma onaylandı.

Duma'da gündeme alınan anlaşma ile ilgili genel kurula bilgi veren Rusya Devlet Atom Enerji Ajansı Rosatom Genel Direktör Yardımcısı Nikolay Spaski, "Nükleer santral yapım projesi 20 milyar dolara mal olacak. Yarısını Rusya'nın kaynaklarından karşılamalıyız. Türkiye'deki santrali sadece inşa etmiyoruz, aynı zamanda santralin sahibi de oluyoruz. Santralin ömrü tamamlanıncaya kadar 60 yıl Rusya işletecek. Türkiye 15 yıl boyunca elektrik alım garantisi veriyor" dedi.

Duma Enerji Komisyonu Başkanı Yuri Lipatov da projenin önemine dikkat çekerken, muhalif Adaletli Rusya partisinden Semyon Bagdasarov hükümetin verdiği paranın ne kadar zamanda geri alınabileceğini ve İran nükleer santrali bağlamında daha fazla yükümlülükler olduğu eleştirisi getirdi. Ahamuhalefet Komünist Partisi'ndan Nikolay Riabov da projenin geri dönüşümünün verimli olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

JİRİNOVSKİ'NİN PARTİSİNDEN "TÜRKLER'E GÜVENEBİLİR MİYİZ?" SORUSU

Rusya aşırı sağcı Vladimir Jirinovski'nin partisi (Liberal Demokrat Parti) Valeriy Seleznev de Türkiye'nin Güney Kore ile yeni bir nükleer santral inşaatı ile ilgili görüşme yaptığını hatırlattı. "Türklere güvenebilir miyiz?" sorusunu yönelten Seleznev, "Onlar kendi enerji sorunlarını çözdükten sonra bize şantaj yapmasınlar?" sorusunu sordu. Jirinovski de görüşmelerde Akkuyu'nun doğru tercüme edilmesine dikkat çekti.

Sorulara cevap veren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Titov Türkiye ile imzalanan anlaşmada herhangi bir problem olmadığını, karşılıklı güven ortamında sağlanan kontratın bir kenara bırakılamayacağı savunması yaptı. Bagdasarov'un İran nükleer programının ardından Türkiye'nin de benzer bir yola girmesinde Moskova'nın öncülük mü edeceği ile ilgili eleştirisine de Titov, "Anlaşmada limitler ve yükümlülükler çok net... Bu proje nükleer silah üretimine yol açacak herhangi bir zemin oluşturmuyor... Biz herhangi bir endişe duymuyoruz" cevabını verdi.

TBMM'de hükümetler arası anlaşmanın onaylanmasının ardından, "Türkiye ile Rusya Arasında Akkuyu'da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma" ya Rusya Başbakanı Vladimir Putin 24 Eylül'de imza koymuş ve ilgili yasa teklifi Duma'nın genel kuruluna gönderilmişti. Rusya'nın 20 milyar dolar yatırım yapacağı nükleer santralin proje uygulamasını Atomstroyexport, elektrik satış işlemlerini ise elektrik ihraç-ithalat şirketi Inter RAO UES gerçekleştirecek. Rusya hükümetinin onayladığı karara göre Rosenergoatom, Atomenergoremont ve Atomtekenergo şirketleri de koordinasyon, gelişim, operasyon ve yönetim işlerini yürütecek.

Güncel havacılık haberleri için THY Haber'i takip edin.

www.thyhaber.com

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim